2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Ramūnas Vaitkus: Iliustracijų paroda lagerio tema

2019-02-27
 
2019 m. kovo 7 d. 17 val. LMA Vrublevskių bibliotekoje vyks dailininko Ramūno Vaitkaus iliustracijų V. Šalamovo knygai „Kolymos apsakymai" parodos atidarymas ir susitikimas su jų autoriumi. Taip pat renginyje dalyvaus karikatūristas Jonas Varnas, poetas, knygos vertėjas Vytautas Leščinskas.
Varlamo Šalamovo proza Sovietų Sąjungoje pradėta leisti tik „perestroikai" įsibėgėjus, 1988 metais, ir nuolat kartojama iki pat šių dienų. Lietuvių skaitytojai turi galimybę susipažinti su pirmąja apsakymų ciklo knyga „Kolymos apsakymai". Tekstų emocinę įtaigą sustiprina 86 specialiai šiai knygai nupieštos Ramūno Vaitkaus iliustracijos. Kaip sako dailininkas, „Imtis iliustruoti Varlamo Šalamovo „Kolymos apsakymus" man buvo ne tik didžiulis iššūkis. Kartu tai ir senos svajonės įgyvendinimas - imtis iliustruoti knygas. Minėtąjį dailininko amatą esu įvaldęs jau daugelį metų: piešiu karikatūras, draugiškus šaržus. Tačiau niekada nebūčiau pagalvojęs, kad pirmoje savo iliustruotoje knygoje piešiu ne bet ką, o pačią mirtį. Juk „Kolymos apsakymuose" susipina skausmas ir viltis, tikėjimas ir netgi džiaugsmas. Ir sutikime, jog be humoro jausmo pergyventi tai, ką aprašo autorius, būtų neįmanoma. Todėl ir šios iliustracijos remiasi... satyra."
Pagrindinis „Kolymos apsakymų" motyvas - lagerio tema. V. Šalamovui visą gyvenimą nedavė ramybės svarbiausias klausimas - kodėl ir kaip žmogų naikina valstybė. Rašytojas ilgai kalėjo nežmoniškomis sąlygomis, buvo žeminamas, mušamas, patyrė šaltį, badą. „Kolymos apsakymuose" gausu simbolikos, remiamasi religija, filosofija, tapyba, muzika, literatūra. Geriausiai knygą apibūdino pats autorius: „Apie lagerį aš rašau ne daugiau, negu Egziuperi apie dangų ar Melvilis apie jūrą. Mano pasakojimai - iš esmės patarimai žmogui, kaip laikytis minioje... Ne tik kairiau už kairiuosius, bet ir autentiškiau už autentiškus. Kad kraujas būtų tikras, bevardis."
Ramūno Vaitkaus iliustracijų paroda lagerio tema pagal V. Šalamovo „Kolymos apsakymus" Bibliotekoje veiks kovo 7-21 d.

 

Ligita Mikulėnienė
Komunikacijos skyrius
Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka
Žygimantų g. 1, LT-01102 Vilnius
(85) 212 68 90

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-02-27 12:57
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media