2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: Kazachstanas gali aplenkti Lietuvą žodžio laisvės srityje? Sveikinu kolegas, jei jiems pavyks

2013-11-19
 
LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius

LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius

 

Dainius Radzevičius

 

 

Kolegos iš Internews organizacijos Kazachstano biuro pasidalino džiugia žinia ir nuoroda į zakon.kz - Kazachstano Respublikoje gali būti dekriminalizuota žurnalistų atsakomybė už taip vadinamą šmeižtą. ESBO nuolatiniai raginimai tai daryti ir Lietuvai kol kas mūsų politikų (su kai kuriom išimtim) dar neišgirsti, tačiau kažkodėl žymiai lengviau suprantami net Kazachstane.

Apie tai oficialiai Astanoje vykstančioje konferencijoje prabilo Kazachstano Respublikos kovos su ekonominiais ir korupcijos nusikaltimais agentūros vadovas Andrejus Lukinas. Žinoma, tai buvo pasakyta labai svarbiame kontekste, o ne vien vaikantis pigaus populizmo. Mat, minėta konferencija yra skirta kovai su korupcija ir ekonominiais nusikaltimais. Puikiai suprantame, kad viešumas šioje kovoje gali būti viena esminių pagalbos visuomenei priemonių. Tačiau kol yra galimybė kriminalinėmis bausmėmis grasinti žurnalistams už galimą šmeižtą, daugelis temų gali būti tiesiog nutylėtos bijant, kad įtariamieji korupcija ar stambiais ekonominiais nusikaltimais gali vėliau bandyti kriminalinėmis bausmėmis teismuose nubausti žurnalistus už taip vadinamą šmeižtą.

Tačiau Lietuvoje irgi prasidėjo pirmieji geri politikų žingsniai, kuriais gali būti pagaliau atstatyta nors kokia žurnalistų ir spaudos laisvių apsauga mūsų šalyje. Vakar šalies vadovė Seime užregistravo dvi labai svarbias pataisas - viena jų gina žurnalistus ir jų informacijos šaltinius, kita suteikia elementarias teises baudžiamajame procese, kai žurnalistai gali būti persekiojami už savo profesinę veiklą. Labai tikiuosi, kad Seime šios pataisos bus priimtos skubos tvarka.

Tačiau man atrodo, kad Seimas gali pagaliau imtis ir jau yra subrendęs esminėms reformoms žodžio laisvės srityje - skubiai gali atšaukti galimybę privataus kaltinimo tvarka bet kuriam piliečiui persekioti žurnalistus ar kitus asmenis už kritišką žodį naudojantis Baudžiamojo kodekso suteikta galimybe be jokio prokuroro ir ikiteisminio tyrimo kelti bylas dėl galimo šmeižto ar įžeidimo. Šiandien praktika rodo, kad tokia teise neretai piktnaudžiaujama. Todėl Seimas gali pakeisti įstatymą ir numatyti, kad tokios bylos kol kas gali būti keliamos tik esant viešam interesui. O netolimoje ateityje apskritai turėtume tapti civilizuota šalimi ir garbės bei orumo reikalai turėtų būti žymiai efektyviau ginami civiline tvarka.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-19 13:39
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media