2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Už viso gyvenimo nuopelnus „Auksine gerve“ apdovanota montažo režisierė Izabelė Pinaitytė: „Aš niekada net tokių svajonių neturėjau“

2016-06-03
 
Montažo režisierė Izabelė Pinaitytė

Montažo režisierė Izabelė Pinaitytė

 

Vilniuje įvyko jau 9-ieji Lietuvos kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė". Iškilmingos ceremonijos metu buvo apdovanoti geriausi praėjusių metų kino filmai, aktoriai, režisieriai bei kiti kino bendruomenės nariai. Šiemet „Auksine gerve" už viso gyvenimo nuopelnus lietuviškam kinui buvo apdovanota montažo režisierė Izabelė Pinaitytė.

„Auksinę gervę" montažo režisierei įteikė apdovanojimų globėjas Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. Kukli moteris apdovanojimą priėmė drovėdamasi savo pasiekimų ir tikino apie tokį įvertinimą niekada net nesvajojusi.

„Man tai labai svarbus šis apdovanojimas. Labai džiugu. Žinot, nustebau, nes aš niekada net tokių svajonių neturėjau. Galvojau, kad dabar mano amžiuje jau viskas baigėsi, ramiai sau ilsiuosi ir sode dirbu", - aprimus įspūdžiams kalbėjo I. Pinaitytė.

Daugiau kaip prieš penkiasdešimt metų kino pasaulyje pradėjusi dirbti I. Pinaitytė prisidėjo prie jau klasika tapusių lietuviškų filmų: „Niekas nenorėjo mirti" (rež. Vytautas Žalakevičius), „Ave, vita" (rež. Almantas Grikevičius), „Jausmai" (rež. Algirdas Dausa, Algimantas Grikevičius), „Faktas" (rež. Algimantas Grikevičius) ir kitų. Kino režisierė atskleidė, kad kinas jos gyvenime atsirado spontaniškai.

„Besimokydama rusų kalbos literatūrą, tiesiog norėjau kažkur įsidarbinti, kad galėčiau užsidirbti. Taip atsiradau kino sferoje. Pradėjau dirbti, pradėjo sektis, todėl ir pasilikau. Iš pradžių padėdavau filmams kurti muziką, po to prasidėjo rimtas ir savarankiškas darbas su filmais. Dirbau ir su Marijonu Giedriu, Arūnu Žebriūnu, Raimondu Vabalu ir kitais", - pasakojo kino režisierė pridurdama, kad literatūros studijų pagrindai padėjo perprasti ne vieną kino filmą.

„Į užtarnautą poilsį išėjau jau daugiau, nei prieš dvidešimt metų, bet turėjau minčių dar grįžti į kiną. Teko šiek tiek dirbti su reklamomis. Ten susipažinau su kompiuteriu", - pasakojo garbingą amžių pasiekusi I. Pinaitytė.

„Auksinės gervės" laureatė prisipažino, kad lipdama atsiimti šios ypatingos statulėlės, labai jaudinosi: „Ceremonija buvo labai graži, viskas buvo labai gražu. Bet aš labai jaudinausi, viskas man buvo neįprasta. Aš nesu iš tų kalbėtojų, aš esu daugiau klausytoja. Man labiau patinka klausyti, nei kalbėti, todėl ypatingai jaudinausi lipdama ant scenos."

Šiemet Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija AVAKA įsteigė specialų piniginį prizą „Auksinės gervės" laureatei. Todėl be prestižinės gervės statulėlės, I. Pinaitytei buvo įteiktas ir nemenkas piniginis prizas.

„Pirmosios apdovanojimų ceremonijos buvo organizuotos būtent Asociacijos AVAKA, todėl labai džiaugiamės mūsų sėkmingu ir tvariu bendradarbiavimu su Lietuvių kino akademija. Šiais metais AVAKA Taryba priėmė sprendimą, kad turime žengti naują žingsnį ir „Auksinės gervės" laimėtojui skyrėme piniginį prizą. Žinoma, tai labai simboliška suma lyginant su indeliu, kurį Lietuvos kino industrijos raidoje paliko šių metų „Auksinės gervės" laimėtoja ponia Izabelė Pinaitytė. Tačiau labai tikiuosi, jog tai buvo maloni staigmena  ir parama, kuri garbaus amžiaus kūrėjams yra labai reikalinga", - kalbėjo AVAKA vadovas Darius Vaitiekūnas.

Lietuvių kino akademijos (LiKA) prizas - „Auksinę gervę" - yra teikiama už viso gyvenimo nuopelnus lietuviškam kinui. Iki šiol šią statulėlę yra gavusios legendinės aktorės Gražina Balandytė, Vaiva Mainelytė, Eugenija Pleškytė, aktoriai Donatas Banionis ir Regimantas Adomaitis, operatorius Jonas Gricius, režisieriai Marijonas Giedrys ir Arūnas Žebriūnas, kino dailininkas Algirdas Ničius.

LiKA sveikina visus apdovanojimų laureatus ir dėkoja partneriams prisidėjusiems prie šiemetinės kino šventės „Sidabrinė gervė".

 LiKA informacija

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-06-03 13:20
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media