2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Čikagos „Draugas“: Prancūzijos prezidentas atsakė į lietuvės laišką

2022-10-26
 
Grupė laiškų rašymo akcijos dalyvių „Draugo” redakcijoje (iš kairės.): Arvydas Reneckis, Roma Bikulčius, Kristina Lapienytė, kunigas Valdas Aušra, Vilma Kava ir Ramunė Lapas. Virginijos Petrauskienės nuotrauka

Grupė laiškų rašymo akcijos dalyvių „Draugo” redakcijoje (iš kairės.): Arvydas Reneckis, Roma Bikulčius, Kristina Lapienytė, kunigas Valdas Aušra, Vilma Kava ir Ramunė Lapas. Virginijos Petrauskienės nuotrauka

Virginija Petrauskienė
Į „Draugo" (Čikaga) redakciją atkeliavo laiškas iš Prancūzijos prezidentūros. Jis adresuotas „Madame Vilma Kava" - rašytojai, „Draugo" tarybos narei. Prancūzijos prezidentas atsakė į lietuvės laišką. Šis Vilmai Kava skirtas laiškas iš Prancūzijos prezidento biuro - tai liepos mėnesį „Draugo" redakcijoje iškeltos iniciatyvos tęsinys. Tą dieną „Draugo" paskelbtos laiškų rašymo akcijos dalyviai rinkosi redakcijoje. Akcijos esmė buvo ne tik parašyti laišką, bet ir ant voko užklijuoti neseniai Lietuvoje išleistą „Bayraktar" pašto ženklą. Šis ženklas, kurį simboliškai ant savo siunčiamo laiško klijavo akcijos dalyviai, ypatingas. Ant jo pavaizduotas karinis dronas „Bayraktar" ir užrašyta: „Sumestinis Bayraktaras/Crowdfunded Bayraktar". Lietuvos paštas jį išleido tam, kad būtų įamžintas dar vienas Lietuvos žmonių sukurtas vienybės stebuklas. Ženklas tapo tarsi dar vienu lietuvių vienybės simboliu. Vos per kelias dienas Lietuvos gyventojai atsiliepė į žurnalisto bei visuomenės veikėjo Andriaus Tapino kvietimą ir paaukojo rekordinę sumą - 5 milijonus eurų. Už tuos pinigus bu­vo nupirktas karinis nepilotuojamas orlaivis „Bayraktar", kurį Lietuva padovanojo nuo Rusijos karinės agresijos besiginančiai Ukrainai, taip prisidėdama prie jos kovos už laisvę ir nepriklausomybę.
Tąsyk vieni laiškų rašymo akcijos dalyviai rašė laiškus Lietuvoje gyvenantiems savo šeimos nariams, draugams, kiti - pasaulio valstybių vadovams. Laiškuose buvo dėkojama tiems pasaulio politikams, kurie tvirtai palai­kė ir reikiamai parėmė Ukrainos kovą su siaubinga Rusijos agresija. Padėkos laiškai skriejo JAV prezidentui Joe Biden ir tuometiniam Jungtinės Karalystės ministrui pirmininkui Boris Johnson, kurie iš karto ėmėsi konkrečių Ukrainos paramos veiksmų.
Tačiau tuo metu kai kurių valstybių vadovai dar nebuvo tvirtai apsisprendę besąlygiškai palaikyti ir paremti Ukrainos kovą. Tarp tokių buvo ir Vokietijos kancleris Olaf Scholz, Vengrijos vadovas Victor Orban bei Prancūzijos prezidentas Emmanuel Macron. Pastarasis tuo metu sulaukė nemažai kritikos už tai, kad, prasidėjus agresijai prieš Ukrainą, nuolatos skambino Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, bandydamas jį geruoju įkalbėti nutraukti karą, tačiau neskubėjo priimti sprendimo, kad Prancūzija paremtų Ukrainą ginkluote ir griežtai pasmerktų Putino veiksmus.
Todėl nemažai laiškus rašiusių žmonių pasirinko galimybę raštu kreiptis į O. Scholz, V. Orban ir E. Macron. Jie savo laiškuose ragino nepasitikėti V. Putinu ir neapgaudinėti savęs viltimi, kad šio diktatoriaus mąstymas staiga pasikeis ir jis geruoju nutrauks brolžudišką karą. „Kuo greičiau Vakarų šalys išmoks gyventi be Putino Rusijos, tuo greičiau Europa ir visas pasaulis galės lengviau kvėpuoti", - rašė JAV lietuviai.
Anglų, prancūzų kalbomis rašę laiškų autoriai tikrai nesitikėjo gauti atsakymų. Jie dalyvavo pilietinėje akcijoje, kurios metu dar kartą pareiškė savo tvirtą požiūrį į Putino vadovaujamos Rusijos karą.
Tačiau pastarosiomis dienomis iš Prancūzijos atkeliavęs laiškas parodė, kad net ir, atrodytų, aukščiausius postus užimantiems pasaulio politikams yra ne tas pats, ką galvoja eiliniai žmonės. Vilma Kava mielai sutiko, kad su jai adresuotame laiške išsakytomis Emmanuel Macron mintimis susipažintų ir „Draugo" skaitytojai:
„Ponia,
Valstybės vadovas paprašė manęs padėkoti Jums už Jūsų pastangas ir patikinti, kad į Jūsų pastabas dėl padėties Ukrainoje buvo visapusiškai atsižvelgta.
Būkite tikri, kad Emmanuel Macron yra pasiryžęs tęsti veiksmus, kuriais siekiama kuo greičiau nutraukti karą Ukrainoje, išsaugoti taiką likusioje Europos žemyno dalyje ir palaikyti reiklų dialogą su Rusijos Prezidentu.
Šis konfliktas, vykstantis prie Europos slenksčio, tarsi kartoja žiaurias istorines tragedijas, ir tai neapsieina be pasekmių visam pasauliui. Tai turi tiesioginės įtakos mūsų perkamajai galiai, žemės ūkiui, pramonei ir daugeliui ekonomikos sektorių. Šiuo atžvilgiu Prancūzija labai anksti ėmėsi konkrečių priemonių, įgyvendindama atsparumo planą, siekdama kovoti su karo Ukrainoje ir sankcijų, kurių Prancūzija ir jos partnerės ėmėsi prieš Rusiją, poveikiu.
Kaip žinote, 2022 m. birželio 16 d. Prancūzijos Respublikos Prezidentas kartu su Vokietijos kancleriu Olaf Scholz, Italijos vyriausybės vadovu Mario Draghi ir Rumunijos prezidentu Klaus Iohannis išvyko į Kijevą, kad perduotų Europos vienybės ir paramos Ukrainai žinią.
Susitikime su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu buvo aptarta Ukrainos paraiška dėl narystės Europos Sąjungoje ir apsvarstyti geriausi būdai, kaip toliau tenkinti Ukrainos poreikius.
Be to, rugsėjo 20 d. Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos 77-osios sesijos proga valstybės vadovė pakartojo Prancūzijos poziciją dėl taikos Europoje ir pasaulyje.
Respublikos prezidentas paragino reformuoti JT Saugumo Tarybą, įskaitant naujų nuolatinių narių įtraukimą, taip pat labiau apriboti veto teisę masinių nusikaltimų atveju, kad būtų sudarytos sąlygos taikai ir šiuolaikinei tarptautinei tvarkai, siekiant Jungtinių Tautų tikslų.
Siekiant taikos, taip pat reikės gebėti suvaldyti geografinį karo plitimą ir intensyvumą. Todėl privalome remti Tarptautinės atominės energijos agentūros pastangas užkirsti kelią karo pasekmėms branduolinei saugai ir saugumui, ką rytoj ir darysime kartu su ukrainiečiais, kurių suverenumo jų elektrinių atžvilgiu negalima ginčyti.
Šiais karo laikais Prancūzija, ištikima savo vertybėms, gina Ukrainos laisvę ir vientisumą, užtikrina mūsų saugumą ir suverenitetą bei padeda kurti ilgalaikę taiką mūsų žemyne.
Su pagarba, Brice Blondel
 

Straipsnis skelbtas laikraštyje „Draugas" (2022-10-22)

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-11-19 10:16
 
 

Komentarai (11)

Jūsų el. paštas

Dalia Badarienė

2022-10-26 14:50

Ir ko tik Vilma Kava neįveikia!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Violeta Rutkauskienė

2022-10-26 13:44

O vis gi laiškus dar skaito ir jie dar gera priemonė bendravimui.
Praeitą šeštadienį dalyvavau Zoom seminare archyvų reikalais. Tai vieną labai gerą mintį įsidėmejau.... Jei neturėtume Gedimino laiškų popieriuje, tegalėtume džiaugtis tik Gedimino sapnais. ...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Eglė Lipinskaitė

2022-10-26 13:41

Neįtikėtina, bet labai džiugu. Sveikinu ir apkabinu. NUOSTABI INICIATYVA.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rasa Margo

2022-10-26 13:04

Nieko sau! Labai smagu ir netikėta!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Danguolė Norkūnienė

2022-10-26 12:52

Kaip įdomu ir tikrai netikėta! Mums tik buvęs kaimynas iš Ilinojaus rašo tikrus laiškus, bet gauti iš tokios vyriausybės laišką - įvykis neeilinis

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Asta Sid

2022-10-26 12:14

Šis puikus įvykis yra tik vienas žingsnis tavo kelionėje. Tu sugebi nepaliaujamai ieškoti problemų sprendimų, padeti kitiems ir rasti novatoriškų būdų pagerinti pasaulį. Sveikinu!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Gediminas Kazlauskas

2022-10-26 12:11

Puiki idėja. Sveikinu!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vitalija Jankauskaitė

2022-10-26 12:08

Smagu, kad atrašė. LT Prezidentas neatrašo.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Dalia Jazukevičiūtė

2022-10-26 12:06

Koks brangus man „Draugo“ laikraštis, prisiminiau, kaip jis padėjo ir man, kai ilgus metus negalėjau tarybinėje Lietuvoje išsispausdinti, jie mane spausdino ir tai buvo paguoda. Koks nuostabus buvo mano draugas, "Draugo" redaktorius Antanas Naujokaitis, tegul jam amžinoji saulė te šviečia. Kiek linksmų vakarų mudu apturejome. "Draugas" ir yra draugas - jis moka atjausti, moka padėti... Slava Ukraina! Naikinama kas dieną, išyvenk Ukraina, visas doras pasaulis su tavimi!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Saulius Graliauskas

2022-10-26 11:59

Gera iniciatyva.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media