2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Mantas Karanauskas: „Parašyti knygą paskatino susitikimas su aktore Ilona Balsyte“

2019-06-27
 
Nuotraukos autorius Gražvydas Kaškelis

Nuotraukos autorius Gražvydas Kaškelis

 

 

Interneto knygynas klubas  http://www.knyguklubas.lt/ kviečia susipažinti su geografijos mokytoju Mantu Karanausku, kuris parašė knygą apie skirtingomis veiklomis užsiimančius žmones „Mano kelias į sėkmę".

  • Mantai, dirbate geografijos mokytoju, tačiau jūsų debiutinė knyga „Mano kelias į sėkmę" - ne geografijos žinynas, o įkvepiančių istorijų rinkinys. Gal galite plačiau papasakoti, kaip gimė idėja parašyti tokio žanro knygą?

 

Mokykloje vaikus mokau ne tik geografijos dalyko, bet turiu ir kitų veiklų - esu įkūręs Jaunųjų keliautojų klubą, kuruoju mokinių savivaldą, dalyvauju įvairiose darbo grupėse. Viena iš mano veiklų - mokinių profesinis orientavimas. Kasmet į mokyklą kviečiame įvairius žmones, kurie pristato savo profesijas, rengiame su jais diskusijas. Prieš keletą metų į mokyklą pakviečiau aktorę Iloną Balsytę, su kuria kalbėjome apie tai, kaip ji tapo aktore. Pokalbis buvo įdomus, tad pamaniau, kad reikėtų parašyti knygą, kurioje savo sėkmės istorijomis pasidalintų įvairiomis veiklomis užsiimantys žmonės. Planavau, kad knygoje bus 10 pašnekovų, o galiausiai jų yra net 23!

 

  • Kokiam žmogui skirta Jūsų knyga?

 

Manau, kad knygoje pateiktos sėkmės istorijos yra įdomios skirtingo amžiaus skaitytojams, tačiau aktualiausia knyga galėtų būti tiems žmonės, kuriems kyla dvejonių renkantis savo profesiją. Galbūt perskaitytos mano pašnekovų mintys  įkvėps ir padės pasirinkti sėkmingą gyvenimo kelią. Taigi, abiturientams ši knyga taip pat labai tiktų.

 

  • Knygoje yra aprašytos 23 skirtingų profesijų atstovų istorijos. Kodėl pasirinkote kalbinti būtent šių profesijų atstovus?

 

Kiekvieno pašnekovo istorijos atsiradimas knygoje vis kitoks. Prieš ieškodamas pašnekovų bandžiau pats sau atsakyti į klausimą, kokių pašnekovų istorijas man pačiam būtų įdomu išgirsti. Labai norėjau, kad visi mano kalbinami asmenys mėgtų veiklą, kuria užsiima. Konkrečių pašnekovų sėkmės istorijos mano knygoje atsidūrė dėl įvairiausių priežasčių. Prieš metus laiko su mokiniais lankydamasis Klaipėdos Jūrų muziejaus delfinariume su mokiniais stebėjau delfinų pasirodymą, po jo sugalvojau, kad būtų įdomu sužinoti, kodėl delfinų treneris pasirinko tokį įdomų darbą su gyvūnais. Mane visada domino žiniasklaidos darbas, o Edmundas Jakilaitis yra vienas geriausių Lietuvos žurnalistų, tad pakviečiau ir jį papasakoti apie savo darbo virtuvę. Tėčio pusbrolis derina pianinus, tad buvo labai įdomu sužinoti, kodėl gi jis tokią profesiją pasirinko. Niekada anksčiau neteko apie tai diskutuoti.

 

  • Kokius netikėčiausius atradimus patyrėte rašydamas knygą?

 

Atradimų buvo išties nemažai! Pamenu nuotaikingą susitikimą su žirgų kaustytoju. Su juo susitikome kažkur vienkiemyje, valandėlę pasikalbėjome, o po to jis pasiūlė pasilikti pažiūrėti kaip kaustomas žirgas - įspūdžiai įsiminė ilgam. Džiaugiuosi, kad su kai kuriais knygoje kalbintais pašnekovais palaikau ryšį ir dabar, kartu susitinkame, vykstame į knygos pristatymus. Būsiu labai atviras, tačiau didžiausias knygos rašymo metu įvykęs atradimas yra tai, kad susiklosčius netikėtoms, bet labai įdomioms aplinkybėms, sutikau savo mylimą merginą.

 

  • Kokia vis dėlto yra sėkmingos profesijos paslaptis?

Esu tikras, kad profesija taps sėkminga tik tuo atveju, jei žmogus ją pasirinks to labai norėdamas. Visiškai nesvarbu, kokį kelią pasirinksi, bet jei jį pasirinkęs jausies laimingas, neskaičiuosi papildomų darbo valandų. Esu tikras, kad tai lems, jog galiausiai įvertinsi, jog esi pasirinkęs tinkamą ir sėkmingą profesiją.

 

  • Koks jausmas apėmė, kai pirmą kartą į rankas paėmėte dar spaustuvės dažais kvepiančią pirmąją savo knygą?

 

Savo pirmąją knygą pamačiau tik vasario mėnesio pabaigoje vykusioje Knygų mugėje. Jausmas išties įspūdingas, nes turėjau galimybę savo rankose laikyti pusantrų metų brandintą darbą. Nelaikau savęs pilnaverčiu rašytoju, esu parašęs tik vieną knygą, tačiau džiaugiuosi, kad turėjau pakankamai atkaklumo, jog įgyvendinčiau savo svajonę ir parašyčiau knygą norima tema.

 

  • Galbūt turite minčių dar vienai knygai?

 

Šiuo metu apie tai negalvoju, nors kažkada esu pamastęs, kad norėčiau parašyti knygą apie mokytojo darbą. Mokykloje dirbu tik šeštus metus, knyga tikriausiai nebūtų labai stora, tad reikia dar padirbėti ir galbūt vieną dieną knygynų lentynas papildys nauja knyga.

 

  • Ko palinkėtumėte skaitytojams?

 

Skaitytojams, kurie pasirinks mano knygą, linkiu, kad perskaitytos istorijos turėtų vertę, iš jų būtų galima pasisemti motyvacijos ir įkvėpimo. Apskritai linkiu rasti laiko prieš miegą perskaityti bent keletą knygos puslapių, kiekviena perskaityta knyga suteikia naujų, dar neregėtų atradimų.

 

 

Vaikystėje esu skaitęs romantinį detektyvą, Patricijos Hilsburg ,,SudienEdene!". Šią knygą radau kadaise senelių bibliotekoje, o prieš keletą metų ją vėl perskaičiau. Taip pat esu skaitęs knygą ,,Tamsta mokytojas". Tai knyga, kurioje pateikiami įdomūs jauno žmogaus, dirbusio JAV mokykloje, pamąstymai. Labai įsiminė knyga ,,Skrydis virš gegutės lizdo'', tikrai verta ją kiekvienam perskaityti.

 

  • Dėkojame už pokalbį.

 

 

Daugiau informacijos:

Laima Ramanauskaitė-Merkienė

Tel. 8 6816 0843

 

L.Ramanauskaite-Merkiene@knyguklubas.lt 

 

 

Rubrika Naujos knygos, leidiniai yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-07-11 12:38
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media