2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Dainius Ručinskas: lietuviški kaštonai, liepos, eglės - prieš valdininkų pjūklus

2018-08-07
 
Dainius Ručinskas

Dainius Ručinskas

Dainius Ručinskas
LŽS narys
 
Šiuo metu po Lietuvos didžiuosius miestus plinta drastiškas medžių naikinimo vajus.
Antai, Panevėžio širdyje, centrinėje aikštėje darbininkai nupjovė dvi didžiules egles. Dar daugiau medžių čia turėtų kristi pradėjus įgyvendinti šios aikštės rekonstrukciją.
Kaip teigia senieji panevėžiečiai, tos eglės būtų mus visus pragyvenę, vienintelė priežastis - Laisvės aikštės rekonstrukcija, kuri visai nereikalinga.
Dar daugiau aistrų sukėlė beatodairiški Šiaulių miesto savivaldybės veiksmai, tvarkant žaliąsias zonas. Be jokio gailesčio buvo išpjauti medžiai Prisikėlimo aikštėje. Po jos atėjo eilė istorinei miesto Kaštonų alėjai. Čia augantiems kaštonams gresia toks pat likimas.
Šiaulių gamtos kultūros paveldo klubo "Aukuras" narys, buvęs ilgametis klubo vadovas laikraščiui "Šiaulių kraštas" sakė, kad tokia medžių pjovimo vajaus priežastis - noras įsisavinti europinius pinigus. O kai už mažesnius pinigus norima kuo daugiau padaryti, tai investuojama ne į medžius ir ne į jų išsaugojimą. D. Ramančionis atkreipė dėmesį, jog, pavyzdžiui, Vilniaus gatvės bulvare geltonoji kerpė jau auga ant naujai sodintų liepaičių. "Jeigu taip į medžius žiūrime ir prižiūrime, tai mieste nėra sveikų medžių - pjauk visus",- ironizavo gamtos paveldo puoselėtojas.
Mano gimtojo miesto parengtame Kaštonų rekonstrukcijos projekte turėjo išlikti tik
4 medžiai alėjos pradžioje (prie bulvaro) iš ten 68 ten augančių. Likusieji turėjo būti pašalinti, išklotos naujos trinkelės ir susodinti nauji rausvažiedžių kaštonų sodinukai. Savivaldybė jau turėjo statybos leidimą ir rengėsi skelbti rangos darbų konkursą. Darbai rudeniop jau būtų prasidėję, o kitąmet pabaigti.
Tokiems Šiaulių valdžios veiksmams pasipriešino miesto bendruomenė. Aktyvūs šiauliečiai suorganizavo piketą "Išsaugokime kaštonus": subūrė iniciatyvinę grupę, valdžios atstovų kvietimu dalyvavo pasitarime savivaldybėje. Aktyvūs šiauliečiai pasiekė savo - pavėsį teikianti Kaštonų alėja iškirsta nebus.
Dabar Šiauliuose rengiamas Aušros alėjos rekonstrukcijos planas. Pagal jį vienoje seniausių miesto gatvių bus iškirsta visi 69 medžiai. Vietoje jų planuojama pasodinti per 80 medžių ir daug įvairių krūmų. Mažalapėmis liepomis bus apsodinta ir Aušros alėjos atkarpa nuo Prisikėlimo aikštės iki Dvaro teritorijos. Viskas popieriuose labai gražu, tik ar reikia pjauti visus medžius. Juk sakoma: devynis kartus atmatuok, dešimtą - kirsk...
Tuo tarpu visai kitoks požiūris į medžius formuojamas Kauno miesto savivaldybėje. "Visuomenei pristatytame Ąžuolyno parko atnaujinimo projekte, sako vienas iš jo rengėjų kraštovaizdžio architektas Alvydas Mituzas,- mes nei vieno vertingo medžio nekirsime. Kiekvienas ąžuolas turi teisę numirti stovėdamas. Tokie yra bendri Ąžuolyno parko tvarkymo reikalavimai."
Ąžuolyno augimvietei - tūkstančiai metų. Didžiausia parko vertybė yra 100 - 300 metų ąžuolai. Tokie medžiai yra labai svarbūs ne tik dėl savo istorinės ir estetinės vertės, bet ir kaip retųjų rūšių buveinė.
Taigi, kokie miestų šeimininkai , tokie ir jų darbai. Švaistytis kirviais ir pjūklais prieš medžius - lengviausia.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-08-07 12:43
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Antanas

2018-08-27 12:30

Valstiečiai sunaikino urėdijas, Dabar pjaus miškus netrukdomai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media