2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Visuomeninis transliuotojas – naujos strategijos beieškant

2011-02-15
 
LRT logotipas

LRT logotipas

 
Jau iki vasario pabaigos LRT Tarybos suburta speciali darbo grupė, kuriai vadovauja Eglė Pranckūnienė, parengs nuo 2012 metų pradžios įsigaliosiančios naujos LRT strategijos projektą. Tai buvo nuspręsta praėjusį šeštadienį išvažiuojamajame strateginiame LRT Tarybos posėdyje. 
 
Iš esmės tai reiškia, kad beveik septynis mėnesius trukęs darbas pagaliau turės konkrečius vaisius. Puikiai pamenu, kaip dar praėjusių metų vasarą (liepos 28 dieną) išvažiuojamojo posėdžio metu Kaune buvo patvirtinta tokia darbo grupė. Jai teko nelengvas uždavinys - iki rudens parengti konkretų priemonių planą dėl valstybinės visuomeninio transliuotojo strategijos sukūrimo. Pagal tą planą buvo ir dirbama. Nors įstatymas strategijos sukūrimo pareigą užkrauna būtent LRT Tarybai, mano žiniomis, iki šiol nė viena Taryba tokios valstybinės strategijos nebuvo patvirtinusi.
 

Spėju, kad ir dėl šios priežasties per 20 Nepriklausomybės metų keliolika LRT generalinių direktorių buvo priversti blaškytis tarp savos vizijos ir dvylikos LRT Tarybos narių vaizdinių apie idealų LRT. Tiek iečių buvo sulaužyta ir tebelaužoma dėl to, kokioms laidoms turi būti teikiamas prioritetas LTV, LTV2, LR ar kituose kanaluose. Įstatymai numato tiek daug įpareigojimų, o biudžeto finansavimas yra bene skurdžiausias Europos Sąjungoje. Per bemaž 20 metų LRT Taryboje padirbėjo daugiau nei 70 žmonių. Ir kiekvienas jų ateidavo su savo supratimu apie visuomeninį transliuotoją. Man pačiam ne kartą teko girdėti daugybę nuorodų, koks "turėtų" būti LRT. Bet paprastai tai pasako atskiri žmonės. O juk LRT negali būti kažkieno "vieno" vizijos įkaite - ji yra visuomeninė.

 

Šeštadienį vykusiame LRT Tarybos posėdyje buvo svarstomi net du esminiai klausimai - pasitikėjimo LRT generaliniu direktoriumi ir nauja LRT strategija. Abu klausimai yra labai sudėtingi. Uždarame posėdyje svarstyto pasitikėjimo generaliniu direktoriumi klausimo komentuoti neleidžia teisės aktai. Todėl to ir nedarysiu. Balsavimo rezultatai ir pakeistas LRT Tarybos darbo reglamentas leidžia generaliniam direktoriui be naujų "interpeliacijų" dirbti bent pusę metų.

 

O štai nauja LRT strategija artimiausiu metu turėtų tapti ir viešai prieinamu dokumentu.

 

Jau dabar aišku, kad joje bus numatyti svarbiausi dalykai - LRT misija ir vizija, visuomeninio transliuotojo kūrybinio ir techninio vystymosi dalykai, personalo politika, strategijos įgyvendinimui reikalingi resursai.

 

Todėl visą savaitgalį praleidau svarstydamas, kaip pavyks skirtingų organizacijų ir institucijų deleguotiems labai skirtingiems ir tuo pačiu nepakartojamiems LRT Tarybos nariams bendrai sujungti savo labai skirtingas patirtis ir vizijas į vieną bendrą dokumentą. Tikiu, kad tokie skirtingi ir kartais lyg ir sunkiai suderinami požiūriai kaip tik pasitarnaus tokiai strategijai, kuri atspindės daugiasluoksnės mūsų visuomenės poreikius.

 

LRT Tarybos nariai jau spėjo ne tik pasidomėti analogiška BBC ar kai kurių kitų visuomeninių transliuotojų strategija, bet ir surengė ne vieną susitikimą su skirtingų sričių specialistais - IT, žiniasklaidos ir žurnalistikos ekspertais, socialinių mokslų atstovais.

 

Dar negaliu atskleisti visų detalių, susijusių su nauja strategija (LRT veiklą reglamentuojantys teisės aktai draudžia tarybos nariams reikšti asmeninius komentarus svarstomu klausimu), tačiau oficiali, bendru sutarimu LRT Tarybos posėdyje priimta pozicija yra tokia, kad naujoji LRT valstybinė strategija turi užtikrinti kokybišką visuomeninio transliuotojo programą bet kuriame iš jo naudojamų kanalų.

 

P.S. Beje, LRT Taryba nusprendė jau artimiausiu metu rasti techninių galimybių internete transliuoti atvirus LRT Tarybos posėdžius. Galbūt tai padės sumažinti spekuliacijų viešoje ardvėje dėl nacionalinio transliuotojo aukščiausiojo valdymo organo veiklos.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-02-15 10:03
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media