2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Benediktas Trakimas: “Noriu džiaugtis laisve”

2019-12-02
 
Dainius Ručinskas,
LŽS narys

 

Vilniuje veikianti leidybos įmonė "Kriventa" išleido memuarinę knygą apie nuožmias Lietuvos pokario partizanų kovas su bolševikais praėjusio amžiaus 5- 6 dešimtmečiais Kaišiadorių, Trakų ir Širvintų rajonuose.
Lietuvos partizaninio judėjimo Didžiosios kovos apygardos štabo viršininko Benedikto Trakimo -Genelio prisiminimai įrodo kiek daug Lietuvos patriotų buvo išėję į miškus kovoti už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę. Dauguma jų žuvo nelygioje kovoje, kiti kalėjo lageryje, kurio žiaurumai aprašyti šioje knygoje.
Emilija ir Jurgis Trakimai Naujažerio kaime Žaslių valsčiuje augino 8 vaikus. Juos auklėjo patriotiškai, todėl net keturios dukros tapo ryšininkėmis, o vienintelis sūnus Benediktas - partizanu. Prieš karą šeima persikėlė gyventi į Vilnių.
Lietuvą okupavus vokiečiams, 1942 m. balandžio mėn. įstojo į Reicho darbo tarnybą ir išvyko į Vokietiją, Riugeno salą Baltijos jūroje. 1943 m. sausio mėn. sugrįžęs į Lietuvą netrukus vėl gavo mobilizacinį šaukimą. Tarnavo prie Gatčinos, netoli Leningrado (dabar Sankt Peterburgas). 1943 m. rugpjūtį iš kariuomenės dezertyravo ir grįžo į Lietuvą. Sugrįžtant Raudonajai armijai ir prasidėjus mobilizacijai į sovietų kariuomenę pradėjo slapstytis. 1944 m. gruodžio mėn. davė partizano priesaiką, gavo Genelio slapyvardį. Nuo 1949 m. kovo - rinktinès štabo apsaugos būrio, vėliau 1-ojo bataliono 5-os kuopos vadas, 1945 m.gruodį -Didžiosios Kovos apygardos štabo žvalgybos ir ryšių skyriaus, 1946 m. kovo mėn. - apygardos štabo viršininkas.
1947 m.gegužės 18d. Kaune buvo suimtas. Tų pačių metų lapkričio 22 d. Ypatingojo pasitarimo prie NKVD nuteistas 25 m. kalėti. Kalėjo Intos lageryje.Komijoje.1956 m. birželio mėn.19 d bausmė sumažinta iki 15 mėn. 1958 m. spalio mėn.- panaikinta. 1989 m. su šeima grįžo į Lietuvą. Nepriklausomoje Lietuvoje jam buvo suteiktas dimisijos pulkininko leitenanto laipsnis. Mirė 1998 gegužės 5 dieną. Iki mirties buvo atkurtos LLKS Didžiosios Kovos apygardos vadu. 
B.Trakimas apdovanotas 1998 m.Vyčio Kryžiaus 3- laipsnio ordinu, po mirties - Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medaliu.
B.Trakimo prisiminimų knygoje, kurią sutvarkyti padėjo jo sūnus, daug gyvai aprašytų kovinių epizodų, žiauraus gyvenimo Intos lageryje dienų.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-02-23 11:29
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media