2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: Socialinis eksperimentas “Prenumeruoju laikraštį ir…”. Pradžia

2015-04-01
 
LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius

LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius

 

Dainius Radzevičius

 

Pradedu socialinį eksperimentą "Prenumeruoju laikraštį ir...". Šiandien nutariau tiesiogiai prisidėti prie spaudos skaitymo skatinimo. Pakeliui iš namų į darbą Vilniaus centre užsukau į Žvėryne įsikūrusią "Lietuvos žinių" redakciją. Nors mašinos palikti greta redakcijos nebuvo kur ir turėjau gal kokį šimtą metrų nukulniuoti iki redakcijos, bet... Pirma nauda iš prenumeratos proceso jau yra akivaizdi - ryte, kai čiulba paukščiukai, visai smagi mankšta.

Bet jei lauke lytų ar snigtų, tuomet ryte važiuojant per kamščius papildomas užsukimas į redakcija, sakyčiau, šioks toks nepatogumas. Nebent nemokama kava vaišintų.

Tad kol kas tik mėnesiui nutariau išbandyti paslaugą "laikraščio prenumerata" ir pajusti tikrą naudą, kurią gausiu už 8,69 euro. Kaina nedidelė, bet maždaug tiek kainuoja ir abonentinės televizijos paketas mėnesiui. Na čia gali būti svarbu tiems, kurie renkasi laikraštį ar kabelinę televiziją kaip alternatyvius produktus.

Visus savo jausmus ir įspūdžius imsiu rašyti nuo balandžio 1 dienos, kuomet sulauksiu namuose pirmojo laikraščio egzemplioriaus. Beje, gal ir anksčiau verta pradėti rašyti, nes kaip naujas prenumeratorius iš karto redakcijoje nemokamai gavau šios dienos laikraštį. Todėl vakare bandysiu pasidalinti mintimis apie laikraščio kainą - prenumeratoriams, kurie moka už metus, ketvirtį, mėnesį ar perka kioske kasdien.

Šį eksperimentą pradėjau tik todėl, kad jau senokai girdžiu kalbas apie mažėjančius spaudos tiražus ir krentančias prenumeratas. Taip pat girdžiu įvairius patarimus ir pasiūlymus leidėjams, kaip turi keistis spauda, jei nori išlikti ar gyvuoti. Bet lengva patarti tiems, kas patys neprenumeruoja laikraščių. Aš iki šiol prenumeruoju namuose tik žurnalus ir žinau kodėl - paprastai nuo pat ryto ir dienos metu informacijos šaltiniu man yra internetas (naudojuosi planšete arba išmaniuoju telefonu) ir tie laikraščiai, kuriuos nemokamai galiu paskaityti gavęs juos Žurnalistų namuose. Tačiau laikraštis yra ir prekė, ir paslauga. Beje, ją prenumeruojant vartotojui reikia avansu sumokėti pakankamai didelę sumą už ateities produktą, kuris gali tave pasiekti, o gali ir nepasiekti. Kuris gali suplonėti ar iš viso kokią dieną nutraukti leidybą. Tą jau esu girdėjęs apie kitus leidinius. Tad pirmas mano įspūdis toks - mokėti avansu už visus metus leidiniui tikintis gauti jo laikraščius kokybiškus ir laiku (kuo anksčiau ryte) yra savotiškas iššūkis, kuris reikalauja didelio pasitikėjimu vieni kitais. Tokio pasitikėjimo nauja prenumeratoriui tikrai trūksta.

 

Rubrika LŽS ir NŽKA pirmininkas yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-06-26 11:49
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media