2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Raseiniai: „Dainuojanti revoliucija“ fotografijose pasitinka Dainuojamosios poezijos festivalį

2020-07-09
 
Kalba Virgilijus Usinavičius .Vitaliaus Judicko nuotrauka

Kalba Virgilijus Usinavičius .Vitaliaus Judicko nuotrauka

Pasitinkant Valstybės dieną, Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje atidaryta fotografų Virgilijaus Usinavičiaus ir Zenono Nekrošiaus fotografijų paroda „Kelias į Laisvę. Lietuva 1988-1991 metais". 
Fotografų darbus pristatęs Lietuvos spaudos fotografų klubo įkūrėjas Jonas Staselis pažymėjo, kad tai prasminga ir ilgalaikė paroda. Ji parengta prieš penkeris metus, minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-metį ir iš karto sulaukė didžiulio susidomėjimo - pirmąją eksponavimo dieną, 2015 m. kovo 11-ąją, ją aplankė per 1000 žmonių. Vien šiemet po Lietuvą nuolatos keliaujančiai parodai Raseiniai jau ketvirta stotelė, o prieš tai ji eksponuota Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.
Paroda į Raseinius atkeliavo neatsitiktinai. Tai kūrybinė įžangą į dainuojamosios poezijos ir kūrybiškumo festivalį „Dpoezijos Šaltinis 2020", kuris vyks liepos 31 - rugpjūčio 2 dienomis Daugoduose, Raseinių rajone. Savaitę iki festivalio Daugoduose vyks fotografų pleneras „Atviros teritorijos", kuriame dalyvaus parodos atidaryme dalyvavę V. Usinavičius ir J. Staselis bei kiti fotografai kūrėjai iš Lietuvos.
Susirinkusiems į parodos atidarymą Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje J. Staselis sakė, kad įprastai nuotraukose fotografas mato ir jaučia daugiau, nei vėliau į jas žiūrintis, įvykio vietoje nebuvęs žiūrovas: nes fotografas buvo ten, jis matė saulę, jautė vėją, žmonių nuotaikas. Tačiau dauguma šios parodos lankytojų dažnai nuotraukose ieško savęs, vaikams ar anūkams rodo vietas, kur patys buvo tomis istorinėmis mūsų šaliai akimirkomis. Tokiose parodose žiūrovai susitinka ne tik su vizualiuoju menu, bet ir patiria nuotraukose išsaugotas emocijas. Metraštininkai istoriją sudeda į žodžius, o fotografai - į vaizdus.
Pristatomose nuotraukose fotografai stengėsi užfiksuoti ne tik ir netiek pagrindinius to laikmečio veikiančiuosius asmenis - Sąjūdžio veikėjus, bet ir įvykių dalyvius - paprastus žmones, jų veidus, emocijas. Fotografas V. Usinavičius pasidalino prisiminimais apie kai kurių nuotraukų atsiradimo istoriją, papasakojo kaip atsirado chrestomatine tapusi Baltijos kelio fotografija, puošusi žurnalo „Švyturys" viršelį. Renginio nuotaiką praskaidrino gitaros akordų palydėtos Andrėjaus Radčenko atliekamos dainos.
Šį parodos atidarymą - susitikimą surengusi asociacija „Dpoezija" ir „Lietuvos spaudos fotografų klubas" padėkojo Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešajai bibliotekai už galimybę eksponuoti parodą. Tuo pačiu pakvietė visus fotografijos mylėtojus dalyvauti festivalio konkurse - vizualinių jausenų dalybose „Atviras dPoezijos objektyvas", kurios rengiamos socialinio tinklo platformoje: https://www.facebook.com/groups/atvirasobjektyvas/ Šios bei fotografų plenero „Atviros teritorijos" nuotraukos bus eksponuojamos liepos 31 - rugpjūčio 2 d. Daugoduose, Raseinių rajone, vyksiančiame dainuojamosios poezijos ir kūrybiškumo festivalyje „Dpoezijos Šaltinis 2020", į kurį kviečiami visi kam artimas kūrybinis polėkis.

Parengta pagal Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos bibliotekininko Jono Brigio pranešimą.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-07-09 12:36
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media