2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: TILS: Gynybos sektoriaus skaidrumo indekse Lietuva - tarp geriau pasirodžiusių valstybių

2021-11-17
 
„Transparency International" Gynybos sektoriaus skaidrumo indekse Lietuva gavo 59 balus iš 100 galimų ir pateko tarp geriau jame pasirodžiusių valstybių. Lietuva pateko į C (vidutinės korupcijos rizikos) grupę. Du trečdaliai pasaulio valstybių kelią korupcijai gynybos sektoriuje užkerta prastai arba itin prastai.
Lietuva C grupėje (vidutinės rizikos) atsidūrė kartu su Estija, Lenkija ir dar 21 šalimi, tarp kurių - Švedija, Danija, Suomija, Italija, Sakartvelas, JAV, Kanada, Izraelis, Ispanija ir Prancūzija. Latvija surinko 67 balus ir pateko į aukštesnę, B (mažos rizikos) grupę.
Lietuvos gynybos sektoriuje daugiausiai su korupcija susijusių rizikų pastebima karinių operacijų (13 balų iš 100) ir įsigijimų (56 balai iš 100) srityse. Mažiausiai - finansų (83 balai iš 100), politinėje (76 balai iš 100) ir personalo (68 balai iš 100) srityse.
Geriausiai visų šalių vertinime pasirodė Naujoji Zelandija, surinkusi 85 balus iš 100, prasčiausiai - Sudanas, surinkęs 5 balus.
Aukščiausiai iš NATO šalių įvertintos Jungtinė Karalystė ir Norvegija (po 76 balus). Vidutinis visų vertintų NATO šalių balas - 56 iš 100 (vidutinė rizika). Iš Europos Sąjungos šalių geriausiai įvertintos Belgija ir Nyderlandai (po 73 balus). Vidutinis visų vertintų ES šalių balas - 59 iš 100 (vidutinė rizika).
„Lietuvoje jau esame aiškiai susitarę, jog korupcija - tai grėsmė nacionaliniam saugumui. Tikiuosi, artimiausiu metu aukščiausio lygmens vadovai skirs šiam klausimui dar daugiau dėmesio, o mes dar labiau sustiprinsime mūsų gynybos sektoriaus atsparumą korupcijai. Tai yra itin svarbu, juk šiame sektoriuje išleidžiami dideli pinigai, o už gynybos ir saugumo klausimus atsakingos institucijos dėl savo veiklos specifikos gali bet kada atsidurti stambių interesų grupių dėmesio centre," - sakė Sergejus Muravjovas, „Transparency International" Lietuvos skyriaus vadovas.
Didžioji dauguma tyrime vertintų šalių blogiausiai su korupcija susijusias rizikas suvaldo karinių operacijų srityje. Vidutinis vertinimas šioje srityje yra 16 balų iš 100 galimų.
„Man ypač neramu, kad daugumoje šalių, aktyviai įsitraukusių į tarptautines operacijas, trūksta antikorupcinių saugiklių. Tarptautinės pajėgos ir vėl nesugeba tinkamai įvertinti žalingo korupcijos poveikio gynybos ir saugumo srityse, nepaisant akivaizdžios grėsmės taikai ir stabilumui. Tai ištaisyti yra gyvybiškai svarbu - turime išvengti nesėkmingų operacijų ir su jomis susijusių žmogiškųjų nuostolių", - sakė Natalie Hogg, „Transparency International" Gynybos ir saugumo programos vadovė.
Gynybos sektoriaus skaidrumo indeksas vertina, kaip 86 šalys siekia išvengti korupcijos politiniame, finansų, personalo, karinių operacijų ir įsigijimų lygmenyse. Mažiausiai korupcijos rizikų turinčios šalys priskirtos grupei A, daugiausiai - grupei F.
Gynybos sektoriaus skaidrumo vertinimą atliko „Transparency International" tyrėjai Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvoje, rezultatai buvo siunčiami ir LR Krašto apsaugos ministerijai. KAM atstovai turėjo galimybę peržiūrėti ir tikslinti Lietuvos įvertinimus. Lietuvos vertinimas atliktas 2018 m. balandžio - 2019 m. birželio mėn.
Gynybos sektoriaus skaidrumo indekso metodologija iš esmės atnaujinta 2020 m., todėl bendri šalių balai negali būti lyginami su ankstesnių metų rezultatais.
Daugiau informacijos ir detalus šalių vertinimas (anglų k.): www.ti-defence.org/gdi/about
Dėl tyrimo metodologijos kviečiame kreiptis į Harvey Gavin iš „Transparency International" Gynybos ir saugumo programos el. paštu harvey.gavin@transparency.org.uk.
Daugiau informacijos:
Ingrida Kalinauskienė,
ingrida@transparency.lt,
+370 683 17320
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-11-17 13:00
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media