2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Nerijos Putinaitės knygos „Skambantis molis: Dainų šventės ir Justino Marcinkevičiaus trilogija kaip sovietinio lietuviškumo ramsčiai“ pristatymas

2020-01-11
 
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir kultūros žurnalas „Naujasis Židinys-Aidai" maloniai kviečia į Nerijos Putinaitės knygos „Skambantis molis: Dainų šventės ir Justino Marcinkevičiaus trilogija kaip sovietinio lietuviškumo ramsčiai" pristatymą, kuris įvyks sausio 16 d. 18 val. Valstybingumo erdvėje (II aukštas).
Filosofė N. Putinaitė - viena produktyviausių ir geriausiai atpažįstamų sovietmečio Lietuvos kultūrinio lauko tyrinėtojų. Sovietmečio tyrimuose debiutavo studija „Nenutrūkusi styga: prisitaikymas ir pasipriešinimas sovietų Lietuvoje", vėliau ėmėsi nagrinėti ateizmo, kaip asmeninio apsisprendimo, problematiką. Šiai temai skirta knyga „Nugenėta pušis" buvo tarp kandidatų Patriotų premijai gauti.
„Skambantis molis" - naujausias N. Putinaitės indėlis į lietuviškąją sovietologiją, kurio epicentre atsiduria net keli objektai: nacionaliniu ir UNESCO pasididžiavim tapusios Dainų šventės, oficiozinis lietuvių literatūros kanonas - Justino Marcinkevičiaus draminė trilogija, Rumšiškių liaudies muziejus, plačiąja prasme - ryškiausios lietuviškojo tautiškumo materializacijos sovietmečiu. 
Ar šokdami kepurinę buvome rezistentai? Ar sugebėdavome atskirti dainų šventės tautinį turinį nuo sovietinio? Ką matome ir ką darome, kai žiūrime į Lietuvą ir skiemenuojame jos vardą kaip Marcinkevičiaus sukurtas Mažvydas? Kaip į tautiškumą žiūrėjo okupacinis režimas - ar kaip į pavojų, ar kaip į patogų įrankį? Ar dainų šventės, Rumšiškių liaudies muziejus ir Lietuvos ansamblis yra mūsų paveldas, ar sovietinė tradicija? Šie ir kiti klausimai bus nagrinėjami knygos pristatyme.
Renginyje dalyvaus knygos autorė, kultūros istorikė Nerija Putinaitė, filosofas, Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto prof. Vytautas Ališauskas, VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto prof. Natalija Arlauskaitė. Renginį moderuos istorikas Antanas Terleckas.
Partneriai ir rėmėjai: žurnalas "Naujasis židinys-Aidai"
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-01-11 14:09
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media