2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Vytauto Gedgaudo premija – Ryčiui Sabui

2020-05-07
 
Šiemet Vytauto Gedgaudo premija yra paskirta Ryčiui Sabui už nuotykinį istorinį romaną "Gaono kodas".
Vytauto Gedgaudo premija yra Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos kasmetinė premija.
Vytautas Gedgaudas (1912 - 1999) - žinomas žurnalistas, redaktorius. Prieš karą Kaune redagavo leidinius „Iliustruotas pasaulis", „Laiko žodis", „Laikas", „Telegramos". 1939-1950 m. gyveno Paryžiuje. Rašė politines apžvalgas Čikagos lietuvių dienraščiui „Draugas". Buvo Prancūzijos žurnalistų sąjungos narys ir generalinio sekretoriaus pavaduotojas, taip pat Laisvųjų žurnalistų sąjungos narys, jos valdybos narys. 1950 m. išvyko į JAV. Brukline dirbo laikraštyje „Vienybė". 1968-1991 m. buvo laikraščio "Dirva" redaktorius. Nuo 1991 m. buvo Lietuvos žurnalistų sąjungos garbės narys. Mirė Klyvlende, palaidotas Vilniaus Antakalnio kapinėse.
Vytauto Gedgaudo premija skiriama LŽS nariui už turiniu ir forma išskirtinius spaudos, radijo, televizijos, interneto ir fotožurnalistikos darbus už praėjusius metus. Šį premija skiriama nuo 1997 metų. Vytauto Gedgaudo premiją finansiškai remia Lietuvos kultūros taryba.
Šiemet Vinco Kudirkos ir Vytauto Gedgaudo premijų darbų vertinimo komisiją nuo NŽKA atstovavo Aurelija Arlauskienė, Jolanta Beniušytė, Jolanta Mažylė, Virginija Motiejūnienė, Jonas Staselis, nuo LŽS - Ginas Dabašinskas, Laisvūnas Karvelis, Audronė Nugaraitė, Virginijus Savukynas ir Henrikas Vaitiekūnas.
Komisijos pirmininke buvo išrinkta profesorė Audronė Nugaraitė. Komisijos posėdžio sekretorė -Almonė Elena Baltrūnienė.
Darbus Vinco Kudirkos ir Vytauto Gedgaudo premijoms gauti buvo galima teikti iki 2020 m. balandžio 15 d.
"Pateiktų konkursui darbų teminė ir žanrinė aprėptis įvairialypė - nuo spaudos istorijos, kompozitorių gyvenimų iki aktualijų publicistikos, nuo knygų, straipsnių rinkinių iki fotografijų ir filmuotos medžiagos. Visa tai patvirtina kūrėjų profesionalumą ir kūrybiškumą, tęsiant profesionalios žurnalistikos tradicijas, pritaikant jas laikmečio iššūkiams ir auditorijos poreikiams," - sako vertinimo komisijos pirmininkė, profesorė Audronė Nugaraitė.
"LŽS sporto klubas "PRESS'as" rekomenduoja Vytauto Gedgaudo premijos vertinimo komisijai klubo nario žurnalisto ir rašytojo Ryčio Sabo romaną,,Gaono kodas" (,,Alma Littera", 2019 m.) ir su juo susijusių renginių bei publikacijq ciklq. 
Didžiulio populiarumo sulaukusi knyga patrauklia forma atkreipia dėmesi i Lietuvos žydų (litvakų) istoriją ir jų pedsaką pasaulyje. Daugybė tikrų istorinių faktų iki šiol buvo pamiršta arba tiesiog nežinoma. Rytis Sabas pasiekė, kad apie juos vėl kalbėtume, nes tai yra Lietuvos valstybes istorija, kurią privalome prisiminti ir puoseleti.
Per daugybę tarptautinių sporto varžybų dažnai pasakojame apie Lietuvą. Romanas "Gaono kodas" atvėrė dar daugiau istorijų, kurias galime apie savo šalį pasakoti kitiems.
Atkreipiame dėmesj ir į renginius bei publikacijas, TV ir radijo laidas, kurios lydėjo romano ,,Gaono kodas" išleidimą. Apie savo knygą ir joje atspindėtus faktus Rytis Sabas pasakojo pagrindinių Lietuvos televizijų, radijo stočių, naujienų portaluose ir žumalų puslapiuose. Jis pats surinko ir sukūrė seriją žumalistinių publikacijų, kurioms reikėjo daug darbo ir pastangų.
Manome, jog Ryčio Sabo romanas "Gaono kodas" ir juo susijusių publikacijų bei renginiq ciklas yra verti Vytauto Gedgaudo premijos," - rašo LŽS sporto klubo "PRESS' as" pirmininkas Tautvydas Vencevicius.
Nutarta remiantis premijų vertinimo komisijos gautais rezultatais 2020 m. Vytauto Gedgaudo premiją skirti Ryčiui Sabui už nuotykinį istorinį romaną "Gaono kodas". Ryčiui Sabui išmokėti 1000 (vieną tūkstantį) eurų premiją.
Sveikiname kolegą Rytį.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-05-08 18:07
 
 

Komentarai (8)

Jūsų el. paštas

Andrea Scholes

2020-06-03 01:29

Ažajus yra žmogus, turintis didelę dvasinę galią dėl savo rašybos galios. Aš galėjau susigrąžinti savo vyrą po trejų metų skyrybų. Aš išgyvenau blogus laikus dėl skyrybų, todėl internete ieškojau pagalbos, kai susidūriau su parodymai apie moterį, kuri papasakojo, kaip burtų žinovė padėjo jai susilaukti kūdikio naudojant augalinį vaistą, aš susisiekiau su juo ir paaiškinau jam savo situaciją, jis atliko burtą, o mano vyras trečią dieną grįžo pas mane. man tai vis dar yra stebuklas, aš labai džiaugiuosi, kad grįžau su meile savo gyvenimui. jūs galite susisiekti su „Ajajai“ rašytoju jo „Viber“ ar „WhatsApp“ numeriu: 2347084887094 arba el. paštu: drajayi1990@gmail.com

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Marius Grinbergas

2020-05-12 13:55

Laima, o kas trukdo?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Laima Janušonytė

2020-05-12 13:54

Sveikiname!Nuostabu! Gaila, kad negalime atšvęsti...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Feliksas

2020-05-08 18:09

Sveikinu. Esi to vertas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Antanas

2020-05-08 15:57

Ar tai buvo vienintelis kandidatas? Kodėl kitų pretendentų pavardės neskelbiamos? Ar čia valstybinė paslaptis?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Darius

2020-05-08 10:58

Ryti, sveikinu, džiaugiuosi tavo sėkme.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media