2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Dainius Ručinskas: Naminukė: varyti (ne)galima, ragauti - paslapčiomis

2018-12-18
 
Dainius Ručinskas

Dainius Ručinskas

Dainius Ručinskas,
LŽS narys
Seimo Kaimo reikalų komitete pritarta siūlymui įteisinti naminės degtinės ir kitų tradicinių gėrimų, kurių tūrinė etilo alkoholio koncetracija ne didesnė kaip 65 proc., gamybą ir vartojimą. Tokio produkto gamybą, ir vartojimą, gamybos , laikymo ir vartojimo teisę suteikiant ūkininkams, kurie teikia kaimo turizmo paslaugas ir yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai. Tačiau Sveikatos ir Ekonomikos komitetai sako: "Ne".
Kaip rašo "Kaimo laikraštis", daugelyje ES šalių (Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Prancūzijoje ir kt.) leidžiama verstis smulkiąja alkoholinių gėrimų gamyba. ES šalių teisėje yra apibrėžiama tradicinių namudinių distiliuotų gėrimų sertifikavimo tvarka, jų gamybai keliami reikalavimai, mokesčių dydis, kokybės standartai, leidžiamos pagaminti produkcijos kiekiai ir pan. Tokie gėrimai paprastai gaminami, parduodami ir vartojami tik žemės ūkio savininko teritorijoje ir tik tose patalpose, kurios priklauso savininkui.
Neseniai ir Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukošenka savo įsaku leido gaminti naminę keliolikai ūkininkų, kurie užsiima kaimo turizmu. 
Įteisinus šią veiklą Lietuvos kaimo turizmo sodybose, poilsiautojai galėtų stebėti šių gėrimų gamybos procesą, juos čia pat degustuoti.
Prognozuojama, kad licencijas naminei degtindarystei įsigytų apie 200 kaimo turizmo sodybų, kurios gamintų po 400 litrų grynojo alkoholio, mokėdamos lengvatinį 50 proc. akcizą. Tai būtų papildomas šaltinis valstybės biudžetui. Nežymiai prie jo prisidėtų ir vaisių vyno bei alaus gamyba. Gautas lėšas galima būtų skirta į antialkoholinės ir antinarkotinės informacijos sklaidai.
Tuo tarpu Vyriausybė nepritaria tam, kad ūkininkų kaimo turizmo sodybose būtų varoma degtinė, gaminami kiti tradiciniai alkoholiniai gėrimai.
Nepritarimas pagrįstas keliais argumentais. Tai sritis, kuriai yra taikomas ypatingas valstybinio reglamentavimo režimas, alkoholio produktų gamyba ir prekyba yra licencijuojama. Be to, nuogastaujama, kad ūkininkams leidžiamos veiklos priežiūra gali būti neužtikrinta. Įstatymo pataisos siūlymas prieštarauja valstybės tikslui mažinti alkoholio vartojimą ir prieinamumą, neatitinka Vyriausybės programos tikslų.
Tuo tarpu Seimo Kaimo reikalų komiteto vicepirmininko Kazio Starkevičiaus teigimu, tam, kad ši veikla būtų legalizuota, labiausiai prieštarauja ne kas kitas, o prekybos ir gamybos monopolį valdantis koncernas.
Deja,tokiam teisės akto pakeitimui pritaręs Seimo Kaimo reikalų komitetas vis dėlto pripažįsta, kad siūlymas sulauks milžiniško pasipriešinimo ir nėra tvirtos galimybės dėl to, kad įstatymo pataisa bus priimta.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-12-18 13:45
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Jonas

2019-01-02 11:57

Viskas čia gerai, gerbiamas Dainiau. Tik viena man neaišku, perskaičius tavo informaciją apie "naminukės" gamybą - o kokia paties nuomonė šiuo klausimu? A?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

d.k.

2018-12-29 14:23

Naminukė - tai mūsų TAUTOS PAVELDAS. bE JOS LIETUVIS - NE LIETUVIS.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media