2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Jonas Paulauskas: skubu pasidalinti trimis maloniomis žiniomis

2022-05-18
 
Jonas Paulauskas

Jonas Paulauskas


Jonas Paulauskas,
LŽS narys


Pirmoji, kurią veikiausiai ir patys jau pastebėjote - pas mus vėl atėjo pavasaris! Tiesa, šiemet kiek šaltokas, nors mūsų metereologai tikina, kad toks kaip visada. Nežinau, man atrodo šaltokas. Ir nors šildymą atjungė dar balandžio viduryje, butas vis dar neįšyla, tad naktimis miegu susisukęs į dvejas antklodes. Ir mano katinai ateina naktį pas mane į lovą šildytis...
Žadėjo atšilimą per Velykas, neatšilo. Po to žmonės kalbėjo, kad per stačiatikių Velykas tikrai atšils. Ir vėl neatšilo. Tiesa, karšta pasidarė pačioje stačiatikių bendruomeenėje, kai jų bažnytinis vadovas metropolitas atleido penkis savo kunigus iš darbo už tai, kad smerkė karą Ukrainoje. Atleistieji pagrąsino, kad pereis Konstantinipolio patriarchato dispozicijon. Pakvipo Maskvos stačiatikių bažnyčios Lietuvoje skilimu...
O orai ir toliau tokie patys. Nors jau gegužio vidurys, bet pagal orus atrodo, kad vis dar balandis. Ir medeliai labai sunkai dengiasi žaliaja lapija, ir gėlės pražįsta tik šiltesnėse atokesnėse nuo šalto vėjo vietose - miškuose ar darželiuose...
Bet metereologai vėl žada - gegužės pabaigoje tai tikrai atšils! Pagyvensim, pamatysim.
Antroji žinia linksmesnė . Pagaliau mums leido be didesnio pavojaus apsikrėsti vėl vaikščioti be apsauginių medicininių kaukių. Tiesa, išskyrus vietas, kur būriuojasi daugiausia sertgantys žmonės - poliklinikas ir ligonines. Ir vėl pradėjo pardavinėti viešojo transporto bilietus pačiame transporte. Gal taip nutarė palngvinti sunkią imigrantų ir pensininkų dalią, kurie ne visada turi tas vilniečio korteles. Kurių ir nusipirkti ne visada gali - spaudos kioskai pradėjo dirbti pagal kažkokį tik jiems vieniems žinomą grafiką.
Taigi, pačiu laiku nuėmė nuo mūsų tas kaukes ir dabar galime pilnai atvira burna kvėpuoti gaiviu pavasariniu oru ir ... alerginėmis žiedadulkėmis. Tiesa, čiaudančiųjų dabar nebelabai kas bijo ir neatšokinėja nuo jų čiaudymo procese. Sako, kad taip leis mums vaikščioti iki pat rudens. Mat rudenį žada vėl sugrįžti daug kartų mutavusi koroninė epidemija - pandemija - endemija... Tada vėl viskas prasidės iš naujo. Kaip jau prasidėjo kai kuriose Kinijos ir Šiaurės Korėjos vietovėse...
Na, ir trečioji - maloniausia - žinia yra apie mūsų šauniąją Moniką Liu. Turbūt, jau visi žinote, kad pirmą kartą Eurovizijų istorijoje šiais metais dainų konkurse įvyko istorinė akimirka - pirmą kartą skambėjo kūrinys daininga lietuvių kalba, kurią padainavo mūsų atstovė Monika Liubinaitė (sceninis vardas Monika Liu), stiliaus ekspertų įvertinta kaip viena stilingiausiai apsirengusių atlikėjų. Itališkasis stiliaus žurnalas „Vanity Fair" po pirmosios eurovizinės kovos aptardami visų dalyvių įvaizdžius mūsų dainininkę apibėrė komplimentais. „Rafinuočiausia vakaro atlikėja - lietuvė Monika Liu, pasipuošusi tviskančia suknele su amerikietiška iškirpte, kuri apnuogino nugarą bei pečius. Kita planeta", - žavėjosi vanityfair.it
Akivaizdu, kad jos atliekami elegantiškieji „Sentimentai" Turine sužavėjo net ir tuos, kuriems lietuvių kalba svetima. „Daug kas man sakė, kad neturėčiau vykti į konkursą su lietuvių kalbos daina, žmonės buvo įsitikinę, kad jos niekas nesupras. Tačiau buvau šia daina užtikrinta. Labai didžiuojuosi savo gimtąja kalba, o tai turėtų daryti ir kiekvienas lietuvis. Aš esu čia, kad padaryčiau lietuvių kalbą populiarią", - šypsodamasi kalbėjo Monika.
Arenoje šio kūrinio metu netilo plojimai, o pabaigoje finalininkę publika įvertino dar didesnėmis ovacijomis. Surinkusi 128 balus, Lietuvos atstovė konkurso finale užėmė 14-ą vietą. Norėčiau pabrėžti, kad šis skaičius "14" yra savotiškai magiškas jos gyvenime - būdama 14 metų Monika parašė savo pirmąją dainą, "Eurovizijos 2022" konkurso finalas vyko gegužės 14 d., kurime ji užėmė 14-ą vietą! Ir ši vieta, drįstu tvirtinti, tarp 40 šalių dalyvių mūsų mažai šaliai yra gana garbinga. Tiesa, džiaugiantis šia kuklia Lietuvos pergale europiniame konkurse gaila darosi Vokietijos, kuri jau ne pirmą kartą Eurovizijoje gauna tik 0 (!) balų.
Tiesa, kalbant apie vertinimo balus, kiek nustebino Ukrainos žiuri, kuri tiek Lenkiją, tiek ir Lietuvą įvertino 0 (!) balų. Įdomu, kad „Eurovizijoje" dainas vertinusi Ukrainos žiuri narė dainininkė Irina Fedišin,sulaukusi didžiulių priekaištų dėl šito, tikino kadsavo vertinimo anketoje buvo parašiusi Lenkijai 10. „Pati apie tai buvau rašiusi: rašiau, kad Ukrainos balai mane taip pat nustebino. Tie rezultatai šokiravo ir mane", - sako I. Fedišin. Kodėl komisija paskelbė nulį, ji sako nežinanti. Nežinome kodėl ir mes. O kiek Lietuvai ji skyrė balų nepasakė.
O socialiniuose tinkluose užvirus diskusijoms, kad Ukrainos komisija Lietuvai „Eurovizijoje" neskyrė balų, savo viešą atsiprašymą pateikė Ukrainos kultūros ir informacijos ministras Oleksandras Tkačenka. Jis teigė, kad toks įvertinimas jokiu būdu neatspindi tikro požiūrio į kaimynines šalis.
„Šis įvertinimas jokiu būdu neatspindi mūsų tikro požiūrio į jus, mūsų artimiausius draugus Europoje. Taip, britai buvo šaunūs ir liko antri, bet skirti lenkams ir lietuviams 0 yra labai gėdinga. Ukrainos žmonės skyrė 12!" - teigė ministras.
Ir iš tiesų - nors Lietuvos atstovės pasirodymas Ukrainos komisijos nesužavėjo, žiūrovai pirmojo pusfinalio metu skyrė Monikai Liu pirmą vietą ir įvertino 12 balų. Ukrainos žiūrovų mūsų Liu neliko nepastebėta ir finalo metu, čia ji gavo 10 ukrainiečių balsų. Deja, tai jau ne pirmas kartas kai kyla pasipiktinimas Ukrainos žiuri komisijos skiriamais balais Lietuvai. Prieš metus taip pat stebėjomės, kai iš Ukrainos komisijos Lietuvos atstovai „The Roop" taip pat negavo nė vieno taško.
Užtat čia pasižymėjo Rusija, kurios atstovams buvo uždrausta dalyvauti Eurovizijoje dėl pradėtos agresijos prieš Ukrainą. Lygiai kaip ir Baltarusijai. Daugelis Rusijos žiniasklaidos ir socialinių tinklų vartotojų bando atkreipti dėmesį į ukrainiečių grupės solisto Olego Psiuko raginimą nuo scenos gelbėti žmones iš Mariupolio „Azovstal" kaip konkurso taisyklių pažeidimą. Jo žodžius vadina „politiniu pareiškimu" ir daro išvadą, kad „laimėjo ne muzika, o politika". Rusijos propagandistas Vladimiras Solovjovas teigė, kad grupė iš konkurso turi būti už tai diskvalifikuota. Jie netgi ėmė teigti, kad ukrainiečių "Stefanija" - plagiatas. Esą ši daina jau seniai buvo parašyta kažkokio slovako. Plagiato tema skamba vos ne kiekviename Eurovizijos konkurse. Atrodo ir pernai konkurso laimėtojai - italų „Maneskin" grupė - buvo apkaltinta plagiatu.
Tuo tarpu Rusijos Valstybės Dūmos vicepirmininkas Borisas Černyšovas taip pat kritikavo Ukrainos pergalę, sakydamas, kad „laimėjo politika, robotai ir sukčiavimas. „Eurovizijoje nugalėjo politika, botai ir sukčiavimas. Ir vėl žiūrovų balsavimas padėjo pasiekti norimą rezultatą. Visi to tikėjosi ir žinojo iš anksto", - rašė B. Černyšovas.
Italijos policija teigia užkirtusi kelia rusų programišių atakoms prieš „Eurovizijos" dainų konkurso finalą Turine. Programišiai per pirmąjį pusfinalį antradienio vakarą ir per finalą naktį iš šeštadienio į sekmadienį mėgino įsilaužti į sistemas, sekmadienį Turine pranešė policija.
66-oji „Eurovizija" neapsiėjo ir be skandalų. Sekmadienio naktį dainų konkurso organizatoriai išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad šešių šalių žiuri balsavimuose buvo nustatyta pažeidimų. Nusižengusios komisijos diskvalifikuotos, o jų balsai pašalinti ir pakeisti pagal nustatytą sistemą išvestais vidurkiais. Nors organizatoriai patys konkrečiai neįvardijo, kurių šešių šalių nacionalinės žiuri buvo nušalintos nuo „Eurovizijos", portalas escxtra.com rašo, kad tai - Azerbaidžanas, Sakartvelas, Juodkalnija, Lenkija, Rumunija ir San Marinas. Būtent jų žiuri nariai nebuvo nurodyti oficialiame „Eurovizijos" puslapyje, priešingai nei kitų valstybių.
Teigiama, kad būtent dėl minėtos priežasties šių šalių balsus per finalo transliaciją perskaitė EBU vykdomasis konkurso prižiūrėtojas Martinas Österdahlis, o ne valstybių deleguoti pranešėjai.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-05-18 07:29
 
 

Komentarai (6)

Jūsų el. paštas

Stasė J.

2022-05-31 12:09

Pagal tai, kokia vėliava Monika Liubinaitė - Liu nuolat mosavo ir kokias emocijas reiškė, nebuvo panašu, kad ji atstovavo Lietuvai. Kaip ir reikėjo tikėtis, ją lydėjo nesėkmė. Nėra ko džiaugtis 14 vieta. Ir jokia tai džiugi žinia, kokia nori pasidalinti straipsnio autorius.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Christy Walton

2022-05-22 22:58

Komentaras pašalintas administratoriaus kaip šiukšlė

Asta

2022-05-22 19:34

Ir Vyšniauskas lietuviškai dainavo, atrodo. Kai paitį pirmą kartą dalyvavom. O nuo to laiko, kai atsirado pusfinaliai ir finalas - taip, pirmą.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jurgelis

2022-05-18 15:36

Na ir kas, kad Monika dainavo lietuviškai. Bet ji visą laiką mojavo Ukrainos vėliavą, tai daugeliui atrodė, kad atstovauja ne mūsų šalį, bet Ukrainą. Kas per daug, tai jau per daug. Ir dar- jei jau ji tokia patriotė, tai kodėl gėdijasi savo lietuviškos pavardės Liubinaitė, o susitrumpino iki kvailoko trumpinio Liu. Dabar atrodo, kad ji ne lietuvaitė, o kokia korėjietė ar kinietė. Nėra ko perdaug liaupsinti, būta ir geresnių mūsų tautiečių pasirodymų Eurovizijoje.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jurgis

2022-05-18 11:51

Ot, ir ne pirmą kartą lietuvių kalba skambėjo Eurovizijoje.Juk kažkada savo "Strazdą" lietuviškai sudainavo Aistė Smilgevičiūtė.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Erikas Vankelevičius

2022-05-18 08:02

Monika - šaunuolė.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media