2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Paplūdimys ant Vilniaus miesto savivaldybės stogo

2021-03-31
 
Vilniaus savivaldybės darbuotojai apžiūri būsimo pliažo vietą

Vilniaus savivaldybės darbuotojai apžiūri būsimo pliažo vietą

Bronius Čekanauskas
 
Neseniai vilniečiai džiūgavo išgirdę sostinės mero Remigijaus Šimašiaus pamąstymus, kad savivaldybės pastato 20-ajame aukšte, kur per stiklines sienas ir balkone atsiveria nuostabi panorama, reikėtų įkurti naktinį barą. Dabar sulaukėme naujos mero žinios: ant savivaldybės stogo vasarą bus paplūdimys! 80 m aukštyje 800 kvadratinių metrų pliažas!
Vasario pradžioje žiniasklaidoje skaitėme, matėme ir girdėjome R. Šimašiaus pareiškimus, kad vilniečiai savivaldybėje turėtų jaustis šeimininkais, o ne svečiais.
„Viešieji pastatai po darbo valandų yra visiškai neišnaudojami, nors savo prigimtimi yra visų piliečių turtas, sukurtas ar išlaikomas iš sumokėtų mokesčių. Iš savivaldybės 20-ojo aukšto atsiveria įspūdingi miesto vaizdai, manau, juos matyti galėtų visi norintys", - teigė Vilniaus miesto meras.
Savivaldybė žada skelbti patalpų įveiklinimo konkursą. Tikimasi, kad nuomininkai sukurs konceptualų, įvairioms veikloms pritaikytą patalpų interjerą. 20-ajame savivaldybės aukšte dienomis ir toliau vyktų pasitarimai, konferencijos, o vakarais erdvė taptų baru ar naktiniu klubu. Ten, anot R. Šimašiaus, jeigu Seimas patobulins įstatymus, jau bus galima ir lengvą kanapių suktinę sutraukti.
R. Šimašiui pranešus apie savivaldybės patalpose rengiamą erdvę barui, iš karto atsiliepė Vilniaus gražių erdvių mėgėjas, buvęs sostinės meras Artūras Zuokas.

 A. Zuokas kalbėjo: „Kaip tik ieškome įdomios vietos naujam naktiniam klubui". Jis savivaldybės posėdžių salėje jau įsivaizduoja staliukus, dekoracijas - visų Vilniaus merų portretus ant sienos, o balkone - rūkomąjį. „Tik dėl kanapių rūkymo mano iniciatyvinė grupė dar apsisprendusi. Yra dar vienas didelis „bet". Įstatymas neleidžia prekiauti alkoholiu administracinės paskirties pastatuose. Bet Laisvės partija, matyt, tai pakeis", - viltingai kalbėjo A. Zuokas.

R. Šimašius nuramino: „Jeigu mes išnuomosime šitas patalpas verslui įrengti viešo maitinimo įstaigą, tai jau nebus savivaldybės patalpos", - sakė jis.
A. Zuokas kelia daugiau klausimų. Pavyzdžiui, ten tik du tualetai - per mažai. Bet jų galima įrengti. Komplikuota patekti į savivaldybės 20 aukštą. Kas prižiūrės liftus, kas mokės apsaugai? „Vis dėlto čia matome galimybes sėkmingam verslui ir konkurse tikrai dalyvausime", - sakė A. Zuokas.
O dabar grįžkime prie naujausios Vilniaus mero žinios apie būsimą paplūdimį ant savivaldybės stogo.
Pamenate, pernai daug aistrų sukėlęs paplūdimys buvo įrengtas sostinės Lukiškių aikštėje. 300 kubinių metrų smėlio buvo užpiltas 1660 kv. m plotas prie Gedimino prospekto. Išdygo gultai, atsirado papildomi suoliukai. Žmonės karštą dieną gaivindavosi fontane.
„Idėja padaryti paplūdimį Vilniaus centre kilo tuomet, kai dėl karantino žmonių galimybės judėti po pasaulį buvo apribotos. Mes iš karto pradėjome galvoti, ką daryti, kad vilniečiai galėtų patirti daugiau atostogų dvasios Vilniuje," - sakė R. Šimašius.
Kalbėdamas apie tai, kad šis netikėtas savivaldybės sprendimas sulaukė įvairios kritikos dėl pasirinktos vietos ir projekto pobūdžio, R. Šimašius tikino išgirdęs daugiau teigiamų atsiliepimų.
Pritariu merui, buvo puiku! Pats ten per saulės spindulius vitaminą D siurbiau į kūną... Smagiai pažaidžiau ir tinklinį... Bet visiems geras nebūsi...
Vilniečiai tikrai neturėjo vieningos nuomonės. Seime skambėjo audringi pasisakymai, kad šis sprendimas yra ne tik keistas, bet ir žalingas, žeidžiantis patriotinius jausmus.
Į Vilniaus merą R. Šimašių ir į tuometinį valstiečių lyderį Seime Ramūną Karbauskį dėl šio paplūdimio kreipėsi konservatorių parlamentarai, įvairiausių tautinių judėjimų aktyvistai. Buvo reikalaujama kuo skubiau uždaryti tą „pliažą", o Seimo kultūros komiteto pirmininko buvo prašoma neatidėlioti Lukiškių aikštės Įstatymo svarstymo.
Lukiškių aikštės įstatymas pradėjo galioti 2020 m. rugpjūčio 21 d., tada ir pliažas pagal įstatymo raidę turėjo išnykti. Bet ginčai užsitęsė, paplūdimys iš Lukiškių aikštės iškeliavo tik rudens pradžioje. Įsigaliojus naujam įstatymui jis ten šiemet sugrįžti nebegalės.
Nerimstantis Laisvės partijos šauklys ir Vilniaus meras R. Šimašius nutarė šiemet paplūdimį įrengti ten, kur jokie seimūnai nepajėgs jo uždaryti. Ant sostinės savivaldybės stogo, beveik 80 metrų aukštyje. Tiesa, šis paplūdimys bus kone per pus mažesnis, nei pernykštis - jo bendras plotas 800 kvadratinių metrų. Planuojama pastatyti apie 20 gultų, 30 suoliukų, pakabinti 10 hamakų, įrengti dušą, pastatyti mažiausiai 5 Lietuvoje puikiai augančias vazonines palmes.
„Dažniausiai užduodamas klausimas - kaip mes į tokį aukštį pakelsime apie 100 kubinių metrų smėlio? - sakė R.Šimašius. - Šiame technikos amžiuje tai nėra labai sudėtinga. Į 60 m aukštį smėlis bus pakeltas ugniagesių keltuvu, o dar 20 m į viršų - specialiomis ugniagesių žarnomis bus traukiamas siurbliais". Tai bus, be abejo, didžiausiame aukštyje mūsų šalyje įrengtas paplūdimys ir jį būtinai įregistruosime Lietuvos Gineso rekordų knygoje. Smėlio pakėlimo darbai prasidėjo balandžio 1 dieną.
Pliažas veiks nuo gegužės 1-osios iki rusėjo 10-osios dienos. Jis duris lankytojams atvertų 10 val. ryto, o užsidarytų likus valandai iki naktinio klubo atsidarymo. Pavyzdžiui, jeigu naktinis klubas veiklą pradėtų 20 val., tai paskutinis paplūdimio lankytojas privalėtų jį palikti 19 val. Žmonės liftu galės pakilti į 20 auštą, o paskui dar keturis metrus teks palypėti laiptais. Į pliažą nebus įleidžiami vieni be suaugusiųjų vaikai iki 13 metų, neblaivūs piliečiai. Pliažas neveiks per lietų ir pučiant labai stipriam vėjui. Lankytojus stebės policijos kameros. Nebus bufeto, bet visi galės prie įėjimo pasiimti po buteliuką Viktoro Uspachiko išreklamuoto mineralinio vandens. Tiesa, įėjimas mokamas: bilietas, kurį bus galima įsigyti apačioje prie savivaldybės durų esančiame specialiame automate, kainuos 1 eurą dviem valandoms. Iš surinktų pinigų bus mokamas atlyginimas paplūdimio prižiūrėtojui. Senjorams ir žurnalistams, parodžiusiems LŽS nario bilietą - įėjimas nemokamas, bet tik 2 valandom per parą. Vienu metu bus įleidžiama iki 50 lankytojų. Ar yra vietų, rodys švieslentė prie kasos automato. Nors žmonėms ir nelengva bus atprasti, bet pliaže kaukių nereikės. Specialistų nuomone, virusai į tokį aukštį nepakyla. Persikaitinusieji ar didesnės prabangos mėgėjai galės atsigaivinti Europos aikštėje esančiame fontane. Tikimasi, kad paplūdimį iškilmingai atidarys Vilniaus meras R. Šimašius.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-03-29 10:41
 
 

Komentarai (27)

Jūsų el. paštas

Kazys Kęstutis Šiaulytis

2021-04-01 11:31

Girdėjau, bus vienas nepatogumas - dėl saugumo reikalavimų, tame pliaže kaitintis bus galima tik su šalmu - mat per daug arti saulės.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Česlovas Iškauskas

2021-04-01 11:30

Kaip šitiek smėlio užgabens ant stogo? Gineso rekordo vertas projektas... Jau ieškau pravkių...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Angelė Adomaitienė

2021-04-01 11:29

Būtų įdomu, tai daug geriau nei baras, beje, ir tokiame pliaže galėtų gėrimų būti...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Kostas Sanusauskas

2021-04-01 10:10

O pati pliažo ant daugiaaukščio namo stogo idėja yra puiki. Šimašius galėtų jai pritarti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jokūbas

2021-04-01 09:35

Į pliažą neisiu, bet į barą pakilsiu. Norėčiau prieš smertį surūkyti kanapių suktinę ir pašokti su dailiai nusimakiažinusiu suknele vilkinčiu vyru

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Loreta Nikolenkienė

2021-04-01 09:15

O po balandžio 1-osios - "Nė čia buvo, nė čia ką"

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Danutė Jakubėnienė

2021-04-01 09:13

Su balandžio 1-ąją!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Birutė Ganailytė

2021-04-01 09:11

Pritariu Šimašiaus iniciatyvai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Juozas

2021-04-01 09:10

O kodėl tik Vilniaus skyriui tokios malonės???? Senjorai irgi galėtu nesunkiai pakilti liftu. Ką apie tai mano mūsų vadas Ipolitas Skridla?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Antanas

2021-04-01 09:08

Jei pliažas LŽS nariams bus nemokamas, tai ten mūsų Vilniaus skyrius galėtų daryti savo susirinkimus. Nusibodo sėdėti ant kėdžių, geriau viską klausyti gulint ant smėliuko.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media