2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: Pradžiamokslis apie gerą ir blogą žurnalistiką

2013-11-21
 
LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius

LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius

 

Dainius Radzevičius

 

Visame pasaulyje profesionalių žurnalistų bendruomenėje gerai žinomoje knygoje "Universalus žurnalistas" Deividas Rendelas rašė:

"Nėra ir elitinės ar masinės, rimtos ir bulvarinės žurnalistikos. Nėra nei komercinės, nei pogrindinės, nei valstybinės, nei antivalstybinės žurnalistikos. Yra tik gera ir bloga žurnalistika.

Ir vienai, ir kitai nėra sienų. Ir kalba jų abiejų gali būti bet kokia. Greta kiekvieno dorai tiriančio amerikiečio žurnalisto visada atsiras kitas, kupinas veidmainiško objektyvumo, greta kiekvieno afrikiečio, besitaškančio vyriausybės melu, bus kitas, kuriam gresia mirtis už tiesos rašymą, greta kiekvieno ruso, tiriančio korupciją, kitas nešvariai uždarbiaus slapta reklama, o greta kiekvieno brito, po rėksmingomis antraštėmis pakišančio banalumą, kitas skverbsis į vyriausybės manieringą slaptumą. Yra tik gera ir bloga žurnalistika.

Ir jos abi universalios. Kiekviena kultūra gali turėti savo tradicijas, kiekviena kalba - savo skambėjimą, tačiau viso pasaulio gerus žurnalistus jungiantis veiksnys yra kur kas svarbesnis už skiriamąjį. (...) Geri žurnalistai metą iššūkį tiek kabinetinei rutinai, tiek pasauliui už kabineto sienų".

Ši citata yra tik maža dalis kolegos dėstomų minčių, kurias gali ir gal net turėtų perskaityti kiekvienas, kam svarbu pažinti žurnalistikos pasaulį. Ypač tai svarbu Lietuvoje, kur vis dar diskutuojama apie žurnalistiką kaip apie nepamatuotų lūkesčių profesiją, kurios atstovus norisi mokyti,  kontroliuoti, reguliuoti, įpareigoti, vedžioti ir bausti. Iš principo. Ir pamirštama paprasta tiesa, kad žurnalisto reguliuotojas yra jo auditorija - jei jis dirba blogai ir yra tikrai blogas, jį baudžia ignoravimu. O jie norime, kad visuomenė atskirtų blogus nuo gerų, turime galvoti apie žiniasklaidos raštingumą šeimoje, mokykloje, darbe. Jei tėvams, mokytojams ar bičiuliams darbe maloniau klausyti propagandistų, pletkininkų, melagių, problema, matyt, visuomenės vertybėse. Ir tų, kurie tai gamina, ir tų, kurie tai vartoja.

 

 

Rubrika "LZS ir NŽKA pirmininkas" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-10 09:42
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Danguolė

2013-12-17 09:47

Blogas iškart matosi, pradedi skaityti ir meti šalin.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

A.K.

2013-11-26 16:13

Dabar sunku rasti ribą tarp blogos ir geros žurnalistikos. Viskas nusitrynė.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media