2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Onutė Trepuilaitė-Virginavičienė: Vytauto Žemaičio gyvenimas su fotoaparatu

2019-08-16
 

Jonas Laurinavičius


"Gyvenimas su fotoaparatu", taip Onutė Trepuilaitė-Virginavičienė, Dusmenų krašto metraštininkė, pavadino savo knygą apie fotomenininką, žurnalistą, literatą Vytautą Žemaitį. Leidinys skirtas jo 70-mečio jubiliejui.
Jubiliatas gyvena Senuosiuose Trakuose. Ne kartą jį teko matyti įvairiose šventėse, jubiliejiniuose renginiuose. Vis su fotoaparatu, vis fiksuojantis įdomiausius epizodus. Tai, žiūrėk, Onuškyje per atlaidus gražiausius epizodus fotografuoja, tai Bakaloriškių kaime, kurį 1944 m. pavasarį Rūdninkų girios raudonieji partizanai sudegino, iškilmes įamžina, tai po Trakus ir jų apylinkes su fotoaparatu vaikšto, ieškodamas „kadrų"... Vytautui ypač miela fotografuoti ir Dusmenų šilų bei ežerų grožį, darbščius žmones - mat jaunystėje jis šiose apylinkėse yra dirbęs, rodęs kino filmus...
O. Trepuilaitė-Virginavičienė netikėtai, bet labai maloniai nudžiugino jubiliatą, kaip ir visus Trakų krašto žmones, besidominčius jo kultūriniu gyvenimu, parengdama ir savo lėšomis išleisdama knygelę „Gyvenimas su fotoaparatu. Vytauto Žemaičio 70-mečio jubiliejui" („Gija", „Printėja", Kaišiadorys, 2019). Tai spalvingas 36 puslapių leidinys kreidiniame popieriuje. 
„Fotografija - ne tik V. Žemaičio hobis, bet ir gyvenimo prasmė. Jis niekada nesiskiria su fotoaparatu, visais metų laikais pėsčiomis keliauja po Trakų apylinkes ir fiksuoja viską, ką mato aplinkui. Jo nuotraukose gražiausi vaizdai virsta meno kūriniais. Vytautas - Trakų krašto fotografų asociacijos „Fotra" narys", - rašo knygos autorė.
Leidinyje ji trumpais bruožais apibūdina plačius V. Žemaičio veiklos barus. Jis spaudos žurnalistas. Su redakcijomis bendradarbiauja beveik 50 metų. Pluoštai jo nuotraukų paskelbta rajono spaudoje - „Trakų žemėje", „Galvėje", istorijos mėnraštyje „Voruta". Glaudūs ryšiai jį sieja su Lietuvos neįgaliųjų draugijos leidiniu „Bičiulystė": dalyvavo šios redakcijos surengtuose respublikiniuose neįgaliųjų fotomenininkų pleneruose (Zyplių dvare, Nidoje, Preiloje, Šventojoje ir kt.), fotoparodose, pelnė apdovanojimus fotografijų konkursuose.
O. Trepuilaitė-Virginavičienė knygelėje primena, kad Vytautas Žemaitis vienas iš aktyviausių Ekologinio švietimo centro savaitraščio „Žaliasis pasaulis" bendradarbių. Kartais dideles spalvotas jo gamtos nuotraukas išvystame netgi savaitraščio pirmajame puslapyje. Keletą kartų Vytautas tapo konkursų „Gamtos fotografija" prizininku.
Be fotoparodos „Sudeginto kaimo aidai", skirtos Bakaloriškių kaimo tragedijos 70-mečiui (2014), pastarąjį dešimtmetį buvo surengta dar keliolika V. Žemaičio autorinių parodų, pavyzdžiui, 2012 m. švenčiant Mindaugo karūnavimo dieną (liepos 6-ąją) autorinė paroda buvo surengta Onuškio bendruomenės namuose. Vytautas buvo surengęs bendraautorinę meninių fotografijų parodą, skirtą Trakų bažnyčios 600 metų jubiliejui (2009), dalyvavo fotografų parodoje „Trakų Dievo Motina - Lietuvos globėja" Reinės mieste Vokietijoje (irgi 2009).
Kaip ir O. Trepuilaitė-Virginavičienė, V. Žemaitis yra Trakų literatų brolijos „Aukuras" narys, tad ji kolegai negaili gražių žodžių. Knygelėje išspausdinta keli Vytauto eilėraščiai, kurie buvo skelbti „Aukuro" narių kūrybos almanachuose.
Knygelės pabaigoje autorė pateikia žinomų rajono žmonių atsiliepimus apie V. Žemaitį. Štai Jolanta Zakarevičiūtė, „Trakų žemės" redaktorė rašo: „Daugumai trakiečių šio žmogaus pristatyti nereikia. Jį visi pažįsta, myli ir gerbia. O jis su visais mielai bendrauja, domisi savo krašto istorija ir jame vykstančiais įvykiais. Nesuklystume sakydami, kad jo didžioji aistra yra menas ir spauda, o gyvenimo draugas - fotoaparatas. Taip, tai - Trakų krašto literatas, žurnalistas, fotografas ir be galo nuoširdus žmogus Vytautas Žemaitis." („Trakų žemė", 2017 04 21)
V. Žemaitis už kūrybinį ir žurnalistinį darbą apdovanotas LR Kultūros ministro (2009, 2019), LR Seimo (2013 m.) padėkomis, Trakų r. savivaldybės Vytauto Didžiojo II laipsnio diplomu ir medaliu (2010). 
Gražiai buvo paminėtas V. Žemaičio jubiliejus Trakų viešojoje bibliotekoje. Susirinko miesto žmonės, rajono literatai, žurnalistai. Buvo pasakyta daug šiltų žodžių, įteikta padėkos raštų, gėlių. Kartu vyko ir O. Trepuilaitės-Virginavičienės knygelės „Gyvenimas su fotoaparatu" sutiktuvės (dalyvavo ir pati autorė). Tai buvo vienas ryškiausių iškilmių akcentų. Netrūko norinčiųjų gauti ir autorės, ir jubiliato autografų. Juk ne taip dažnai fotomenininkams, žurnalistams jubiliejų progom išleidžiami spalvingi, informatyvūs leidiniai.
Apie šias iškilmes buvo rašoma Trakų viešosios bibliotekos tinklalapyje, savaitraštyje „Žaliasis pasaulis": „Renginio metu autorė pristatė knygos rašymo idėją ir aplinkybes, buvo prisiminta fotomenininko kūrybinio kelio pradžia ir pasiekimai, aidėjo gražios sveikinimų kalbos. Apie fotomenininką ir knygos autorę gražiais žodžiais atsiliepė „Trakų žemės" ir „Vorutos" redakcijų direktorius-vyr. redaktorius Juozas Vercinkevičius, Trakų krašto literatų brolijos „Aukuras" nariai: Malvina Miškinienė, Kęstutis Petkūnas, Jonas Počepavičius, Romualdas Tinfavičius, pirmininkė Teresė Balkutė. Sveikinimų puokštę pažėrė Trakų krašto fotografų asociacijos „Fotra" vadovė Dana Buinickaitė, Onuškio seniūnė Zita Aniulienė, Dusmenų kultūros centro renginių organizatorė Rima Karsokienė, LR Kultūros ministerijos Kultūrinės edukacijos politikos skyriaus patarėja Jadvyga Lisevičiūtė. [...] Dėkojame knygos autorei O. Trepuilaitei-Virginavičienei už įamžintą fotomenininko gyvenimo kelią ir už atsidavimą bei įdirbį rašant knygą." (Narbutienė A. Pašlovintas ir peizažų meistras. Apie gamtos bičiulį Vytautą Žemaitį ir „Gyvenimą su fotoaparatu" // Žaliasis pasaulis, 2019, birž. 6)

 

Rubrika Naujos knygos, leidiniai yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-09-27 13:49
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Virgilijus

2019-08-25 07:47

Turiu vieną vienintelį pageidavimą - gal įmanoma kokiu nors būdu klonuoti mielą O. Trepuilaitę-Virginavičienę ir apgyvendinti juos visuose mūsų rajonuose, kad ji apie kiekvienos redakcijos fotografus parašytų ką nors panašaus?Sveikinu autorę ir lieku su viltimi, kad taip nutiks.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Tadas

2019-08-20 18:14

Vytautas Žemaitis tikras Trakų krašto metraštininkas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media