2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Kultūros ministras: Vytis Lukiškių a. jau yra, įstatymas neturi riboti kūrybos laisvės

2020-07-23
 
 Mindaugas Kvietkauskas

Mindaugas Kvietkauskas

Liberalų sąjūdžio frakcija Seime susitiko su kultūros ministru Mindaugu Kvietkausku. Susitikimo metu ministras pabrėžė, kad Seimo priimtas įstatymas dėl Vyčio monumento Lukiškių a. kūrėjams suteikia laisvės, nes nenurodo, koks tiksliai turėtų būti Vytis šioje vietoje. Taip pat ministras paaiškino, kiek ir kokios paramos gauna nuo karantino nukentėję kūrėjai.

Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, pradėdama susitikimą, ministro paklausė, kodėl paramoje kultūros sektoriui tiek daug lėšų skiriama infrastruktūrai. „Jau kalbėta apie milijonus švietimui. Dabar, panašu, tokia pat situacija bus ir kultūroje. Nors Lietuvoje lyg ir nebuvo žemės drebėjimų ar kitų nelaimių, kad reiktų staiga tiek skirti kultūros pastatams. Ar nereiktų daugiau remti kūrėjus, o ne pastatus?",- klausė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo narei paantrino ir susitikime dalyvavusi kultūros politikos ekspertė, dr. Erika Godlevska, akcentuodama, kad Kultūros ministerija su ekspertais karantino metu diskutavo tik iki tol kol buvo pradėta planuoti parama kūrėjams. „Mes, ekspertai, nesupratome kriterijų ir prioritetų. Manome, kad jie turėjo būti kiti. Dabar mes matome, kad valstybė investuos milijonus į pastatus, taip įsipareigodama, kad ateityje reikės dar lėšų ir tiems pastatams išlaikyti. Tai nepadės skatinti jaunų ir vadinamų laisvųjų menininkų veiklos",- teigė dr. E. Godlevska.

Ministras, atsakydamas į šiuos klausimus, patikino, kad iš 45 milijonų, skirtų kultūros sektoriaus paramai, infrastruktūrai skirta „tik" 28 milijonai eurų. O kitos lėšos keliaus kūrėjams ir organizacijoms.

Seimo narys Eugenijus Gentvilas ministro klausė, kaip jis pats vertina valdančiųjų priimtą įstatymą, reglamentuojantį, kad Lukiškių aikštėje turi būti Vyčio monumentas.

„Seimas pirmą kartą įteisino, koks menas turi būti kuriamas. Vytis ir nieko daugiau. Nuo kada politikai pradėjo reguliuoti, kas turi būti kuriama? Pasigedau jūsų, kaip kūrybiškos asmenybės pozicijos. Kodėl mes neleidžiame žmonėms susitarti? Ne man, ir ne kitiems politikams spręsti, ką privaloma kurti",- klausė E. Gentvilas.

„Mano pozicija - tai pernelyg eskaluojamas klausimas. Labiausiai reikia ieškoti sutarimo. Reikia simbolių, kurie vienytų, ne priešintų. Dėl dabar esamos situacijos tenka apgailestauti, kad viskas pavirto konfliktu. Seimas priėmė įstatymą, todėl dabar reikia spręsti, kaip jį vykdyti. Įstatymas nepasako, koks konkrečiai turi būti Vytis, kokia forma. O jis, beje, jau yra aikštėje. O Kultūros ministerija kartu su savivaldybe ieškos būdų, kaip įgyvendinti priimtą įstatymą",- kalbėjo ministras.

 

Viktorija Petrošiūtė

 

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio
Komunikacijos projektų vadovė
Tel. nr.: +370 630 91344
El. paštas: viktorija@liberalai.lt 
www.liberalai.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-07-23 16:12
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Auksė

2020-08-20 18:36

Kvietkauskas pastatė į vietą Karbauskį - pirštų pavardė.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Aušra

2020-08-17 08:11

Nuvalė nosį seimunams.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media