2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Žurnalistai kviečiami dalyvauti protesto akcijoje – mitinge -eitynėse

2017-06-07
 
 

KVIETIMAS

DALYVAUKIME PROTESTO AKCIJOJE -
MITINGE-EITYNĖSE

prieš vykdomą aukštojo mokslo skurdinimą, neoliberalią socialinę politiką, antidemokratišką aukštojo mokslo reformą

2017 m. birželio 2 d.

 

Vyriausybė, paskelbusi švietimą valstybės politikos prioritetu, pirmųjų veiksmų ėmėsi aukštojo mokslo srityje. Premjero 2017 m. kovo 6 d. potvarkiu sudaryta valstybinių aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimo darbo grupė š. m. balandžio 28 d. pateikė Vyriausybei siūlymus dėl universitetų jungimo ir stambinimo. Minėtoje grupėje nėra nė vieno žmogaus iš akademinės srities, meno ar kultūros pasaulio, nėra asmenų, turinčių tokiam darbui reikalingos akademinės patirties, valstybiniu mąstymu grįstą požiūrį ir gebančių atsispirti suinteresuotųjų grupių spaudimui. Darbo grupės sudarymo principai ir veiklos rezultatai rodo, kad nebuvo svarstoma Universiteto misija tautai ir Lietuvos valstybei. Projekte LR Vyriausybė numato aukštojo mokslo suprekinimą, mechaniškai bei prievarta sujungtų ir šitaip sustambintų universitetų vertimą „akademinio verslo" įmonėmis, kartu beatodairiškai remiamas ydingas neoliberalizmo ideologija grindžiamas ,,laisvosios rinkos" principas.

 

Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas (LAMPSS) net keturis kartus (ir viešai, ir raštu) kreipėsi į valdžią, siūlydamasis dalyvauti pertvarkos darbo grupėse, deja, buvome ignoruojami, netgi nepageidaujami. Valdžia ciniškai visais įmanomais būdais vilkina aukštojo mokslo šakos kolektyvinės sutarties pasirašymą. Šia sutartimi profesinės sąjungos siekia išsaugoti ilgesnes dėstytojų atostogas, mokslininko rentos institutą, užtikrinti atlyginimų didinimą. Tokiu savo požiūriu valdžia arogantiškai ignoruoja profesinių sąjungų misiją - ginti darbuotojų interesus ir jiems atstovauti. Beje, ši profesinių sąjungų misija yra įtvirtinta LR Konstitucijoje.

Tęsdama neoliberalią ekonominę, socialinę ir mokslo politiką, LR Vyriausybė net nekelia klausimo dėl akivaizdžiai būtino didesnio aukštojo mokslo finansavimo. Universitetams ciniškai siūloma didinti atlyginimus, atleidžiant kas trečią arba daugiau aukštųjų mokyklų darbuotoją. Be jokių perspektyvų panaudoti savo jėgas bei kvalifikaciją ir be socialinių garantijų, kurias panaikins naujasis Darbo kodeksas! Valdžia neprisiima jokios atsakomybės už skubotai ir neapdairiai vykdomos rizikingos ,,reformos" padarinius ir aukštųjų mokyklų darbuotojų - savo šalies piliečių - padėtį ir likimą.

 

Pagrindiniu reformos tikslu deklaruojama „studijų kokybė". Deja, toji utopinė „kokybė" tikrai negerės, jei akademiniam personalui bus mokami 4-10 kartų mažesni atlyginimai negu ES, o reikalaujama tokios pat aukštos kokybės. Gali būti, kad po gražiais pažadais apie būsimą proveržį ir pribloškiančią aukštojo mokslo reformos naudą visuomenei slypi visai kiti tikslai siauroms egoistinėms interesų grupėms ir konkretiems akademinio elito atstovams.

 

Paradoksalu, bet kaip ir ankstesnės kadencijos vyriausybės, dabartinė taip pat geriau žino, ko, kaip ir kada reikia aukštajam mokslui. Universitetai, turėdami LR Konstitucijos garantuotą autonomiją, turi teisę ir pareigą patys spręsti dėl jungimosi ar reorganizacijos, o Seimas, būdamas valstybinių universitetų steigėjas, privalo svarstyti mūsų siūlymus ir priimti apgalvotus sprendimus.

 

Akademinė bendruomenė yra solidi, atsakinga, tačiau labai kantri socialinė grupė. Šį kartą ji tikrai parodys sutelktą kolektyvinę pilietinę valią. Pasipriešinkime nieko gera aukštajam mokslui ir Lietuvos valstybei nežadančiai, socialiai neatsakingai ir nedemokratiškai „pseudoreformai" masiniais mitingais, eitynėmis ir kitomis teisinėmis formomis.

 

Mes už demokratišką aukštojo mokslo reformą. Mes prieš „buldozerinę" reformą. Akademinė bendruomenė turi teisę būti ir yra svarbus šios reformos subjektas, ji pajėgi ir turi joje dalyvauti.

Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo (LAMPSS) taryba skelbia protesto akciją - mitingą-eitynes Vilniuje. Yra gautas Vilniaus m. savivaldybės leidimas. Pradžia - š. m. birželio 15 d. 11 val. prie LR Seimo. VISI masiškai žygiuosime Gedimino prospektu nuo LR Seimo iki LR Vyriausybės (Kudirkos a.). Mitingo metu kreipsimės į LR Seimą ir Vyriausybę. Pabaiga 14 val.

 

Būkime kūrybingi, pasiruoškime šmaikščių ir prasmingų lozungų, improvizuotų plakatų, skanduočių, ketureilių, šūkių ir dainų. Mūsų reikalavimai bus viešai paskelbti BNS.

 

Tikimės, kad Lietuvos akademinė bendruomenė supranta susidariusią padėtį ir aktyviai dalyvaus, gindama savo teises, šalies mokslo likimą ir savo valstybės interesus.

 

LAMPSS tarybos vardu pirmininkė

Asta Lapinskienė

 

Visus palaikančiuosius prašome registruotis dėl dalyvavimo protesto akcijoje -
mitinge-eitynėse savo AM profesinių sąjungų komitetuose arba pranešti
el. paštu: info@lampss.lt

 

 

 

 

Mitingo organizatorių ir dalyvių-akademinių bendruomenių

REIKALAVIMAI

vykdomajai valdžiai

2017 birželio 15 d.

 

Tęsdama neoliberalią ekonominę, socialinę ir mokslo politiką, LR Vyriausybė net nekelia klausimo dėl akivaizdžiai būtino didesnio aukštojo mokslo finansavimo. Universitetams ciniškai siūloma didinti atlyginimus atleidžiant kas trečią arba daugiau aukštųjų mokyklų darbuotoją. Valdžia neprisiima jokios atsakomybės už skubotai ir neapdairiai vykdomos rizikingos „reformos" padarinius ir aukštųjų mokyklų darbuotojų - savo šalies piliečių - padėtį ir likimą.

 

Todėl reikalaujame:

1. Vykdyti 16-osios ir 17-osios LR Vyriausybių programas ir programines nuostatas švietimo, mokslo ir studijų srityje. 16-osios Vyriausybės programa mokslo ir studijų srityje buvo savalaikė ir politiškai išmintinga. Deja, praktiškai nė viena nuostata nebuvo įgyvendinta, o kai kas netgi buvo padaryta priešingai tam, kas buvo numatyta programoje. Pažymėtina, kad LR Vyriausybės programa yra LR Seimo patvirtintas teisės aktas, privalomai galiojantis visai Vyriausybei ir visiems jos struktūriniams padaliniams - ministerijoms. Vyriausybė yra juridinis asmuo, kurio veikla yra tęstinė. Neįvykdytus vienos Vyriausybės programos punktus privalo tęsti ir vykdyti naujos sudėties Vyriausybė. Pastaraisiais metais akivaizdžiai susidūrėme su faktu, kad LR Vyriausybės padaliniai - Švietimo ir mokslo ministerija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Finansų ministerija - piktybiškai nevykdė LR Vyriausybės mokslo ir studijų programos, kurioje, be kita ko, buvo numatytas atlyginimų didinimas. Reikalaujame vykdyti 16-osios ir 17-osios LR Vyriausybių programas. Aukštieji valdininkai, sabotuojantys LR Vyriausybės programos vykdymą, privalo būti patraukti drausminėn atsakomybėn ir nušalinti.

2. Nevilkinti švietimo ir mokslo šakos kolektyvinės sutarties pasirašymo - ne tik deklaratyviai, bet ir realiai parodyti, kad LR Vyriausybės programa yra ne vien popierius. Mūsų šakos darbdavys yra Vyriausybė. Kas jai kliudo pasirašyti švietimo ir mokslo šakos sutartį su garantuotu atlyginimų didinimu šios srities darbuotojams, tuo labiau kad ši sutartis buvo parengta prieš metus? Siūlome gerbti save - demokratinę valdžią ir profesines sąjungas, kurių visuomeniškai vertinga misija yra įtvirtinta LR Konstitucijoje; taip pat vykdyti
16-osios ir 17-osios LR Vyriausybių programas, kuriose įtvirtintas įsipareigojimas bendradarbiauti su profesinėmis sąjungomis.

3. Nešvaistyti valstybinių investicijų, kurios buvo skirtos specialistams su mokslo laipsniais parengti, o dėl reformos dalis šių specialistų iškris iš universitetinio aukštojo mokslo sistemos. Parengti asmenų, turinčių mokslo laipsnį, bet dėl reformos iškrisiančių iš aukštojo mokslo sistemos, kokybiško užimtumo programą. Taip pat inicijuoti įstatymų pakeitimus, kad tokie asmenys būtų sklandžiai nukreipti: a) į kitus švietimo sektorius - kolegijų, profesinio rengimo, bendrojo ugdymo, suaugusiųjų švietimo ir neformaliojo ugdymo; b) į valstybės tarnybą, NVO ir kt. Parengti kitų darbuotojų, kurie neturi mokslo laipsnio, bet taip pat bus atleidžiami iš universitetų ir kitų mokslo įstaigų, kokybiško užimtumo programą.

4. Vertinti Vyriausybės parengtą Aukštojo mokslo pertvarkos projektą pagal ilgalaikį socialinį ir ekonominį poveikį visai švietimo sistemai ir valstybės raidai. Įrodžius nepageidautinas pasekmes valstybei ir švietimo sektoriui, reikalaujame asmeninės atsakomybės už numatytos pertvarkos rezultatus.

5. Vykdyti LR Vyriausybės programoje patvirtintą regioninę politiką, mažinti ekonominę, socialinę ir kultūrinę atskirtį tarp didžiųjų miestų ir periferijos.

 LAMPSS Tarybos vardu

 Pirmininkė Doc. A. Lapinskienė

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-06-07 10:47
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media