2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas: Viešas kreipimasis dėl politinės kultūros nuosmukio ir patyčių kulto viešoje erdvėje

2016-11-10
 
 

Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkui

Dainiui Radzevičiui

Viešas kreipimasis dėl politinės kultūros nuosmukio ir patyčių kulto viešoje erdvėje

Viešas politinis diskursas Lietuvoje, jo kultūra pastaraisiais metais ritasi ţemyn. Prisideda nesivaldantys politikai, medijų „žvaigždės", akivaizdžiai stokojančios vidinės kultūros. Neretai vieši asmenys patys inicijuoja nekorektiškus, užgaulius pasisakymus medijose, kita vertus, vėliau jie patys tampa patyčių, gandų ir juodinimo aukomis. Ypač apgailėtina, moraliai žema, kada medijose išeksponuojamos ir pašiepiamos kokios nors viešo asmens fizinės savybės, kaip kalbos uţsikirtimas, tartis, regos sutrikimai, būtinybė nešioti akinius ir pan. Šaipymosi objektu tampa ir tai, kad žmogus yra ne iš sostinės, kad yra tam tikros profesijos atstovas ir pan. Visa tai klaidingai pateikiama kaip subtilus „humoras", šmaikšti prastai dirbančios valdžios „pilietinė kontrolė", kaip geras tonas ir sektina viešo elgesio norma.

Ypač apgailėtina, kad į šitokį ydingą viešąjį komunikavimą įsitraukia ir visuomeninis transliuotojas. Medijų ir žurnalistų etikos savireguliacijos institucijos realiai neveikia. Medijose išbujojęs patyčių kultas, socialinio išmokimo mechanizmų dėka, daro kraštutinai neigiamą poveikį moksleiviams ir jaunimui. Mus ypatingai neramina šio reiškinio plitimas aukštųjų mokyklų studentų tarpe.

Viešoje erdvėje platinamos patyčios, dezinformacija, gandų, sąmokslo teorijų skleidimas, etikečių klijavimas, įžeidžiančių metaforų naudojimas žemina žmogaus ir politiko orumą. Šitaip yra sukarikatūrinama valdţia, griaunamas jos autoritetas, pakertamas piliečių pasitikėjimas teisėtai išrinktais politikais ir pačia valstybe. Itin sudėtingomis geopolitinėmis ir propagandinio karo sąlygomis tarsi sąmoningai judama valstybės destabilizavimo link... Jei yra realus pagrindas, viešas asmuo gali būti sukritikuotas, prireikus jis privalo būti atstatydintas, atsakyti pagal įstatymus. Visgi teisingumas, demokratija, politinė kultūra yra nesuderinami nei su patyčiomis, nei su žmogaus orumo žeminimu. Nevykę sprendimai, valdžios atstovų komentarai ir tai suteikia pakankamai daug medžiagos kritikai viešojoje ervėje. Nueinama lengviausiu keliu - tyčiojamasi iš asmens, vietoj to, kad sprendimai būtų dalykiškai analizuojami ir, pasitelkus universitetuose sukauptą ekspertinį potencialą, viešinamos numatomos sprendimų pasekmės Lietuvos ateičiai.

Po LR Seimo rinkimų II-ojo turo kilo nauja gandų, sąmokslo teorijų ir įžeidinėjimų banga. Liguistai suaktyvėjo interesų grupės, kurios negali susitaikyti su demokratiškai pareikšta rinkėjų valia. LR Prezidentė pareiškė, kad šiuose rinkimuose pažeidimų buvo net tris kartus mažiau nei praeituose 2012 m. rinkimuose. Dabartiniai 2016 m. Seimo rinkimai buvo demokratiški ir teisėti.

Lietuvos aukštųjų profesinių sąjungų susivienijimas kviečia politikus, medijas, leidėjus, prodiuserius, žurnalistus, visus, kurie formuoja viešąją nuomonę ir daro įtaką jaunajai kartai, jausti profesinę atsakomybę, stabdyti juodąsias ir pilkąsias viešųjų ryšių technologijas, puoselėti mūsų šalyje aukštą viešos politinės komunikacijos kultūrą. Gerbkime rinkėjų valią, kurkime tikrą demokratiją kartu ir civilizuotai.

LAMPSS Tarybos vardu

Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo (LAMPSS) pirmininkė Asta Marytė Lapinskienė

Žvaigždyno g. 13-10, LT- 92342, Klaipėda.

Tel. (8612-75124).
Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-11-10 10:15
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media