2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Tauragė: atsakomasis smūgis – uždraudė bendrauti su žiniasklaida

2013-11-19
 
 

Ramunė RAMANAUSKIENĖ

redaktore@taurageszinios.lt

 

Valdžios žygiai pažaboti žiniasklaidą atsirito ir iki Tauragės. Matyt, lygiuodamiesi į kolegas Raseiniuose, Druskininkuose, Anykščiuose ar Kupiškyje, o gal įkvėpti Specialiųjų tyrimo tarnybos veiksmų prieš BNS žurnalistus, Tauragės savivaldybės vadovai visiems jiems pavaldžių rajono įstaigų darbuotojams uždraudė tiesiogiai bendrauti su žurnalistais. Valdančiųjų motyvas - žiniasklaidos kritika vietos valdžios atžvilgiu esanti neobjektyvi. Žurnalistų sąjunga stoja ginti regionų žurnalistų ir Savivaldybių asociacijos reikalauja paaiškinti susidariusią situaciją.

 

Uždraudžia bendrauti nebe pirmą kartą

 

Informacija apie Tauragės rajono savivaldybės vadovų užmojį drausti savo pavaldiniams tiesiogiai bendrauti su žiniasklaida „Tauragės žinias" pasiekė pastarąją savaitę. Daugumos savivaldybės administracijos skyrių vedėjai ir kiti valstybės tarnautojai, seniūnijų seniūnai, paprašyti atsakyti į vieną ar kitą redakcijos skaitytojo ar žurnalisto klausimą, teisinosi nebegalintys to daryti. Esą visos reikalingos informacijos žurnalistai nuo šiol turi prašyti savivaldybės atstovės spaudai Izolinos Turauskienės. Su žurnalistais kalbantys valdininkai prašo jų necituoti, nes, jų teigimu, gali būti už tai nubausti.

Kaip žinia, ir iki šiol rajono žiniasklaidos atstovai raštu bendravo su savivaldybės atstove spaudai. Raštu jai išsiųstų klausimų tenka laukti po keletą dienų. Mat elektroniniu paštu siunčiama informacija tokiais atvejais „vaikšto" ilgai - atstovė spaudai ją persiunčia valdininkui, tiesiogiai atsakingam už parengti turimus atsakymus, kai jų sulaukia, tik tada persiunčia žurnalistams.

Panaši situacija Tauragėje yra susidariusi jau ne kartą. Tik vėliau vis būdavo atšaukiama, nes žurnalistai spaudos atstovę tiesiog užversdavo klausimais.

 

Direktorius: "Blogiausia, kai darbuotojas komentuoja"

 

Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius Algirdas Mosėjus „Tauragės žinioms" patvirtino, kad sprendimas, draudžiantis savivaldybės administracijos ir jai pavaldžių įstaigų atstovams tiesiogiai bendrauti su žurnalistais, buvo priimtas gamybinio pasitarimo metu. Paklaustas, ar redakcija gali pamatyti šį sprendimą ar su juo susijusį kokį potvarkį, valdininkas patikino, kad jokio raštiško dokumento, susijusio su tokiu sprendimu, nėra.

- Tai buvo žodinis sprendimas. Jo esmė - žurnalistai dažnai iškraipo informaciją. Be to, tai ne mano išmislas, - „Tauragės žinioms" sakė A. Mosėjus ir patarė išsamesnės informacijos teirautis mero.

Savivaldybės administracijos direktorius žurnalistei aiškino, kad blogiausias dalykas esąs, kai savivaldybės atstovas žurnalistui komentuoja situaciją. Tačiau žurnalistės paklaustas, argi valstybės tarnautojas, gyvenantis ir dirbantis demokratinėje šalyje, neturi teisės to daryti, valdininkas suskubo teisintis - esą tokią teisę jie turi, tačiau žurnalistai, jo nuomone, iš komentaro „išima tik tai, ką nori".

- Tiek meras, tiek vicemeras dažnai būna nepatenkinti tuo, kaip parašyta. Informacija dažnai paskelbiama šališkai, - įsitikinęs A. Mosėjus.

 

Meras: "Tikroji tiesa yra pergaminta"

 

Tauragės rajono savivaldybės meras Pranas Petrošius, paklaustas, kodėl savivaldybės administracijos darbuotojams uždrausta bendrauti su žiniasklaida, atsakė:

- Tikrai taip. Mes visi pasitarėme ir taip nusprendėme. Jūs iškraipote informaciją, rašote savaip. Tikroji tiesa yra pergaminta. Aš aiškiai matau, kad Tauragėje veikia kažkokios jėgos, kurios nori, kad taip būtų. Tačiau tai tikrai nėra nukreipta prieš jus. Toks nurodymas duotas ir dėl kitų laikraščių, ir dėl televizijos, - „Tauragės žinias" informavo meras.

Mero teigimu, tokiu sprendimu pažaboti kritikos valdžiai nenorima, tačiau ji, mero nuomone, turi būti objektyvi.

- Matysim, gal atkeisim šią tvarką, - sakė P. Petrošius, žurnalistei paklausus, ar rajono valdžios atstovams labiau patiktų, jei žiniasklaida jį tik girtų.

P. Petrošius patikino žinąs, kad panašiai kaip Tauragėje bendrauti su žiniasklaida nusprendė ir kitų savivaldybių merai.

 

Sieks keisti teisinę sistemą

 

„Tauragės žinios" susisiekė su Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininku Dainiumi Radzevičiumi. Jis patikino, kad pastaruoju metu panaši padėtis ne tik Tauragėje, bet ir kitose šalies savivaldybėse.

- Kaip tik aiškinamės, kas vyksta. Paaiškinimo kreipiamės į Savivaldybių asociaciją, rytoj šaukiame konferenciją dėl informacijos žiniasklaidai ribojimo. Susisieksime su rajonų merais. Sieksime keisti ir teisinį su informacijos teikimu žiniasklaidai teikimo reguliavimą, - sakė D. Radzevičius.

Žurnalistų sakingos pirmininko teigimu, žiniasklaidos kritika vietos valdžiai dažnai atrodo neobjektyvi ir jai nepatinka. Todėl valdantieji ir imasi atsakomųjų veiksmų. 

  

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-12 17:27
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Tauragiškis

2013-11-21 09:01

Tegul šis laikraštis parašo kas jį įkūrė ir kas finansuoja. Apie tai kažkodėl nutylima.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

valdininkelis-liezuvelis

2013-11-20 22:27

valdininkas suskubo teisintis - esą tokią teisę jie turi, tačiau žurnalistai, jo nuomone, iš komentaro „išima tik tai, ką nori". Nes valdininkai kartais smagiai meluoja, o zurnalistui juk reikia atskirti grudus nuo pelu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

zinisklaida

2013-11-20 22:22

Tai ka zurnalistai rasys, jei visi viska sleps kojnese? Tai zurnalistu pareiga viesinti ir gera ir bloga naujiena. Reik manyti,kad Taurages meras svenciausias visoje Lietuvoje ir kiti nori tokiais buti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

piktnaudziatojai

2013-11-20 22:17

Valdziuke operatyviai reaguoja i jai naudingus ir savo prigalvotus draudimus. Bet tokia "draugyste" su zurnalistais sako, kad valdziukke kazka negero rezge, rezga ir dar kombinuos. O po pprigalvotu draudimu, tai slepia.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media