2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Dialogai apie žiniasklaidą

*print*

Archyvas :: Inovacijos Lietuvos žiniasklaidoje: kviečia burtis žurnalistikos talentus

2020-10-23
 

Neabejingus profesionalios žurnalistikos ateičiai „Media4Change" kviečia prisijungti prie analogų Lietuvoje neturinčio startuolio. Pasak šio judėjimo už aukščiausių standartų žurnalistiką atstovų, netradicinį žurnalistikos modelį išbandysiančio projekto išskirtinumas - dėmesys regionams, kokybę stiprinantys inovatyvūs žurnalistinio darbo įrankiai ir į turinio kūrimą auditoriją įtrauksianti dalyvaujamoji žurnalistika.
„Visų pirma, siekiame apjungti būsimus Lietuvos žurnalistikos talentus su patyrusiais vilkais ir įkvėpti eksperimentuoti. Derinti patirtį su jaunatvišku polėkiu ir energija ieškoti naujų formų", - „Media4Change" programos vadovė Neringa Jurčiukonytė.
Tarptautinio judėjimo atstovai, žvelgdami į pasaulio tendencijas, mato daug drąsių ir inovatyvių žurnalistikos sprendimų, kurių tradicinėje žiniasklaidoje dėl laiko ar resursų trūkumo Lietuvos žurnalistams išbandyti ne visada pavyksta. Tikimasi tam sukurti palankesnes sąlygas.
Šias ir daugiau veiklų numato „Future Investigative Story Lab". Tokiu pavadinimu naujai startavęs projektas jau spėjo pristatyti vieną savo rezultatų - išsamiausią viešą duombazę Lietuvoje. „Karštos pėdos" nėra vienintelė staigmena, kurią numatė šis projektas. „Future Investigative Story Lab" stiprins tiek Lietuvoje jau susibūrusias tiriamosios žurnalistikos komandas, tiek dar tik norinčias čia išbandyti savo jėgas. Joms bus suteikiama galimybė mokytis iš geriausių šios srities pasaulio profesionalų ar gauti savo idėjai finansavimą. Vienas iš projekto akcentų - dalyvaujamosios žurnalistikos pilotinis projektas.
„Vienas iš šio kuriamo žurnalistikos startuolio siekių - sukurti ryšį su auditorija, įtraukti ją į turinio kūrimo procesus", - teigia projekto idėjos autorė, „Media4Change" vadovė Neringa Jurčiukonytė. Anot jos, auditorija bus įtraukiama į sprendimų priėmimą tiek atrenkant, tiek siūlant temas ar informuojant, kas liko nutylėta tarp eilučių. „Regionų gyventojai bus kviečiami įsitraukti į informacijos rinkimo procesus, jiems bus sudaromos sąlygos sekti, kokį poveikį kuria jų inspiruoti darbai", - sako N. Jurčiukonytė.
Tiek pažeidžiamų socialinių grupių atstovai, tiek ekspertai, tiek ir regiono gyventojai - visi bus svarbūs ir kviečiami naujai kuriamą žiniasklaidos priemonę vadinti sava. Idėją projektui pasufleravo sėkmingi pasaulio pavyzdžiai, kurie ne tik randa naujų, žiniasklaidos priemonės nepriklausomumą užtikrinančių finansavimo modelių, bet ir mažina atotrūkį tarp auditorijos ir jai turinį kuriančių žiniasklaidos kūrėjų.
„Šiandien etika yra ne tik garbės, bet ir žurnalistikos išlikimo klausimas. Kai žmogus jaučia, kad jo balsas nėra girdimas, o žiniasklaidos naujienos jam yra tolimos, smunka ir žurnalistikos populiarumas", - sako N. Jurčiukonytė. Kaip rodo užsienio praktika, tai pastebėję inovatoriai šiandien jau startuoja su naujais modeliais. Jie kitaip bendrauja su savo auditorija, ją įtraukia ir kuria pasitikėjimu grįstus santykius. „Tokios žurnalistikos turinį auditorija yra pasirengusi išlaikyti, tad formuojamos tinkamos sąlygos keisti mums žinomą tradicinį žiniasklaidos verslo modelį", - teigia „Media4change" programos vadovė.
Tiek pradedančius savo žurnalistinę karjerą, tiek profesionalus kviečiame tapti analogų Lietuvoje neturinčio, dalyvaujamosios žurnalistikos pilotinio projekto bendraautoriais. Kviečiami žurnalistai ir iš regionų, ir iš didmiesčių, poveikio tyrėjai bei patyrę žiniasklaidos verslo vystyme - visi ieškantys kitokių formatų ir norintys kurti pasitikėjimu grįstus santykius su auditorija. Svarbiausios kandidatuose ieškomos savybės - motyvacija tirti pasirinkto regiono ir vietos bendruomenės problemas bei noras augti ir kartu auginti Lietuvos žurnalistiką.
Atrinktai komandai numatomos lanksčios bendradarbiavimo sąlygos: ieškome ir visą darbo dieną galinčių skirti kolegų, ir prie projekto norinčių prisijungti tik lanksčiomis sąlygomis - tampant redakcijos bendradarbiais ar kitais svarbiais komandos nariais. Kol kas daugiausia į komandą galėsime priimti kolegų bendradarbio (-ės) teisėmis.
Kandidatų anketų projekto iniciatoriai laukia iki lapkričio 3 dienos. Išsamesnė informacija, kaip kandidatuoti, rasi čia. Daugiau informacijos el. paštu inovacijos@zmogui.lt.
„Future Investigative Story Lab" - tai tarptautinis projektas numatantis diegti inovatyvius, pasaulinių žiniasklaidos organizacijų naudojamus žurnalistinio darbo įrankius, plėtoti tiriantiesiems ir regionų žurnalistams palankią infrastruktūrą.
„Media4Change" - aukščiausiems standartams žiniasklaidoje įkvepiantis, atsakingą ir etišką žurnalistiką skatinantis ir žmogaus teisių vertybių įkvėptas tarptautinis judėjimas. Programa turi 4 pagrindines veiklos sritis, tarp kurių - tiriamosios žurnalistikos stiprinimas ir žurnalistikos inovacijos.

 

Kontaktinė informacija
Neringa Jurčiukonytė
„Media4Change" CEO
El. p.: neringa@zmogui.lt
+370 652 63 085
www.media4change.co/lt/

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-10-23 13:06
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media