2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Dialogai apie žiniasklaidą

*print*

Archyvas :: Diskusija: Ką reikia daryti su neetiška žiniasklaida?

2010-11-11
 
Ar tikrai žurnalistika Lietuvoje tebėra viešoji gėrybė?

Ar tikrai žurnalistika Lietuvoje tebėra viešoji gėrybė?

 
Šiandien perskaitęs Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos išplatintą pareiškimą dėl televizijai TV3 laidą "Akistata" gaminančio prodiuserio Kristupo Krivicko laidų apsidžiaugiau - savireguliacija veikia. Tačiau ar to pakanka?
 

Dar kartą atidžiai perskaičiau Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksą. Jame yra atskiras skyrius apie atsakomybę už etikos pažeidimus:

 

71 straipsnis.
Tokia viešosios informacijos rengėjo veikla, kai pažeidinėja šio kodekso nuostatas, yra pagrindas:
1) Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai priskirti jį profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų kategorijai;
2) suinteresuotiems asmenims ginti savo pažeistas teises;
3) taikyti kitas įstatymų nustatytas sankcijas.

 

Kažkaip netikėtai prisiminiau, kad kodekse yra 3 punktas, kuris kalba apie galimybę "taikyti kitas įstatymų nustatytas sankcijas". Kokias?

 

Iš esmės iki šiol apie tai nebuvo jokios rimtos diskusijos nei Lietuvos žurnalistų sąjungoje, nei Seime, nei apskritai visuomenėje. Neformaliai tenka dažnai girdėti žmonių nusivylusius dūsavimus apie tai, kad vien tik pripažinimas nieko doro neduoda. Todėl akivaizdu, kad tokiai diskuijai esame pribrendę.

 

Beje, kol kas tik vienintelė organizacija elgiasi labai principingai ir neteikia finansinės paramos neetiškai žiniasklaidai. Tai - Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

 

Tiesa, šiemet man teko dirbti vienoje grupėje, kuri turėjo vertinti viešam konkursui pateiktas paraiškas žiniasklaidos priemonėse spausdinti informaciją apie Europos Sąjungą. Sutikau dalyvauti tokioje grupėje tik todėl, kad konkurso sąlygose buvo nurodyta sąlyga, jog paraiškos svarstomis tik tų žiniasklaidos priemonių, kurios nepažeidinėja etikos normų.

 

Todėl dabar noriu viešai diskusijai pasiūlyti labai svarbia temą - ką reikia daryti su neetiška žiniasklaida?

 

Pasiūlymai diskusijai dėl galimų sankcijų neetiškai žiniasklaidai:

 

1. Televizijos ar radijo stočiai pateikti įspėjimą, kad gali būti sustabdyta transliavimo licenzija.
2. Spaudai neteikti jokios valstybinės paramos ir neleisti dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose.
3. Riboti tokių leidinių galimybę prekiauti jais kaip ir yra ribojimai erotinei literatūrai ir pan. (negalima prie mokyklų, negalima iki tam tikro amžiaus ir pan.).

4. Netaikyti tokių leidinių žurnalistams Visuomenės informavimo ir kitų įstatymų numatytų privilegijų (pvz., informacijos teikimas valdžios įstaigose per 1 darbo dieną, didesnė informacijos šaltinio paslaptis, teisė akredituoti žurnalistus prie įstaigų ir kt.), o leisti naudotis tik tomis teisėmis rinkti ir skleisti informaciją, kokiomis naudojais visi kiti piliečiai.

5. Neleisti politinėms partijoms ir kitoms organzacijoms užsakyti politinę, socialinę reklamą neetiškose žiniasklaidos priemonėse.

 

Man kol kas sunku pasakyti, ar visos šios priemonės būtinos ir būtų efektyvios. Tačiau praktika sako, kad pati geriausia sankcija nesąžiningam ir neetiškam verslui - finansinė sankcija, tiksliau, draudimas jam pelnytis iš savo neetiško verslo.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-11-11 15:57
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media