2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Žurnalistikai reikia paramos, o ne valdžios kontrolės. Ramūnas Karbauskis nori kitaip

2020-01-13
 
LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius

LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius

 

Dainius Radzevičius

 

Jau rytoj Seime numatoma svarstyti seną Ramūno Karbauskio (anksčiau dar ir Darbo partijos) sumanymą įkurti politikų valdomą ir kontroliuojamą Žiniasklaidos rėmimo fondą. Pernai ir anksčiau to padaryti nepavyko. Dabar vėl bandoma.

Ir nors kuriam laikui numatyta, kad paramos skirstyme dalyvaus ir atrinktieji žiniasklaidos bei keletas kultūros atstovų, tačiau fondo vieninteliu dalininku (reiškia, valdytoju) tampa Kultūros ministerija ir ministras. Tai yra esmė.

Šiomis dienomis mes skaitėme kolegų iš 15min.lt straipsnį, kaip Vilniaus rajono valdžia „skaidriai ir efektyviai" dalina mokesčių mokėtojų pinigus viešinimui. Pinigus gauna ir pačių Seimo narių valdoma bei jiems priklausanti žiniasklaida. Beje, tokius pinigus gauna būtent valdančųjų atstovų leidiniai. Žinome, kiek skandalų buvo ir dėl ministerijų „viešinimo pinigų" dalybų. Ne karta ir ne du buvo ir yra tvirkinama ir pati žiniasklaida. Silpnesni leidėjai ima ir suklumpa, kai politikai žada užsakymų bei paramos mainais už tylą ar konkurentų kritiką. Deja, bet tokia realybė. Tokių atvejų yra begalės.

Kultūros komiteto pirmininkas valdančiųjų sukurptą projektą užregistravo praėjusią savaitę. Opozicijos atstovai nepritarė tokiam projektui. Jų pataisas ir pakeitimus visus atmetė ir ignoravo. Neįsiklausė ir į tautinių bendrijų kalbomis kalbančių žiniasklaidos atstovų prašymus. Ką jau kalbėti apie daugybės kitų organizacijų nuogastavimus ir kritiką. Šiuo metu valstybės paramą žiniasklaidai skirstantis Spaudos, radijo ir televizijos fondas teikė įvairus pasiūlymus Seimo Kultūros komitetui dėl valstybės paramos žiniasklaidai modelio tobulinimo. Tačiau tokių pasiūlymų Ramūnas Karbauskis nė už ką nenorėjo svarsyti ir juos ignoravo.

O jau rytoj (skubama iki rinkimų?!) 14.15 val. bus svarstomas projektas viso Seimo. Daugelis laisvai mąstančių žmonių supranta, kad šiandien kokybiškam ir įvairiam turiniui, ypač žurnalistikai, reikia ir valstybės paramos. Bet ne valdžios kontrolės ir politikų dalyvavimo sprendžiant esminius klausimus žiniasklaidos srityje. Labai tikiuosi, kad dauguma Seimo narių nepritars tokiai iniciatyvai. Nes laisvės ir nepriklausomybės egzaminai laikomi ne gražiomis kalbomis, o Seimo salėje balsuojant už įstatymus. Todėl mane įkvepia drąsi nepriklausomo eksperto Deimano Jastramskio pozicija:

„Siekinio dėl Žiniasklaidos rėmimo fondo (ŽRF) valdymo ir valstybės biudžeto lėšų panaudojimo efektyvumo, kontrolės ir atskaitingumo įgyvendinimą komplikuoja tai, kad Įstatymo projekte nenumatomas atskaitingumo ryšys su ŽRF dalininku ir (arba) valstybės institucija, kas yra numatyta galiojančiame Visuomenės informavimo įstatyme, apibrėžiant SRTRF veiklą. Siekinys - ŽRK  valdymo ir sprendimų priėmimo negrįsti politinės valdžios įtakos ir sprendimo galios didinimu - Įstatymo projektu yra nepasiekiamas, nes vienintelio ŽRF dalininko teisė suteikiama valstybės institucijai. „

Šią nuomonę jis drąsiai parašė Seimui.

Ramūnas Karbauskis su keletu jam palankių valdančiųjų politikų bando ignoruoti eksperto nuomonę, jog tokiu projektu deklaruojamos vertybės bus nepasiektos ir net bus priešingas efektas. Ignoruojamos ir STT pastabos bei kritika. Tačiau Seimo tribūnose visi pagarbą nepriklausomai žiniasklaidai ir žurnalistikai deklaruojantys politikai jau rytoj galės tai įrodyti. Šio balsavimo rezultatus vertins ir tarptautinė žurnalistų bendruomenė.

O aš nuoširdžiai esu įsitikinęs, kad Lietuvai labai reikia naujo valstybės paramos žiniasklaidai modelio. Jis turi būti sukurtas profesionalų ir nepriklausomų ekspertų. Labai svarbu, kad tokia parama būtų ir valdoma, ir skirstoma skaidriai ir per kuo didesniu atstumu nuo politikų net menkiausio kišimosi. Nes paskutiniajame posėdyje, kuriame buvo Kultūros komitete svarstomas minėtas projektas, Ramūnas Karbauskis pasakė labai aiškiai ir atvirai, jog jei naujasis valdžios sukurtas ir valdomas Žiniasklaidos rėmimo fondas skirstys pinigus neteisingai, tada jau ir Seimo nariai (konkrečiai, Kultūros komitetas) įsijungs į šių procesų vertinimą. Tuo viskas ir pasakyta.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-01-13 12:54
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media