2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Liudo Mažylio knygos „Europos pusdiplomis“ pristatymas

2022-05-05
 
Gegužės 9-ąją, Europos dienos proga, 18 val. Europos Parlamento narys prof. Liudas Mažylis Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatys savo naują knygą „Europos pusdiplomis".
Knygos „Europos pusdiplomis" pristatymo diskusijos dalyviai:
Liudas Mažylis. Knygos autorius, Europos Parlamento narys;
Ingrida-Unikaitė Jakuntavičienė. Politologė, Vytauto Didžiojo universiteto docentė;
Knygos ištraukas skaitys Audronė Bielinienė.
Kartu Europos dieną paminėti L. Mažylis kviečia Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje (Gedimino pr. 51, 237 aud. Vilnius). Numatoma renginio trukmė: 1-1,5 val.
Renginys atviras visai visuomenei, jo metu bus proga padiskutuoti apie pastarojo laikotarpio Europos politinius įvykius ir iššūkius.
„Iš fukso tapau oberfuksu", o paskui ir „trečiąjį kursą" įpusėjau", - sako prof. L. Mažylis, nusiteikęs lyginti savo veiklą Europos Parlamente su studento patirtimi. Taip jis kalba apie savo naują knygą „Europos pusdiplomis", kurioje dienoraščio formatu pristato savo politinę patirtį nuo 2020-ųjų vasaros vidurio iki 2021 metų paskutinės dienos, pusės kadencijos ribos. Tai jau antroji europarlamentaro L. Mažylio knyga, pirmąją - apie kadencijos pradžią - L. Mažylis pristatė pernai.
Vilniuje Europos dieną pristatomos knygos stilių autorius apibūdina kaip „džiazuojantį". „Ši knyga yra mano politinis dienoraštis, kartu kupinas ir net persismelkęs politinių aktualijų, istorinės atminties temų. O kartu jame ir mano asmeniniai džiaugsmai bei išgyvenimai, beje, ir ankstesnių gyvenimo tarpsnių reminiscencijos, - pasakoja prof. L. Mažylis. - Per kuklaus europarlamentaro patirtis atsiskleidžia įvykiai, kurie keičia mūsų kasdienybę."
„Europos pusdiplomio" chronologija sutapo su daugeliu dramatiškų išbandymų Europai ir pasauliui: bandymai suvaldyti COVID-19 pandemiją, įvykiai kaimyninėje Baltarusijoje, nelegalių migrantų krizė Baltijos šalių ir Lenkijos pasienyje, ES kova su vėžiu, aplinkosaugos temos, pavyzdžiui, bičių nykimas dėl klimato kaitos. „Į tų problemų sprendimą kaip galėdamas bandžiau įsijungti ir kartu su kolegomis EP veikti šių iššūkių akivaizdoje", - pasakoja L. Mažylis. O knygos pabaigoje jau jaučiamas nerimas ir dėl Rusijos kėslų Ukrainos pasienyje...
L. Mažylis dirba didžiausiame Europos Parlamento Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitete, todėl knygoje netrūksta kaip tik šių temų. „Kai kurios net šiek tiek futuristinės, pavyzdžiui, kaip ir aš ant knygos viršelio: skrieju vandeniliu varomu dviračiu gimtajame Kaune. Ar vandenilinis kuras - tikrai mūsų ateitis? Yra ir futuristinis intarpas, kai aš 2060-aisiais, jau įkopęs į 106-uosius, būsiu verčiamas persėsti į elektromobilį... Juk ir pats balsavau už tokią rezoliuciją!" Daug dėmesio knygoje ir įvykiams kaimyninėje Baltarusijoje.
„Gyvename išbandymų, - ir, panašu, kad vis sunkėjančių - laikotarpiu. Europa turi būti kaip niekada solidari ir susitelkusi - tai mes stengiamės demonstruoti jau nuo pandemijos pradžios, totalitarinių režimų siautėjimo, hibridinių, o dabar jau ir konvencinių karų fone". Apie Rusijos agresijos tikimybę, pasirodo, diskutavome jau praėjusių metų balandį, ir apie tai taip pat rašoma ano meto dienoraščiuose.
Knygoje daug dėmesio skirta ir iki šiol prof. L. Mažylio aktyviai plėtojamai istorinės atminties temai. Knygoje aprašomas Sausio 13-osios trisdešimtmetis, masinių trėmimų 1941 m. birželį 80-metis, Lietuvos Nepriklausomybės pripažinimas 1918 m. kovo 23-ąją, prie to veiksmingai prisidėjusio Vokietijos politiko Matthias Erzbergerio asmenybė ir kt. „Turime pareigą Europai, o visų pirma sau patiems, priminti savo tapatybę, savo istorines patirtis. Ieškau tų formų. Knyga - tik viena iš jų. Pernai surengiau laiškų iš tremties parodą, kurią sėkmingai pristatau įvairiose Lietuvos vietovėse. O štai Europos Parlamente viena iš salių pavadinta Matthias Erzbergerio vardu - tai, kad ir netiesioginis, bet irgi Lietuvos „pėdsakas".
Knygoje nevengiama ir lyrinių intarpų: cituojami profesoriaus mėgstamiausio poeto Vytauto Mačernio (pernai kaip tik šventėme Jo metus), kitų rašytojų kūrybos inkliuzai, o poroje vietų - ir paties Liudo Mažylio paauglystės metų poetiniai bandymai.
Kūrinys iliustruotas žaismingais šaržais, kuriuose pabandyta atskleisti dominuojančias L. Mažylio darbotvarkės temas.
„Europos diena yra apie mus visus. Europinės temos persipynusios mūsų gyvenime taip stipriai, kad imame to savo europietiškumo nebepastebėti. Bet kartą metuose galima, ir, manau, reikia. Tad kviečiu į knygos pristatymo gyvą renginį bei kartu minėti šią progą", - susitikti ir paminėti Europos dieną kartu kviečia europarlamentaras prof. L. Mažylis.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-05-05 10:21
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media