2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Žurnalistai ragina atšaukti ribojimus gauti registrų duomenis

2018-10-04
 
Vaidotas Beniušis
BNS vyriausiasis redaktorius

 

Lietuvos žurnalistai ketvirtadienį kreipėsi į valdžios atstovus, ragindami atšaukti įvestus apribojimus gauti Registrų centro duomenis.
„Lietuvos žurnalistų bendruomenės vardu prašome Jūsų nedelsiant priimti sprendimus atverti žiniasklaidai Registrų centro duomenis", - rašoma viešame laiške premjerui Sauliui Skverneliui, susisiekimo, teisingumo ir kultūros ministrams bei Registrų centro vadovui Sauliui Urbanavičiui.
Anot kreipimosi autorių, rugsėjo 14 dieną be išankstinio perspėjimo ir be konsultacijų su žurnalistų bendruomene Registrų centras nutraukė daugelį metų galiojusią praktiką žiniasklaidai teikti neatlygintinus registrų duomenis.
Spalio 3 dieną Vyriausybė atidėjo sprendimus, kurie, kaip buvo viešai deklaruojama, vėl leistų žurnalistams gauti informaciją.
„Esame įsitikinę, kad dabartinė situacija šiurkščiai pažeidžia Konstitucijos ir įstatymų garantuojamą laisvę nevaržomai rinkti, gauti ir skleisti informaciją. Negaudami aktualių ir istorinių duomenų apie juridinius asmenis ir nekilnojamąjį turtą, negalime tinkamai atlikti savo profesinės pareigos. Tuo pačiu pažeidžiama visuomenės teisė būti informuotai viešojo intereso klausimais", - rašoma viešame laiške.
Jame teigiama, kad siūlymai žurnalistams duomenis teikti atlygintinai bendra tvarka kaip kitiems komerciniams subjektams nepagrįstai suvaržytų žiniasklaidos laisvę ir pažeistų skaidraus valstybės valdymo principus.
„Neprieštaraujame siūlymui naują tvarką numatyti Visuomenės informavimo įstatyme, bet primygtinai raginame priimti sprendimus, kad žiniasklaidai duomenys būtų vėl pradėti teikti nedelsiant iki įstatymo įsigaliojimo", - teigiama laiške.
„Esame atviri dialogui ir prašome ateityje įtraukti žurnalistų bendruomenę svarstant žiniasklaidai aktualius klausimus", - rašo žurnalistai.
Viešą laišką pasirašė naujienų agentūros BNS, naujienų portalų delfi.lt, 15min.lt, „Verslo žinių" vyriausieji redaktoriai Vaidotas Beniušis, Rasa Lukaitytė Vnarauskienė, Raimundas Celencevičius, Rolandas Barysas, LRT tyrimų skyriaus vadovė Indrė Makaraitytė ir LRT televizijos naujienų tarnybos vadovė Inga Larionovaitė, žurnalistas ir prodiuseris Edmundas Jakilaitis, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, Interneto žiniasklaidos asociacijos vadovė Aistė Žilinskienė, dešimtys redaktorių ir žurnalistų.

 

 

 

Daugiau in formacijos:
Tel.: (8 5) 205 85 14
El.p.: vaidotas.beniusis@bns.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-10-04 12:25
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media