2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Vinco Kudirkos premija – Ritai Aleknaitei-Bieliauskienei

2020-05-07
 
Šiemet Vinco Kudirkos premija yra paskirta Ritai Aleknaitei-Bieliauskienei už meninės publicistikos darbus.
Vinco Kudirkos premija yra svarbiausia kasmetinė Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos premija. Ji skiriama žurnalistui arba jų kūrybinei grupei už brandžius, humanistines, etines vertybes ir pilietinės-patriotinės visuomenės ugdymo prioritetus puoselėjančius bei valstybingumą stiprinančius spaudos, radijo, televizijos ar fotožurnalistikos autorinius darbus už praėjusius metus. Vinco Kudirkos premija skiriama kismet nuo 1990 metų. Vinco Kudirkos premiją finansiškai remia Lietuvos aludarių gildija.
„Reikalingumas žinių labai aiškus: lietuviai turi pažinti Lietuvą. Kiekvienas iš mūsų turi žinoti, kur lietuvis verkia, o kur džiaugiasi, kur vargsta, o kur turtuose, kur apleistas ir nuskriaustas, o kur liuosas ir laimingas, idant matytume katrą brolį reikia gelbėti, o nuo katro prašyti pagelbos; turime žinoti jausmus, mislis ir darbus visų lietuvių, idant būtų aišku, ant ko galima yra remtis, norint apginti savo tėvynę ir suteikti jai laimę," - rašė Vincas Kudirka („Tėvynės varpai" 1889 metais Nr.7).
Šiemet Vinco Kudirkos ir Vytauto Gedgaudo premijų darbų vertinimo komisiją nuo NŽKA atstovavo Aurelija Arlauskienė, Jolanta Beniušytė, Jolanta Mažylė, Virginija Motiejūnienė, Jonas Staselis, nuo LŽS - Ginas Dabašinskas, Laisvūnas Karvelis, Audronė Nugaraitė, Virginijus Savukynas ir Henrikas Vaitiekūnas.
Komisijos pirmininke buvo išrinkta profesorė Audronė Nugaraitė. Komisijos posėdžio sekretorė -Almonė Elena Baltrūnienė.
Darbus Vinco Kudirkos ir Vytauto Gedgaudo premijoms gauti buvo galima teikti iki 2020 m. balandžio 15 d.
"Pateiktų konkursui darbų teminė ir žanrinė aprėptis įvairialypė - nuo spaudos istorijos, kompozitorių gyvenimų iki aktualijų publicistikos, nuo knygų, straipsnių rinkinių iki fotografijų ir filmuotos medžiagos. Visa tai patvirtina kūrėjų profesionalumą ir kūrybiškumą, tęsiant profesionalios žurnalistikos tradicijas, pritaikant jas laikmečio iššūkiams ir auditorijos poreikiams," - sako vertinimo komisijos pirmininkė, profesorė Audronė Nugaraitė.
Nutarta remiantis premijų vertinimo komisijos gautais rezultatais 2020 m. Vinco Kudirkos premiją skirti Ritai Aleknaitei-Bieliauskienei už meninės publicistikos darbus. Ritai Aleknaitei Bieliauskienei išmokėti 1500 (vieną tūkstantį penkis šimtus) eurų premiją.
Komisijos vertinimui buvo pateikti penki brandūs Ritos Aleknaitės-Bieliauskienės meninės publicistikos darbai: keturi dokumentiniai filmai „Žmogus su laiko žyme. Kompozitorius Vytautas Laurušas", „Dainos galia. Chorų dirigentas Lionginas Abarius", „Žiemgalos dainius. Algimantas Vincentas Raudonikis", „Scenos ąžuolas. Jonas Stasiūnas" ir monografija „Žiemgalos dainius. Algimantas Vincentas Raudonikis". Šie darbai užpildė didelę spragą retai pasirodančių kūrinių apie muzikus kūrėjus, iškilias šalies kultūros asmenybes.  
Sveikiname kolegę Ritą. 

 

IŠ SPAUDAI RUOŠIAMOS "LIETUVOS ŽINIASKLAIDOS ENCIKLOPEDIJOS"
Aleknaitė -Bieliauskienė Rita *1945 02 20 Panevėžys, pianistė, pedagogė, muzikos kritikė, TV ir radijo laidų vedėja. Vilniuje baigė Specialiąją vidurinę meno m-lą, 1967 - LK fortepiono klasę, estetikos aspirantūros studijos MA Istorijos institute. 1965-67 grojo Radijo komiteto ir kituose orkestruose, akompanavo solistams. Nuo 1983 dėstė LK, VPU, Mykolo Romerio un-te. Daktarė (1990), habilituota (2008), prof. (2008). 1976-86 rengė ir vedė laidas vaikams, TV muzikinį žrn. „Tonika", kitas radijo ir TV muzikos laidas. Parašė TV ir radijo laidų, scenarijų, libretų. Sukūrė seriją video filmų apie Lietuvos Seimą (Seimo kronikos) ir kt. Nuo 2006 žrn. "Pianistai redaktorė". Periodikoje nuo 1964 publikuoja straipsnius muzikos, kultūros temomis. Nuo 1979 LŽS narė. Išleido kn. "Kalbantis būgnas" (1987), "Muzikos menas: teorija ir praktika" (1996), "Koncertų salėse" (1997), "Gyvenimo su muzika eskizai" (1997), "Skambanti muzika" (1999), "Lehrerbildung und Musikschule. Gedanken und Anregungen zum Musiklernen", "Saulius Sondeckis" ( abi 2000), "Pasakojimas apie būgnus", "Lietuvos kamerinis orkestras", "Muzikos menas" (visos 2001), "Variacijos viena tema. Pianistas, kultūros puoselėtojas Dainius Trinkūnas" (2003), "Leonas Baltrus per pasaulio scenas" (2004), "Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Gyvenimo ir kūrybos kelias" (2005), "Kūrybiškumo ugdymas menu" (2005), "Susitikimai su praeitimi. Jonas Urba" (2007), "Jonas Jocys: gyvenimas scenoje" (2009), "Improvizacija: akys", "Gyvenimas iš paukščio skrydžio. Vytautas Laurušas" (abi 2009), "Teatro uždangą praskleidus. Jonas Alekna. Aktoriaus, režisieriaus gyvenimo ir kūrybos eskizai" (2010), "Geresnis pasaulis visiems" (2010). "Stebuklingas teatro pasaulis. Skaidra eina į opera" (2011), "Entrepreneurship education of a holistically comprehended personality as an assumption influencing life quality", "Dainuoti! Irenos Laurušienės gyvenimo ir kūrybos puslapiai" ( abi 2014), "Sumaištis: kelionė link saves" (2015), "Kūrybos vedina. Irenos Fridmanaitės-Aleknienės šimtmečiui" (2015), "Iškilūs XX amžiaus Lietuvos atlikėjai ir pedagogai Aleksandras Livontas ir Olga Šteinberg" (2017). Vinco Kudirkos premija (2020). Pav.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-05-07 15:18
 
 

Komentarai (14)

Jūsų el. paštas

Andrea Scholes

2020-06-03 01:28

Ažajus yra žmogus, turintis didelę dvasinę galią dėl savo rašybos galios. Aš galėjau susigrąžinti savo vyrą po trejų metų skyrybų. Aš išgyvenau blogus laikus dėl skyrybų, todėl internete ieškojau pagalbos, kai susidūriau su parodymai apie moterį, kuri papasakojo, kaip burtų žinovė padėjo jai susilaukti kūdikio naudojant augalinį vaistą, aš susisiekiau su juo ir paaiškinau jam savo situaciją, jis atliko burtą, o mano vyras trečią dieną grįžo pas mane. man tai vis dar yra stebuklas, aš labai džiaugiuosi, kad grįžau su meile savo gyvenimui. jūs galite susisiekti su „Ajajai“ rašytoju jo „Viber“ ar „WhatsApp“ numeriu: 2347084887094 arba el. paštu: drajayi1990@gmail.com

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

be reikalo

2020-05-28 15:40

toks svarbus apdovanojimas teikiamas neapgalvojus, neapsvarsčius daugiau kandidatūrų, nepasirinkus vertesnių autorių. Atrodo, kad ponia R. Bieliauskienė tebuvo viena vienintelė kandidatė. Dėl to tenka tik apgailestauti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Juozas

2020-05-19 23:11

Sveikiname kūrybingą ir mielą moterį. Kurkite ir toliau, kiek tik jėgos leis, ir gaukite dar ne vieną Kudirką. Nepavydėkite mielieji, nes bus sunku numirti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Žingeidus

2020-05-11 20:35

Kiek kartų pagal nuostatus vienas žmogus gali gauti Kudirkos premijų?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Neverta

2020-05-11 15:57

Tikrai buvo vertesnių autorių. Apgailestaujame...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Birutė

2020-05-11 13:08

Rita, sveikinu Jūs su pelnytu apdovanojimu. Džiaugiuosi kartu su Jumis.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Gražina

2020-05-08 18:08

Sveikinu Rita su gražiu apdovanojimu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ne laureatas

2020-05-08 15:54

Buvo ir vertesnių kūrybinių darbų. Tikrai, kodėl pamirštami ir nepagerbiami rašantys, fotografuojantys žurnalistai? Jeigu taip kasmet tas premijas teiksime už dokumentinius ar televizijos filmus, tai ką jau ir bekalbėti. Ir kodėl nepaskelbiamos visų dalyvavusių konkurse, pretendentų į premijas pavardės?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Anupras

2020-05-08 11:48

Ir vis tiek Nuostatų sąraše Rita Bieliauskienė apdovanota... 2010 metais. Apsirūkėt, kad nematot skaičiukų?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media