2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Kviečiame į diskusiją „Kas atsakingas už mūsų skaitmeninį atsparumą?“

2022-09-13
 
Diskusiją rengia Vytauto Didžiojo universitetas, Baltijos skaitmeninio atsparumo tyrimų centras Digires ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Ji vyks Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Renginių erdvėje (III a.) rugsėjo 19 dieną, pirmadienį, 15 val.
Šiandien Lietuvoje veikia ir faktus tikrinančios žiniasklaidos platformos, ir skaitmeninės erdvės aktyvistai. Atrodytų, kad netrūksta medijų ir informacinį raštingumą (MIR) lavinančių programų bei pilietinių iniciatyvų. Tarptautiniuose MIR vertinimuose Lietuva taip pat pozicionuojama kaip ganėtinai gerai savo informacinę erdvę stebinti ir prižiūrinti šalis. Vertinant nacionalinio atsparumo žvilgsniu, atrodytų, kad esame pakankamai atsparūs dezinformacijai.
Vis dėlto šios diskusijos dalyvių nuomone, reali situacija yra gerokai sudėtingesnė, o be to ir nuolat kintanti. DIGIRES ir kituose tyrimuose Lietuvoje įžvelgiamas demokratinio ir pilietinio atsparumo stygius. Ateityje dezinformacijos, klaidinančios informacijos tik daugės, o veiksmingų medijų edukacijos politikos gairių vis dar neturime.
Diskusijos dalyvių nuomone, nacionalinio skaitmeninio atsparumo ugdymas ir medijų raštingumas neturėtų būti vertintini tik kaip „minkštosios galios" srities dalykai, patikėti pavieniams medijų švietimo veiksmams ar NVO iniciatyvoms. Diskusijoje bus aptariama, kokiais būdais siekti, jog visuomenės skaitmeninio atsparumo stiprinimo pastangos taptų tvaria, į demokratinį procesą kreipiančia, visuotinai įgalinančia ir ryžtingą atsaką išpuoliams prieš žmogaus teises ir demokratiją sutelkiančia jėga.
Diskusiją moderuos žurnalistė Brigita Sabaliauskaitė. Dalyviai: Dr. Auksė Balčytienė, VDU UNESCO medijų ir informacinio raštingumo įtraukiai žinių visuomenei katedros vadovė, Viešosios komunikacijos katedros profesorė, DIGIRES projekto vadovė ir vyriausioji tyrėja; Vygintas Gasparavičius, LR kultūros viceministras; Rasa Juknevičienė, Europos Parlamento narė; Dainius Radzevičius, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas, Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė, naujienų portalo „Delfi" vyr. redaktorė.
Renginį taip pat bus galima stebėti nuotoliu.
Ši diskusija yra Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos rugsėjo 19-23 d. organizuojamos „UNESCO savaitės" dalis. Šio renginių ciklo tikslas - suburti skirtingų sektorių ir organizacijų atstovus, Lietuvos ir užsienio šalių ekspertus bendroje susitikimų, pokalbių ir diskusijų platformoje bei aptarti aktualias UNESCO temas ir veiksmus švietimo, mokslo, kultūros, informacijos ir komunikacijos srityse.
Daugiau informacijos rasite www.unesco.lt ir www.facebook.com/UNESCO.LT
Kontaktas pasiteiravimui: migle.masanauskiene@unesco.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-09-16 12:20
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media