2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Alytaus skyrius siūlo nekeisti LŽS įstatų dėl tikrųjų narių statuso

2010-11-25
 
Alma Mosteikaitė
LŽS Alytaus skyriaus pirmininkė

Siekiant išsaugoti LŽS, kaip tikrų žurnalistų organizaciją, Alytaus skyrius siūlo nekeisti LŽS įstatų punktų, reglamentuojančių: „LŽS tikraisiais nariais negali būti asmenys, turintys politiko, valstybės tarnautojo ar pareigūno statusą."

Šiuos punktus labiausiai suinteresuotas keisti Vilniaus skyrius.

Kodėl šiam skyriui prireikė keisti iki šiol galiojančius LŽS nuostatus, kuriuose aiškiai išdėstyta, kas gali būti tikraisiais nariais ir nariais korespondentais.

Dar pritartume, kad tikraisiais nariais, galinčiais su balsavimo teise dalyvauti suvažiavimuose, būti išrinktais į valdymo organus, galėtų būti redaktoriai - žiniasklaidos priemonių savininkai ar vieni iš savininkų. Juk nemažai rajoninių, regioninių ir net respublikinių žiniasklaidos priemonių redaktorių yra su jomis susiję ir kaip savininkai. Bet tokiems redaktoriams pagal dabartinius LŽS įstatus užtenka narių korespondentų statuso. Nepatenkintieji tokiu statusu LŽS paprasčiausiai paliko.

Manome, kad LŽS būtų tik geriau, jei ji turėtų daugiau redaktorių - darbdavių, pagal organizacijos statusą - narių korespondentų, nes įsivyrautų palankesnis požiūris į tikruosius narius, pačią LŽS.

Bet grįžkime prie Vilniaus skyriaus pasiūlymo. Kodėl prireikė keisti įstatus politikams, valstybės tarnautojams, pareigūnams palankia linkme. Atsakymas visiškai aiškus. Į šį klausimą atsakė ir sostinės skyriaus pirmininkė Aurelija Arlauskienė, pareikšdama, kad iš šio skyriaus daug kas tapo Seimo narių padėjėjais, Seimo frakcijų referentais ir t.t. Kodėl tokį darbą pasirinko žurnalistai? Atsakymas vėlgi aiškus - dėl didesnių atlyginimų, nes ypač šiuo metu žiniasklaidos priemonėse jie yra sumažėję.

Kai neseniai vykusiame LŽS tarybos posėdyje A.Arlauskienė pasakė, jog bepigu apie narių statusą diskutuoti tiems, kuriems nesiūlomos Seimo narių padėjėjų, merų patarėjų, kitos pareigos valstybės tarnyboje. Pasakysime - siūlomos ir dažnai.

Įsitikinę, kad dar gyvi profesinio patriotizmo, žurnalistinio principingumo, padorumo ir sąžiningumo principai. Siekiant apginti dar ir šias, manytume, fundamentalias vertybes, prašytume kolegų palaikymo dėl nekeistinų LŽS įstatų prašoma Vilniaus skyriaus linkme.

Pastaruoju metu šis skyrius, galbūt suprasdamas, kad suvažiavimas gali ir nepalaikyti jų noro, LŽS įstatus siūlo redaguoti taip: tikraisiais nariais negali būti asmenys, gaunantys atlygį už politinę veiklą. Tuo norima pasakyti, kad Seimo narių padėjėjai, ministrų, merų patarėjai, viešųjų ryšių specialistai gauna atlyginimus ne už politinę veiklą. Tai daugiau nei juokinga. Seimo nariai, ministrai, merai yra vienų ar kitų partijų atstovai, daugiau nei aišku, padėjėjai, patarėjai, referentai ir t. t. gauna atlyginimus už jų, ir tuo pačiu partijų įvaizdžio kūrimą.

Kas atskirs tiesioginę ir netiesioginę politinę veiklą.

Tad siūlytume nepritarti siūlymams keisti įstatus ir tikrųjų narių statuso nepalikti asmenims, dirbantiems politikais, valstybės tarnautojais ar pareigūnais. Toks nutarimas priimtas Alytaus skyriaus ataskaitos rinkimų susirinkime, vykusiame lapkričio 8-ąją. Jei šie išvardyti asmenys pasieks norimo statuso, LŽS taps partijų, ministerijų, kai kurių merų interesų, siekių ir troškimų prieglauda.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-11-25 12:22
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media