2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Žurnalistai teismui skundžia Vyriausybės kanceliarijos atsisakymą pateikti oficialaus pasitarimo medžiagą

2018-11-02
 
Lietuvos žurnalistų sąjunga ir įvairių redakcijų žurnalistai, kuriems oficialaus Vyriausybės pasitarimo medžiagą atsisakė pateikti kanceliarija, kreipėsi į administracinį teismą prašydami apginti jų teisę į informaciją ir reikalaudami įpareigoti pateikti oficialų Vyriausybės pasitarimo įrašą, įpareigojant jį atkurti, jei jis buvo sunaikintas. 
Vilniaus apygardos administraciniam teismui lapkričio 2 dieną pateiktas kolektyvinis Lietuvos žurnalistų sąjungos, portalo 15min.lt žurnalistų Šarūno Černiausko, Birutės Davidonytės ir Dovydo Pancerovo, naujienų agentūros BNS Lietuvos naujienų skyriaus vyr. redaktorės Jūratės Damulytės Semėnienės, su DELFI ir LRT bendradarbiaujančios Vilmos Danauskienės, LRT ir Laisvės TV laidų vedėjos Ritos Miliūtės skundas. Jis įteiktas paskutinę galimą apskundimo teismui dieną, nes žurnalistų bendruomenė iki paskutinio momento tikėjosi, jog Vyriausybės kanceliarija visgi įvykdys įstatymuose numatytą pareigą suteikti žurnalistams būtiną informaciją apie oficialiame Vyriausybės pasitarime priimtą sprendimą. Kaip žinia, minėto pasitarimo metu buvo sprendžiamas klausimas dėl Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimo, kuriuo buvo siūloma, kad žurnalistai galėtų gauti Registrų centro duomenis neatlygintinai. Tačiau dėl neaiškių priežasčių dalis Susisiekimo ministerijos siūlymų buvo atmesti, dalis - grąžinti tobulinti. 
Atsižvelgiant į tai, jog Registrų centro duomenys žurnalistams yra itin svarbūs bei iš esmės reikšmingi vykdant profesinę veiklą, žurnalistai kreipėsi į Kanceliariją prašydami pirminių dokumentų, kurie atskleistų Vyriausybės sprendimo priėmimo aplinkybes. Deja, oficialūs prašymai ir daugkartiniai vieši raginimai Vyriausybei suteikti oficialią pasitarimo medžiagą nebuvo įvykdyti. Pasitarimo įrašas sunaikintas, ignoruojant net Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos poziciją, patvirtinančią, jog visuomenė turi teisę susipažinti su įrašo turiniu. Todėl pasinaudodami konstitucine teise žurnalistai kreipėsi į teismą gindami savo ir visuomenės teisę į informaciją.
Konstitucinis teismas yra konstatavęs, jog informacijos laisvė, kuri neatsiejama nuo žmogaus įsitikinimų ir jų raiškos laisvės, yra jos sąlyga. Informacijos laisvė yra žmogaus prigimtinė laisvė. Be to, konstitucinė laisvė nekliudomai ieškoti, gauti ir skleisti informaciją yra vienas iš atviros, teisingos, darnios pilietinės visuomenės, demokratinės valstybės pagrindų. Konstitucija garantuoja ir saugo visuomenės interesą būti informuotai. Pripažįstama, kad iš Konstitucijos preambulėje įtvirtino tautos siekio kurti atvirą, teisingą, darnią pilietinę visuomenę ir teisinę valstybę, išplaukia teisės į teisingą informaciją principas. Šis principas detalizuojamas Visuomenės informavimo įstatyme bei kituose teisės aktuose, nustačius, kad informacija turi būti pateikiama teisingai, tiksliai bei nešališkai.
Informacijos laisvės, susijusios ir su informacijos gavimu iš valstybės ir savivaldybės institucijų, realizavimo tvarka yra nustatyta Visuomenės informavimo įstatyme. Šiame įstatyme nurodyta, kad kiekvienas asmuo turi teisę laisvai reikšti savo mintis ir įsitikinimus, nevaržomai rinkti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas. Įstatyme nustatyta, kad kiekvienas asmuo turi teisę gauti iš valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų, kitų biudžetinių įstaigų viešąją informaciją apie jų veiklą, oficialius jų dokumentus (kopijas), taip pat informaciją, kurią minėtos įstaigos turi apie jį patį. Taip pat įtvirtinta institucijų bei įstaigų pareiga informuoti visuomenę apie savo veiklą. 
Oficialiai žurnalistų skundas pateiktas „Dėl atsisakymų pateikti 2018 m. spalio 3 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės pasitarimo „Dėl Visuomenės informavimo įstatymo Nr. I-1418 6, 46-1 ir 50 straipsnių pakeitimo įstatymo projekto (TAP-18-1591) (18-11457)" garso įrašą pripažinimo nepagrįstais, garso įrašo sunaikinimo pripažinimo neteisėtu bei sunaikinto garso įrašo atkūrimo ir pateikimo pareiškėjams". Pareiškėjams atstovauja advokatų kontora „SORAINEN ir partneriai".

Informaciją parengė Dainius Radzevičius (e.p. pirmininkas@lzs.lt, tel. 861263838)

 

Rubrika Aktuali informacija yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fomdo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-01-05 13:05
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Antanas

2018-11-03 10:40

Teisingai pasielgta. Pritariu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media