2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Teodoro Četrausko knygos „Mekenija“ pristatymas

2019-06-22
 
Lietuva turi puikių satyrų ir puikių jų autorių. Gana sudėtingas literatūrinės satyros žanras iš autoriaus reikalauja intelekto ir analitinio, abstraktaus mąstymo gebėjimų, o pačios satyros yra reikšmingos visuomenei, nes atkreipia dėmesį į aktualiausias visuomenės problemas. Teodoras Četrauskas - ne itin sarkastiško stiliaus satyrų autorius, pasirinkęs lengvąją satyrą. Kviečiame dalyvauti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyksiančiame naujausios autoriaus knygos „Mekenija" pristatyme, kuris įvyks birželio 27 d. 17.30 val. Renginių erdvėje, III aukšte.
Mekenija - alegorinė Lietuva. Trumpai papasakojęs tariamos Mekenijos įspūdingą istoriją, autorius toliau keliauja apžvelgdamas svarbiausius atkurtos valstybės gyvenimo įvykius. Tai - socialinė satyra. Kiekviename „Mekenijos" skyriuje lengvai atpažįstami teigiamai ar neigiamai pasižymėję šalies veikėjai, svarbiausi įvykiai, visuotinės pagarbos ar paniekinimo sulaukę reiškiniai: Dainuojanti revoliucija ir tautos susitelkimas, ekonominės krizės, korupcija, krepšinis, kultūros (ne)pasiekimai, emigracija.
Autorius nesiima teisuolio ar tautos mokytojo vaidmens, jis atkreipia dėmesį, išjuokia kvailystes, kalba apie piktnaudžiavimus ir veda skaitytoją prie neišmanymo pajuokos. Kūrėjui būdingas santūrus pasakojimas, grakštus stilius. Literatūros kritikai visada pabrėžia T. Četrausko kalbos grynumą, gebėjimą neperžengti sarkazmo ribų, šmaikštauti, bet nežeminti. T. Četrausko tekstai pasižymi literatūrine kultūra, visada yra nukreipti ne vien į asmenį, bet ir į tautines šalies vertybes, todėl turi išliekamąją vertę. „Mekenijoje" kalbama apie mūsų laisvos Lietuvos valdžios veikėjus ir net visą visuomenę, kuri laisvės sąlygomis pamiršta atsakomybę už savo šalį ir valstybę. Knygoje save atpažins kai kurie valdžios vyrai ir moterys, verslininkai, įvairūs aktyvistai. Nors to nieku gyvu nepripažins. Tad mūsų dienomis būtų visai neblogai pažvelgti į save iš šalies, ne tik gėdinti kitus. „Mekenija" skirta visai plačiajai lietuvių auditorijai (nuo 14 m. amžiaus).
T. Četrauskas - lietuvių rašytojas, vertėjas germanistas, išvertęs apie 150 knygų (iš jų tokių garsių autorių kaip G. Grasso, H. Hesse's kūrinių). Yra išleidęs 6 originalias lietuviškas knygas, daugiausia satyros žanro, jo kūryba išversta į 6 užsienio kalbas. Visi rašytojo tekstai, tiek vertimai, tiek originalūs, pasižymi gražia lietuvių kalba. Ypač svarbios T. Četrausko literatūrinės savybės - gebėjimas apibendrinti, kitų autorių išplėtotas temas pateikti trumpai ir aiškiai, nepasiduoti piktam ir nekūrybiškam sarkazmui. Autorius netrukus švęs savo 75 metų sukaktį. Manome, kad jo kūrybinis indėlis į lietuvių literatūrą - svarbus ženklas mūsų kultūros diskurse.
 
Partneriai ir rėmėjai leidykla „Charibdė"
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-06-22 09:14
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media