2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Knygos „Audriaus Naujokaičio laikas“ pristatymas

2020-03-07
 

Maloniai kviečiame kovo 13 d. 17 val. į knygos „Audriaus Naujokaičio laikas" pristatymą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Renginių erdvė, III aukštas). Knyga skirta lietuvių menininko A. Naujokaičio (1961-2012) gyvenimui ir kūrybai. Joje publikuojami Lietuvoje ir užsienyje sukurti menininko tapybos, grafikos darbai ir fotografijos, amžininkų, draugų prisiminimai apie neramų ir maištingą menininką. 
A. Naujokaitis - tapytojas, grafikas, fotografas, iliustruotojas, freskų ir vitražų kūrėjas, dokumentalistas, scenografas ir kostiumų dizaineris, instaliacijų ir (muzikinių) performansų kūrėjas. 1961 m. gimė Vilniuje. Nuo 1992 m. gyveno JAV. Mirė Vilniuje 2012 m.
A. Naujokaitį iš karto imta vadinti savitu, įtaigiu, talentingu menininku. 1988 m. tuometėje Respublikinėje bibliotekoje surengta didelė jo kūrybos darbų paroda, sulaukusi išskirtinio spaudos ir meno kritikų dėmesio. Filosofas, kultūrologas, menotyrininkas Algis Uždavinys tuomet rašė: „A. Naujokaičio kūryba yra dvasinio siekio išdava, neužsisklendžiant siauroje techninės problematikos erdvėje, bet geidžiant dailei bendrakultūrinės integracijos. Skausminga Lietuvai lemtingos stalininės praeities padarinių pajauta menininką verčia gilintis į lietuviško tautinio religinio mentaliteto metafizines versmes, bandant perkelti mitą į kasdienybę".
Knygą išleido Dailininkų sąjungos leidykla, sudarytoja Vaidilutė Brazauskaitė-L., dailininkė Ramunė Januševičiūtė, vertėja į anglų kalbą Irena Jomantienė. Knygos leidybą iš dalies rėmė Lietuvos kultūros taryba.
Renginyje dalyvaus knygos sudarytoja V. Brazauskaitė-L., Vilniaus dailės akademijos profesorius Arvydas Šaltenis, moderuos viena iš pirmosios menininko parodos Nacionalinėje bibliotekoje rengėjų Sandra Kuliešienė.
Partnerė - Vilniaus dailės akademija.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-03-07 15:10
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media