2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: „Vilnius Jazz“ apdovanojimas už nuopelnus Lietuvos džiazui – fotomenininkui Vytautui Suslavičiui

2018-10-16
 
V.Braziūno nuotraukoje - Vytautas Suslavičius.

V.Braziūno nuotraukoje - Vytautas Suslavičius.

Festivalio „Vilnius Jazz" scenoje sostinės Rusų dramos teatre paskelbtas 15-asis apdovanojimo „Už nuopelnus Lietuvos džiazui" laureatas. Juo pirmą kartą festivalio istorijoje tapo fotomenininkas - 67 metų Vytautas Suslavičius.

Daug puikių lietuvių fotografų kuria mūsų šalies džiazo metraštį, tačiau V.Suslavičius - bene ištikimiausias džiazo muzikantų palydovas ir įvykių fiksuotojas. Be jo neįsivaizduojamas ne tik „Vilnius Jazz", bet ir Kauno, Birštono džiazo, „Vilnius Mama Jazz" festivaliai ir jų fotorenginiai.

Tarp gausių šio menininko kūrybos albumų ne vienas skirtas džiazui. Kurdamas šalies džiazmenų portretų galeriją ir fiksuodamas svarbiausius džiazo įvykius fotografas atskleidė savyje ir istoriko gyslelę. Tai ryškiai liudija jo naujausi Elektrėnų džiazo festivaliui (jis 1968-aisiais pradėjo džiazo festivalių tradiciją Lietuvoje) skirti darbai. 2013-aisiais išleidęs fotoalbumą „Džiazo jaunystės miestas", Vytautas jau ėmėsi naujo leidinio apie Elektrėnų festivalį, kuriam pats stropiai renka istorinius faktus.

Trakuose gimusio V.Suslavičiaus ryšiai su Elektrėnais ypatingi. Vilniaus universitete baigęs fiziką, jis mokytojavo Elektrėnų vidurinėje mokykloje, o vėliau daugiau kaip du dešimtmečius dirbo Lietuvos elektrinėje, gyveno Elektrėnuose.

Visą tą laiką meniškos sielos fizikas nesiskyrė su fotokamera. Jis įamžino fotoalbumuose Lietuvos elektrinės, Elektrėnų mokyklos ir bažnyčios, o taip pat paties miesto istoriją. 2008-aisiais Elektrėnuose atgimus džiazo festivaliui „Jaunystė", V.Suslavičius tapo nepakeičiamu jo metraštininku.

Menininkas kaskart nudžiugina išskirtiniais monumentaliais darbais Birštono džiazo festivalio publiką, rodo juos ir kituose festivaliuose. Jis pristatė Lietuvos džiazui skirtą fotografijų ciklą Brno mieste, yra surengęs jau arti šimto individualių parodų įvairiuose Lietuvos kampeliuose, Danijoje, Čekijoje, Kanadoje.

V.Suslavičiaus darbų yra įsigiję Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Šiaulių fotografijos muziejus, Nidos menininkų namai, Lietuvių namai Toronte, Birkeriodo miesto biblioteka Danijoje, Tarptautinė fotografijos meno federacija (FIAP) Šveicarijoje.

1997 metais Vytautui suteiktas FIAP fotografo menininko garbės vardas. Nuo 1992-ųjų jis yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. Per fotografo karjerą V.Suslavičius pelnė per 20 įvairių apdovanojimų. Jis neslepia, kad širdyje visada buvo menininkas - ne fizikas.

„Vilnius Jazz" prizas „Už nuopelnus Lietuvos džiazui" teikiamas nuo 2004 metų. Jo laureatais yra tapę vienuolika iškilių šalies džiazo meistrų, tarp jų - Viačeslavas Ganelinas, Vladimiras Čekasinas, Vladimiras Tarasovas, Dainius Pulauskas, Petras Vyšniauskas, Liudas Mockūnas, bei trys džiazo teoretikai. Muzikologas Liudas Šaltenis (1941-1994) ir ilgametis Kauno bigbendo vadovas Romualdas Grabštas (1943-2009) buvo apdovanoti po mirties.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-10-16 15:16
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media