2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Pristatyta Lietuvos politinės minties antologija

2013-12-10
 
 

Miglė Valaitienė,

Vilniaus universitetas

 

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute buvo pristatytas akademinis projektas „Lietuvos politinės minties antologija" bei jau išleisti antrasis ir trečiasis antologijos tomai. Jie, parengti spaudai tik šį rudenį, apima brandžiausią pokario išeivijos ir sovietmečio Lietuvos politinę mintį.

Trijuose Lietuvos politinės minties antologijos tomuose pristatomas tarpukario Lietuvos, egzodo ir sovietmečio politinės minties palikimas. Tekstų ir nuomonių įvairovę perteikia tarpukario tautinės valstybės sampratos, kurios viena nuo kitos skiriasi tautiškumo ir liberalumo interpretacijomis, požiūriu į sovietinį režimą ir santykius su okupuotąja Lietuva.

Prof. Vytautas Radžvilas įvadiniame trečiojo antologijos tomo straipsnyje rašo: „Šiame tome skelbiamuose tekstuose gvildenami egzistenciniai lietuvių tautos ir Lietuvos valstybės politinės būties ir gyvasties klausimai tebėra vienareikšmiškai neatsakyti. Skaitant šiuos tekstus verta prisiminti - tautos kova už teisę išlikti istorijoje nesibaigia tol, kol tauta yra ir nori būti gyva."

Renginyje dalyvavo projekto vykdytojai, antologijos sudarytojai prof. Alvydas Jokubaitis, prof. Vytautas Radžvilas, doc. Kęstutis Girnius, doc. Algimantas Jankauskas, dr. Justinas Dementavičius. Apie sovietmečio politinę tikrovę ir jos alternatyvų svarstymus kalbėjo rašytojas Arvydas Juozaitis, filosofas Arūnas Sverdiolas. Leidinį aptarė Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto docentas Vytautas Ališauskas, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Darius Kuolys.

Lietuvos politologų asociacijos konkurse „Geriausia 2013 m. publikacija" leidinys „Lietuvos politinės minties antologija" pripažintas geriausia 2013 m. edukacine publikacija

 

Kontaktinis asmuo

Mokslo, tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus projektų asistentė

Žymantė Trakelytė

Tel.: (8 5) 251 41 48;

el. paštas: zymante.trakelyte@tspmi.vu.lt

www.tspmi.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-10 17:05
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media