2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: U. Dziuba: „Tarnavimas valstybei nėra žurnalistikos standartas“

2013-03-29
 
Ukadzimir Dziuba (V. Denisenko nuotr.).

Ukadzimir Dziuba (V. Denisenko nuotr.).

Viktoras Denisenko

 

Šią savaitę Vilniuje lankėsi mūsų kolega iš kaimyninės šalies - Baltarusijos žurnalistų asociacijos (BŽA) leidžiamo žurnalo „Abažur" vyriausiasis redaktorius Uladzimiras Dziuba. Apsilankęs naujojoje Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos būstinėje - Žurnalistų namuose, jis rado laiko trumpai papasakoti apie žurnalistų darbo specifiką Baltarusijoje bei pristatyti savo atstovaujamą žurnalą.

 

Kokios problemos šiandien yra aktualiausios žurnalistams Baltarusijoje?

 

Pagrindinė problema su kuria susiduria nepriklausomų redakcijų darbuotojai - tai informacijos prieinamumas. Kalbu apie informaciją, kurios skelbimas atitinka viešą interesą. Deja, spaudos ir informacijos laisvės Baltarusijoje nėra. Prieš kelis metus atsirado sąrašas organizacijų, kurios gali oficialiai atsisakyti teikti žurnalistams informaciją. Į šį sąrašą be kitų įstaigų pateko net Švietimo ministerija.

 

Valdininkai jaučia savo nebaudžiamumą ir todėl nedvejodami atsisako teikti žurnalistams informaciją. Kartais būna graudžiai juokinga, nes negali gauti net pačių paprasčiausių statistinių duomenų.

 

Kita problema - žurnalistų persekiojimas. Pavyzdžiui, keli mūsų kolegos buvo persekiojami už vadinamąją „Baltarusijos prezidento diskreditaciją". Net dvi tokios bylos buvo iškeltos žurnalistui Andžejui Počebutui iš Grodno. Tik neseniai šios baudžiamosios bylos buvo nutrauktos.

 

Valdininkus įstatymai aplamai gina labiau, nei kitus piliečius. Jie yra lygesni tarp lygiųjų ir todėl žurnalistai Baltarusijoje neretai yra persekiojami būtent už valdininkų kritiką.

 

Ar nėra skilimo Baltarusijos žurnalistų bendruomenėje?

 

Sakyčiau, kad skilimas yra ne tik tarp žurnalistų, bet skilusi yra ir Baltarusijos visuomenė. Ji yra suskaldyta į dvi dalis. Viena dalis visuomenės palaiko dabartinę valdžią, kita dalis priešinasi režimui. Žinoma, yra dar ir trečioji grupė žmonių, kurie nesieja savo vilčių nei su valdžia, nei su opozicija.

 

Šie procesai atsispindi ir žurnalistų bendruomenėje. Nors tarp mūsų nėra didesnių barnių ar skandalų, bet neretai tvyro įtampa. Mes, demokratinis žurnalistų korpusas, niekada neleisdavom sau pulti savo kolegų, kurie yra kitoje barikadų pusėje. Deja, bet kolegos iš valstybinių visuomenės informavimo priemonių kartais nevengia pilti ant mūsų pamazgas. Buvo puolama ir mūsų organizacija - BŽA. Taigi, skilimas yra.

 

Daugelis valstybinių visuomenės informavimo priemonių žurnalistų žino, kad jie užsiima ne žurnalistika, o propaganda. Žinoma, ir demokratinės stovyklos žurnalistai nėra visiškai vieningi. Kai kurie jų yra linkę skleisti tik kritines nuomones ir neretai irgi užsižaidžia. Tačiau reikia suprasti, kad pirmiausiai ši nesantaika ir šia žaidimai kenkia skaitytojų ir žiūrovų interesams.

 

Kaip galima būtų apibūdinti žurnalo „Abažur" misiją?

 

Viena iš pagrindinių mūsų leidinio funkcijų - suteikti atvirą erdvę skirtingų nuomonių ir pozicijų raiškai. Mes neturime uždraustų temų. Kiekvienas žurnalistas gali pasisakyti šio žurnalo puslapiuose. Manau, kad „Abažur" atlieka ir konsolidacijos funkciją. Mes jį siunčiam į 118 rajoninių ir valstybinių leidinių redakcijų. Žurnalistai tokiose redakcijose dažniausiai neturi prieigos prie nepriklausomų internetinių šaltinių (valstybinėse Baltarusijos įstaigose yra įprasta riboti prieigą prie tam tikrų informacijos šaltinių internete - V.D.), o žurnale mes kalbame apie žurnalisto pašaukimą, apie profesinę etiką, apie žurnalisto atsakomybę ir pan. Mūsų kolegos turi apie tai žinoti, jie turi bent kartais prisiminti, kad yra žurnalistikos gairės, yra standartai, kuriuos pripažįsta visos laisvos ir demokratinės valstybės.

 

Tarnavimas valstybei - tai nėra profesionalus žurnalistikos standartas, bet, deja, nemažai žurnalistų Baltarusijoje daro būtent tai.

 

Žurnale mes turime ir edukacinę kryptį. Baltarusijos žurnalistų asociacija vykdo konkursus jauniems žurnalistams, geriausius konkursinius darbus mes publikuojame. Tokių darbų autoriams tai irgi yra rimtas stimulas profesionaliai tobulėti.

 

Žurnale mes taip pat bandome analizuoti Baltarusijos įstatyminę bazę - tą jos dalį, kuri reglamentuoja žurnalistų darbą. Analizuojame ir kritikuojame ją. Taip mes bandome stiprinti mūsų kolegų juridinių žinių lygį.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-03-29 11:01
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media