2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Gerovė? Riestanagystė? Tėvynės labui? Išrinkime 2019-ųjų Metų žodį ir Metų posakį!

2020-01-21
 
Trečią kartą Lietuvoje renkamas Metų žodis ir Metų posakis. 2019-ųjų Metų žodžio ir Metų posakio rinkimus organizuoja Lietuvių kalbos draugija (LKD), Lietuvių kalbos institutas (LKI) ir portalas Alfa.lt.
Kandidatai dalyvauti šiuose rinkimuose buvo siūlomi iki 2020 m. sausio 1 d. Iš viso e. paštu ir socialiniame tinkle „Facebook" pasiūlyti 44 žodžiai ir 20 posakių. Iš jų komisija sudarė žodžių ir posakių dešimtukus balsavimui portale Alfa.lt. Į dešimtukus pakliuvo žodžiai ir posakiai, gavę po 3 ir daugiau komisijos narių balsų.
Kokį ženklą 2019-ieji paliko mūsų kalboje? 
Metų žodžio ir Metų posakio rinkimų komisijoje dirba 8 nariai: doktorantė Agnė Aleksaitė (LKI), filologas, redaktorius Virginijus Gasiliūnas (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas), vertėjas ir literatūros kritikas Laimantas Jonušys, portalo Alfa.lt vyr. redaktorius Ovidijus Lukošius, LKD valdybos pirmininkės pavaduotojas akad. prof. habil. dr. Bonifacas Stundžia, portalo Iq.lt vyr. redaktoriaus pavaduotojas Ramūnas Terleckas, LKD valdybos sekretorė Rita Urnėžiūtė, LKD garbės narys prof. habil. dr. Kazimieras Župerka.

 

Balsavimas vyks iki 2020 m. vasario 20 d. Kaip jau įprasta, Metų žodį ir Metų posakį rinks ir komisija. Visuomenės ir komisijos balsavimo rezultatai bus paskelbti 2020 m. vasario 21 d., Tarptautinę gimtosios kalbos dieną.
Metų žodžio ir Metų posakio rinkimai Lietuvoje pirmą kartą įvyko 2018 m. Tada rinktas 2017-ųjų Metų žodis ir Metų posakis. Pirmuosiuose rinkimuose visuomenė nubalsavo už žodį ŠVAISTUOMENĖ (ką nors švaistanti bendruomenė) ir posakį LAIKAUSI KAIP GEDIMINO KALNAS, komisija - už tokį pat posakį ir žodį NUOŠLIAUŽA.
2018-ųjų Metų žodžiu visuomenė išrinko VERYGANĄ, komisija - ŠIMTMETĮ, Metų posakiu visuomenė pripažino popiežiaus Pranciškaus linkėjimą VIEŠPATIE, TE LIETUVA BŪNA VILTIES ŠVYTURIU, o komisija - tais metais dažnai kartotą posakį VAIKŲ TEISES IŠKVIESIU.
Metų žodžio ir Metų posakio rinkimai ne vienoje šalyje turi senas tradicijas. Gretindami įvairių šalių Metų žodžio ir Metų posakio rinkimų nugalėtojus matome, kaip kalboje atsispindi ne tik tos šalies, bet ir viso pasaulio aktualijos. Pavyzdžiui, lenkų 2019-ųjų Metų žodžiu tapo KLIMAT (klimatas), slovėnų - PODNEBJE (klimatas), Oksfordo žodyno - CLIMATE EMERGENCY (klimato nepaprastoji padėtis).

 

Kokį ženklą 2019-ieji paliko mūsų kalboje? Balsuokime ir paaiškės.

 

https://zodis.alfa.lt/

https://zodis.alfa.lt/posakis

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-01-21 13:52
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media