2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Petras Juodelė: Varpas gaudžia - galingai, oriai, išdidžiai

2019-11-11
 
Dainius Ručinskas,
LŽS narys

 

Lietuva buvo ir yra turtinga dailininkais, muzikantais, literatais. Įvairiuose šalies miestuose jie skleidžia žmonėms žinias apie meną, dailę, muziką.
Vilniškė leidykla "Kriventa" ėmėsi leisti apie juos memuarines knygas. Viena jų - Petro Juodelės knyga "Tessa" apie fortepiono dėstytoją, jo žmoną Tessą Juodelienę prieš keletą metų palikusią ši pasaulį. Greta paties autoriaus įžvalgų pateikiami pianistės šeimos narių, jos mokinių prisiminimai apie dėstytoją, taip pat - pačios Tessos Juodelienės jaunystės pamąstymai bei jos mintys apie grojimo fortepionu dėstymo metodiką, pianizmo pagrindus.
Kaip prisimena P.Juodelė, baigę studijas ir sukūrę šeimą Juodeliai dėstė aukštesniosiose muzikos mokyklose Šiauliuose, Vilniuje. Šios mokyklos ir šiandien didžiuojasi turėjusios tokius puikius pedagogus ir organizatorius.
P, Juodelė, vadovaudamas Šiaulių, vėliau Vilniaus J.Tallat-Kelpšos muzikos mokykloms, garsėjo kaip sumanus direktorius, geras pedagogas, dirigentas ir kolega. Metams bėgant gerbiamą Petrą palietė ir poezijos mūza. Jis išleido kelias poezijos ir memuarų knygas.Jis priimtas į Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungą. Ši knyga "Tessa" jau dešimtoji.
Negali nejaudinti P.Juodelės eilėraščio"Širdies atmintis" posmai skirti bajorei, savo žmonai Tessai Jackevičiūtei -Juodelienei.

 

 

Prisimenu šiandien jaunystės metus,
Gyvenimo šurmulį, žvilgsnius kaitrius,
Studento dienas - kelius, takelius,
Širdim išrašytus minčių lapelius.
Iš jų pats gražiausias-
Kaip diemedis žalias!
Tai - tavo nueitas kelias.
...Darbais muzikiniais svariais
Jaunimo širdyse pasėjai tu grožį.
Te niekas mažorinio tono jo neužgožia.

 

 

P. Juodelės memuarinė knyga "Tessa" - gražus pavyzdys apie pareikštą gilią pagarbą artimiausiam Žmogui, ištikimybę pasirinktai profesijai.
Knygos autorius sako, "rašau aš, o varpas gaudžia- galingai, oriai, išdidžiai. Įsiklausau, - širdis pagauna tarsi girdėčiau iš aukštai ..."

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-11-24 11:33
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media