2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: „Lietuvos geležinkeliai“ dėl LNK ir „Alfa Media“ veiksmų kreipėsi į Visuomenės informavimo etikos komisiją

2017-05-11
 
 

Bendrovė „Lietuvos geležinkeliai" gegužės 10 d. kreipėsi į Visuomenės informavimo etikos komisiją prašydama įvertinti UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas" ir UAB „Alfa Media" veiksmus skleidžiant galimai tikrovės neatitinkančią ir žalą „Lietuvos geležinkelių" reputacijai darančią informaciją.

Bendrovės vertinimu, 2017 metų gegužės 7 ir 8 dieną transliuotas reportažas ir paskelbta publikacija „Nauji „Lietuvos geležinkeliai": nebaudžiamas piktnaudžiavimas ir įtartini pirkimai tęsiasi?" galimai pažeidė galimai pažeidė Visuomenės informavimo įstatymo 3 straipsnio 3 dalies, 22 straipsnio 11 dalies 1, 2 ir 4 punktų, 41 straipsnio 2 dalies 10 punkto ir Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 3, 4, 5, 6, 7, 14, 20 bei 29 straipsnių nuostatas.

Įtarimus dėl paskleistos informacijos tendencingumo sustiprina tai, kad ji paskelbta po to, kai dėl pateiktų per didelių kainų sustabdyti europinės vėžės „Rail Baltica" statybos darbų konkursai. Šiuose konkursuose su partneriais dalyvavo ir statybos bendrovė „Mitnija", priklausanti tam pačiam koncernui „MG Baltic", kaip ir minimos visuomenės informavimo priemonės.

„Mitnija" su partneriais 2013 metais yra laimėjusi 5 „Rail Baltica" ruožų statybos darbų konkursus, kurių bendra vertė viršija 90 mln. eurų. Neseniai nutrauktame konkurse konsorciumo, kuriame dalyvavo „Mitnija", pateiktas pasiūlymas gerokai viršijo nustatytą maksimalią kainą.

„Didžioji dalis žiniasklaidos Lietuvoje gina visuomenės interesą. Tokia žiniasklaida padeda užtikrinti skaidrumą ir demokratinių vertybių sklaidą. Tačiau efektas būna visiškai priešingas, kai žiniasklaidos priemonė stoja ginti ne visuomenės, o vienos verslo grupės interesų", - sakė „Lietuvos geležinkelių" generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Visuomenės informavimo etikos komisijai pateiktame skunde „Lietuvos geležinkeliai" atkreipė dėmesį, kad viešai paskleisti teiginiai „tęsiamos nepotizmo tradicijos" ir „bedarbių buvusių politikų prieglauda" nėra grindžiami faktine informacija.

Nors klausiamas apie darbuotojų priėmimą į darbą „Lietuvos geležinkelių" vadovas paaiškino, jog kandidatas atsirinktas pagal savo kompetenciją ir patirtį, kurią sukaupė per daugiau nei 20 metų, televizijos reportaže akcentuota tik viena alternatyvi nuomonė. Šios nuomonės pagrindu tarsi konstatuojama nesąžininga bendrovės veikla.

Kvestionuojant „Lietuvos geležinkelių" vykdytus pirkimus bendrovei apskritai nebuvo suteikta galimybė paaiškinti, patikslinti, paneigti informaciją. Nors bendrovė suteikė reikalingą informaciją dėl vykdytų pirkimų, tačiau ši pozicija nebuvo paskelbta. Remtasi tik vienu šaltiniu.

Viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas" ir UAB „Alfa media" yra koncerno „MG Baltic" įmonių grupės dalis. Minėtam koncernui priklauso ir UAB „Mitnija", kuri dalyvauja ypač didelės vertės Bendrovės vykdomuose viešuosiuose pirkimuose. Tačiau viešosios informacijos rengėjai skelbiamoje informacijoje neatskleidė savo ryšių su šia kompanija, kaip tai numato Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 29 straipsnis. Taip galimai buvo sumažintas teikiamos informacijos objektyvumas.

Daugiau informacijos:

Tadas Valančius

 

Komunikacijos departamentas

AB „Lietuvos geležinkeliai"

Mindaugo g. 12, LT-03603 Vilnius, Lietuva
tel.: 8 5 269 22 55

mob.: +370 602 19 419  
el. paštas:
t.valancius@litrail.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-05-11 10:28
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media