2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Seime apdovanoti organų donorystei nusipelnę žmonės bei organizacijos ir žurnalistų kūrybinio konkurso „Organų donorystei – Taip!“ nugalėtojai

2021-10-05
 
Dainius Radzevičius, Laura Auksutytė ir Vytautas Kvietkauskas

Dainius Radzevičius, Laura Auksutytė ir Vytautas Kvietkauskas

Spalio 4 dieną Seime įvyko Europos organų donorystės dienos minėjimo renginys. Jo metu buvo apdovanoti organų donorystei nusipelnę žmonės ir organizacijos: šeimos, sunkiausią netekties akimirką pagalvojusios apie kitus ir sutikusios dovanoti prarasto artimo organus sergantiems žmonėms, medikai, žurnalistai ir kiti.
„Organų donorystė Lietuvoje, kaip ir daugelyje pasaulio šalių, susiduria su etinėmis problemomis. Tačiau žmonių požiūris palaipsniui keičiasi. Ir tai vyksta visų Jūsų dėka: dvasininkų, mokytojų, žurnalistų, visuomenės veikėjų. Viešais pasisakymais, padrąsinimais, skleidžiama žinia, dalijimusi patirtimi visi mes galime prisidėti prie teigiamo požiūrio į donorystę formavimo", - tokiais žodžiais renginį pradėjo Nacionalinio transplantacijos biuro (NTB) direktorius Artūras Bagotyrius.
Sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas pabrėžė, kad labai svarbu apie organų donorystę pasikalbėti su savo artimaisiais, šeimos nariais, kad lemiamą akimirką jiems būtų lengviau apsispręsti.
Už ypatingus nuopelnus ir išskirtinį indėlį į donorystės skatinimą, palaikymą ir idėjos propagavimą padėka ir ženklas „Auksinė širdis" buvo įteikti Lietuvos asociacijai „Gyvastis". Asociacijos prezidentė Aušra Degutytė atsiimdama apdovanojimą sakė, kad kuo daugiau bus kalbama apie organų donorystę, tuo daugiau gyvybių bus išgelbėta.
Didžiausios pagarbos ir dėmesio nusipelno žmonės, šeimos, kurios netekties skausmo prislėgtos, vis tiek sugeba pagalvoti apie kitus. Vida ir Virgilijus Monkai iš Jonavos - viena iš tokių šeimų. Kai ligoninėje mirė jų net dvidešimtmečio nesulaukusi vienturtė duktė Justina, sunkiai įsivaizduojamo sielvarto apimti Vida ir Virgilijus patys pasiūlė panaudoti merginos organus donorystei. Taip išeidama iš šio pasaulio Justina išgelbėjo net penkis žmones.
„Mūsų klausė: kodėl jūs taip pasielgėt, kodėl paaukojot savo dukters organus? O todėl, kad lankydami dukterį ligoninėje matėme daug liūdnų akių, matėme skausmą artimųjų veiduose. Jaučiau, kad jie jaučia tą patį, ką ir mes. Suvokę, kad mūsų dukrai jau niekas nebegali padėti, norėjome padėti tiems, kam dar galima padėti. Patys kreipėmės į gydytojus ir pasiūlėme panaudoti dukters organus", - pasakojo V. Monkuvienė.
Padėka ir sidabrinis ženklelis buvo įteikti ir kitai donorystei nuspelniusiai šeimai - Aldonai ir Vytautui Kundrotams. 2019 metų vasarą girtų kaimynų užpultas jų sūnus Edgaras neišgyveno. Patyrę skaudžią sūnaus netektį Kundrotai surado savyje stiprybės pagalvoti apie donorystę, taip suteikdami vilties pasveikti ir gyventi pilnavertį gyvenimą kitiems.
Mokytoja Meilė Platūkienė buvo apdovanota už nuoširdų darbą perduodant donorystės idėją jaunajai kartai. Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos etikos mokytoja daug metų organizuoja paskaitas, konkursus moksleiviams, taip skatindama juos domėtis donoryste. M. Platūkienė ir pati - dažna viešų donorystės renginių ir akcijų dalyvė.
„Šventasis raštas sako: nėra didesnės meilės nei gyvybę už savo draugus atiduoti. Kalbant apie donorystę tinka ir kitas posakis: kas išgelbėjo žmogų, išgelbėjo visą žmoniją", - taip atsiimdamas apdovanojimą už nuoširdų ir reikšmingą donorystės idėjos propagavimą kalbėjo kunigas Algirdas Toliatas. Dvasininkas ne kartą kreipėsi į tikinčiuosius ir į visą visuomenę skatindamas donorystrę kaip meilės artimui išraišką.
Organų transplantacija būtų neįmanoma be aukščiausio lygio profesionalų medikų. Renginio metu buvo apdovanotos Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų, Šiaulių Respublikinės ligoninės, Respublikinės Panevėžio ligoninės, Klaipėdos universitetinės ligoninės donorų koordinatorių komandos, taip pat ir Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja anesteziologė-reanimatologė Daiva Vilija Čičiškinienė.
Renginio metu buvo apdovanoti ir žurnalistų kūrybinio konkurso „Organų donorystei - Taip!" nugalėtojai. Konkursą rengė Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos, Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija. Konkurso tikslas - viešinti ir atkreipti Lietuvos gyventojų dėmesį į organų donorystės ir transplantacijos temą. Visos šalies žurnalistai buvo kviečiami asmenine iniciatyva apie tai kurti publikacijas bei reportažus, nuotraukas. Komisija vertino darbus, paskelbtus nacionalinėje, regioninėje ir rajoninėje spaudoje, radijuje ir televizijoje, taip pat interneto leidiniuose ir portaluose. Piniginius prizus įsteigė Nacionalinis transplantacijos biuras.
Šis konkursas organizuojamas jau antrus metus iš eilės. Pernai konkurse nugalėtojo vardą ir tūkstančio eurų premiją pelnė Vaida Milkova ("Kauno diena"), antroji vieta pripažinta Kristinai Čepukaitytei (15min) , trečioji Daivai Červokienei (XXI amžius).
„Labai džiugu, jog šio konkurso tikslas - paskatinti žurnalistus nušviesti ir atkreipti visuomenės dėmesį į organų donorystę, pasiteisino su kaupu, o pati organų donorystės tema pasirodė artima bei aktuali ir patiems žiniasklaidos atstovams." - pernykščio konkurso sėkme džiaugėsi Nacionalinio transplantacijos biuro prie SAM direktorius Artūras Bagotyrius.
Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, pernai sveikindamas konkurso nugalėtojus, sakė tikintis, kad konkursas taps kasmetinis. Taip šiemet ir įvyko. Konkurso nugalėtojai buvo paskelbti Europos ir pasaulio organų donorystės dienos išvakarėse, kuri šiemet bus minima spalio 9 d.
Remiantis Nacionalinio transplantacijos biuro prie Sveikatos apsaugos ministerijos, Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos bendradarbiavimo sutartimi, šiemet irgi buvo sudaryta žurnalistų kūrybinio konkurso „Organų donorystei - taip!" vertinimo komisija. Ją sudarė Vytautas Kvietkauskas Komisijos primininkas), Julija Šliažienė, Audronė Kosciuškienė, Henrikas Vaitiekūnas, Česlovas Iškauskas, Jolanta Beniušytė, Jonas Staselis, Gerimantas Statinis, Ginas Dabašinskas ir Dainius Radzevičius.
Šiemet konkursui aštuoni autoriai (daugiau nei pirmąjame konkurse prieš metus) pateikė 10 darbų.
Šių metų konkurso „Organų donorystei - Taip!" Padėkos ir piniginiai prizai buvo įteikti pirmos vietos laureatei Laurai Auksutytei už interviu su plaučių transplantacijos laukiančia Rima Gruodiene. Antrą vietą užėmė Oksana Laurutytė už rašinį „Padėka Dievui už donorą iš Kroatijos", trečią vietą - Lina Rudnickienė už rašinį „Gedinčio tėvo pasirinkimas dovanoti gyvenimą".
Laureatėms skirti NTB įsteigti piniginiai prizai už 1 vietą 1000 eurų, už 2 vietą - 700 eurų, už 3 vietą - 500 eurų.
Po apdovanojimų renginio svečiai apžiūrėjo vaikų piešinių konkurso „Palaikome organų donorystę" dalyvių darbus, fotomenininkės Ievos Meškauskaitės fotoprojekto „2 gyvenimai" darbus bei menininkės Aretos Didžionienės darbų parodą „Gyvybės ženklai".
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-10-05 15:33
 
 

Komentarai (6)

Jūsų el. paštas

Rita Aleknaitė

2021-10-07 10:18

Sveikinu! Kilni tema.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Angelija Jurkevičienė

2021-10-07 10:17

Sveikinu! Dainių ir Vytautą iškart atpažinau! Kad ir su kaukėmis....

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Danutė Gaigalaitė

2021-10-06 08:01

Gerą idėja.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ričardas Venckūnas

2021-10-06 07:58

Sveikinu

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Birutė Kurgonienė

2021-10-06 07:50

Su kaukėmis sunku atpažinti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media