2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Indrė Valantinaitė apie poezijos rinkinį „Trumpametražiai“: „Tai – lyg viešbutis, kurio kambariai išnuomoti skirtingiems atvykėliams“

2017-10-07
 
 

Indrė Valantinaitė, žinoma kaip žurnalistė, kultūros laidų autorė ir vedėja, dainininkė bei poetė, prieš penkerius metus Druskininkų poezijos rudenyje pripažinta Jaunąja Jotvinge, sėkmingai tęsia savo kūrybinę veiklą. Iki pusšimčio eilėraščių, parašytų nuo antrosios knygos „Pasakos apie meilę ir kitus žvėris" pasirodymo, sugulė į leidyklos „Alma littera" išleistą naują poezijos knygą „Trumpametražiai".

„Trumpametražiai" - tai trumpų, eiliuotų istorijų rinkinys. Autorė pasakoja, kad dauguma šios knygos personažų išgyvena pokyčius, po kurių gyvenimas nebebus toks, koks buvo iki tol.

„Ši knyga - lyg viešbutis, kurio kambariai išnuomoti labai skirtingiems atvykėliams, o fojė juos pasitinka nuolat skambanti David Bowie daina „Changes". Pastebėjau, kad laimingiausi iš mūsų yra tie, kurie geba lengvai prisitaikyti prie pasikeitusių situacijų ir suvokia visa ko laikinumą. Todėl ši knyga - ir mano pačios mokymasis pasiruošti bei priimti neišvengiamus pokyčius. Ji žymi mano atsisveikinimą su idealizmu", - pasakoja I. Valantinaitė.

Naujame poezijos rinkinyje autorė kviečia skaitytoją į įsivaizduojamą kino teatrą, kuriame galima iš šono stebėti personažus savo vaizduotės ekrane. Aksominis knygos viršelis primena jausmą, kai kino teatre žiūrėdami filmą liečiame šia medžiaga aptrauktas kėdes.

„Trumpametražiai" - trečioji poetės knyga, kuri stiliumi nors ir jungiasi su ankstesne autorės kūryba, tačiau joje juntamas subtilus tematikos kitoniškumas.

„Pirmoji knyga „Žuvim ir lelijom" buvo gana erotiška. Ji atspindėjo tiek mano dvasinio, tiek fizinio brendimo ir atradimų laikotarpį, todėl ją lyginu su savo mergautiniu kambariu. Antroji, „Pasakos apie meilę ir kitus žvėris" - tarsi himnas moteriškumui, o trečioje susitelkiu į mums suteiktą stebuklingą gebėjimą per savo gyvenimą nugyventi net kelis gyvenimus", - sako poetė.

Naujoji knyga susideda iš trijų skyrių - eilėraščiai seka vienas po kito ir tarpusavyje glaudžiai persipina. „Norint šioje knygoje galima įžvelgti istorijos tęstinumą, tačiau aš savo kūrinius matau kaip atskirus ir savarankiškus. Pirmoje dalyje kalbama apie gyvenimo stebuklus, įkvėpimo grožį ir viso to kainą. Antroje galima sutikti daugiausia įvairiausias meilės stadijas išgyvenančių personažų, o trečioje prisiliečiu prie netekties temos", - teigia I. Valantinaitė.

I. Valantinaitė sako suvokianti poeziją kaip jogą sielai. „Tai yra pamatas bet kuriam menui sukurti. Manau, kad kiekvienas geras bet kurios srities menininkas - tapytojas, kompozitorius ar šokėjas - pirmiausia yra poetas", - neabejoja autorė.

Kūrėja įsitikinusi, kad tarptautiniame kontekste šiuolaikinė lietuvių poezija yra itin stipri: „Kiek tenka keliauti, lankytis įvairiuose festivaliuose ir klausytis savo kolegų iš įvairių šalių skaitymų, susidarau įspūdį, kad mūsiškiai šioje srityje yra itin apdovanoti talentu."

Indrė Valantinaitė - poetė, žurnalistė ir dainininkė, atlikusi vaidmenis G. Kuprevičiaus miuzikle „Ugnies medžioklė su varovais" ir R. Radzevičiaus roko operoje „Saulės žemė". Baigė Kauno jėzuitų gimnaziją, o vėliau mokėsi Kultūros vadybos ir politikos Vilniaus universitete bei Vilniaus dailės akademijoje. Rašė straipsnius įvairiuose laikraščiuose ir žurnaluose. 2006 metais laimėjo Rašytojų sąjungos rengiamą pirmos knygos konkursą ir išleido pirmą savo eilėraščių rinkinį. Ilgą laiką internetinėje televizijoje „Penki TV" kūrė ir vedė autorines laidas „Kultūra" ir „Užkulisiai".

I. Valantinaitės poezijos knygą „Trumpametražiai" išleidusi leidykla „Alma littera" jau daugiau kaip 25 metus vykdo savo misiją - skatina pažinimo ir skaitymo poreikį, teikia pažinimo džiaugsmą ir skaitymo malonumą. Viena didžiausių leidyklų Lietuvoje „Alma littera" leidžia knygas suaugusiems, vaikams ir paaugliams, šviečiamąją ir mokomąją literatūrą.

 

Rubrika Naujos knygos, leidiniai yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-01-01 11:27
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media