2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Metraštis „Lietuvos fotografija“. Kokiu keliu einama?

2019-03-07
 
Kviečiame į naujojo kasmetinio Lietuvos fotomenininkų sąjungos metraščio pristatymą ir susitikimą su leidinio sudarytoju Valentinu Klimašausku bei pačiais autoriais, kuris vyks kovo 14 d. 17:30 val. „Prospekto" galerijoje. Pristatymo metu bus aptartos dviejų metraščio dalių temos: naujųjų technologijų įtaka šiandieniniame vizualumo lauke bei fotoparodos, kaip specifinio turinio medijai, problematiškumas.

„Anot naujosios tikrovės, kuri kartais gerokai pranoksta mokslinės fantastikos pranašautas vizijas, veidus skaitantis dirbtinis intelektas netrukus galės nuskaityti ir politines pažiūras, ekonominę situaciją, seksualumą, intelekto koeficientą. Kai veidas tampa atvira knyga, gali būti keičiamas ir manipuliuojamas, ką reiškia susikurti, turėti ar prarasti „savo" veidą? Taip pat - kaip tokioje dirbtinio intelekto, programų ir technologijų daromų sprendimų prisotintoje aplinkoje keičiasi autorystės samprata? Kaip tai keičia mūsų pačių vis takesnį tapatybės suvokimą? Arba - kai šiandien veidai skaitomi įvairių mus nematomų robotų ir algoritmų, kaip savo veidus kuria ar saugo tie, kurių veidai priklauso vadinamajam ketvirtajam pasauliui, nėra įprasti, pripažinti, legalūs, priklauso tautinėms ar seksualinėms mažumoms, nomadams, migrantams, gaunantiems itin mažas pajamas, priklausantiems praeičiai, gyvenantiems už neoliberalios technologinės šiuolaikybės ribų?", - teigia leidinio sudarytojas, kalbėdamas apie pirmąjį almanacho numerį.

Aptariant antrąją metraščio dalį, vertėtų paminėti, kad „dėl savo tampresnio ryšio su tikrove nei kitos medijos, nuo pat atsiradimo fotografija tarnauja ne tik kaip pasyvi pasaulio egzistavimo liudytoja ar, jei naiviai tikėti fotografijos objektyvumu, - dokumentuotoja, tačiau yra ir aktyvi atlikėja, steigėja, tarpininkė. Antroji „Lietuvo fotografijos" metraščio dalis, kuri yra skirta fotografijos parodai kaip specifinio turinio medijai, o ne atskiroms fotografijoms, ir laviruoja tarp šių dviejų fotografijos kaip liudininkės ir fotografijos kaip steigėjos paradigmų."
---

 Valentinas Klimašauskas (g. 1977) yra kuratorius ir rašytojas. Su Inga Lace yra 2019 m. Latvijos pavilijono Venecijos bienalėje bendrakuratorius (menininkė Daiga Grantina). 2017-2018 m. dirbo programos direktoriumi Šiuolaikinio meno centre Kim? Rygoje, 2003/13 m. kuratoriumi Šiuolaikinio meno centre Vilniuje. Publikavo tekstus tokiuose leidiniuose kaip A Prior Magazine, Baltic Notebooks of Anthony Blunt, Beyond, Cura, Dot Dot Dot, Flash Institut, Flash Art, Kunsthernes Hus, Good Times & Nocturnal News, Šiaurės Atėnai, Paletten, Spike, kt.

 

 

Rubrika Fotografija yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-03-26 14:48
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media