2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Ekspertas: žurnalisto vaidmuo politinių rinkimų metu itin svarbus

2010-09-20
 
A.Didžgalvio nuotraukoje: Lietuvoje viešėjo Londono ekonomikos mokyklos žiniasklaidos tyrimų centro „Polis" įkūrėjas, buvęs ITN ketvirtojo kanalo redaktorius, BBC filmų premijos laureatas Charlie Beckettas

A.Didžgalvio nuotraukoje: Lietuvoje viešėjo Londono ekonomikos mokyklos žiniasklaidos tyrimų centro „Polis" įkūrėjas, buvęs ITN ketvirtojo kanalo redaktorius, BBC filmų premijos laureatas Charlie Beckettas

Gytis Pankūnas,

www.DELFI.lt

 

Lietuvoje viešėjo Londono ekonomikos mokyklos žiniasklaidos tyrimų centro „Polis" įkūrėjas, buvęs ITN ketvirtojo kanalo redaktorius, BBC filmų premijos laureatas Charlie Beckettas. Žiniasklaidos veteranas vedė seminarą apie visuomenės informavimo specifiką politinių rinkimų kontekste.

 

Televizija - galingiausias ginklas rinkimų metu

 

,,Transparency International" Lietuvos skyriaus suorganizuotame seminare knygos „Super Media: Saving Journalism So It Can Save The World" autorius Ch. Beckettas su susirinkusiais diskutavo apie žiniasklaidos įtaką politiniams rinkimams ir politikų įvaizdžio formavimui.

 

Anot jo, žiniasklaida, ir iš esmės tik ji, yra pagrindinis būdas politikams ar politinėms partijoms laimėti rinkimus. Ch. Becketto nuomone, būtent dėl minėtos priežasties politikai privalo kaip įmanydami palaikyti kuo geresnius ryšius su vietiniais dienraščiais, radijo ir TV stotimis.

 

„Žiniasklaida - tai pagrindinė grandis tarp valdžios ir liaudies. Dėl jos politikai gali bendrauti su savo elektoratu, išgirsti, įvertinti ir atsižvelgti į jų interesus. Dienraščiai, radijo ir TV stotys bei interneto naujienų portalai, ištransliuodami informaciją apie valdžios veiksmus, ne tik informuoja piliečius, bet ir formuoja viešąją nuomonę apie tam tikras institucijas", - seminaro metu aiškino Ch. Beckettas.

 

Kaip teigė žiniasklaidos ekspertas, televizija yra galingiausias ginklas politinių rinkimų metu, nes eteryje atsiskleidžia tikrasis kandidatų į valdžią veidas.

 

„Tiesioginio eterio politiniuose debatuose pretendentai į valdžios postus gali parodyti savo retorinius sugebėjimus visai šaliai. Jie taip pat gali argumentuotai kritikuoti savo oponentus, visus pakerėti net savo išvaizda ar geru būdu. Rinkiminės agitacijos TV laidose gali labai stipriai pakelti politikų reitingus, nes vaizdu manipuliuoti yra lengviausia", - kalbėjo Ch. Beckettas.

 

Žurnalistai kritikuojami, tačiau jų vaidmuo svarbus

 

Žiniasklaida visuomenės dėl įvairiausių priežasčių kritikuojama nuolat. Pasak Ch. Becketto, politinių rinkimų metu ir praėjus kuriam laikui po jų į pastarąją kritikos strėlės lekia iš dviejų frontų - šalia liaudies prisideda ir naujai išrinkta (renkama) valdžia.

 

„Žiniasklaida ir politikai rinkimų metu ir po jų patampa tarsi bokso ringe besikumščiuojantys oponentai. Pastarieji žurnalistus engia dėl per didelio kišimosi į jų reikalus ar tam tikrų intrigų viešinimo, o žiniasklaida pliekia valdininkus dėl jų kompetencijos stokos ar neištesėtų pažadų savo rinkėjams. Tuo tarpu elektoratas išlieja pyktį ant spaudos ar tam tikrų TV kanalų dėl tariamo dezinformavimo", - konfliktinių situacijų priežastis vardino žiniasklaidos ekspertas.

 

Ch. Becketto teigimu, žurnalisto, kaip tam tikros redakcijos nario, vaidmuo politinių rinkimų metu išlieka itin svarbus. Pasak svečio iš Didžiosios Britanijos, žiniasklaidos atstovas rinkimų metu (ir ne tik) turi ne tik papasakoti visuomenei apie kandidatus į valdžios institucijas, bet ir atrinkti bei akcentuoti aktualiausią tokio pobūdžio informaciją.

 

„Labai svarbu, jog informacija apie kandidatuojančius politikus būtų kruopščiai patikrinta, įrodytas jos autentiškumas ir pateikta visuomenei suprantama, tikslia, aiškia forma. Tai ypač svarbu, kalbant apie pretendentų į valdžios postus biografijas", - dėstė Ch. Beckettas.

Specialistas taip pat minėjo, jog žinių apie rinkimus ir jų eigą pateikimas liaudžiai turi būti operatyvus ir greitas.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-09-20 09:36
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

retas

2017-08-10 02:15

LSSR KGB KAUNO MIESTO SKYRIAUS KADRINIŲ DARBUOTOJŲ SĄRAŠAS
PANKŪNAS ALGIRDAS g. 1931 07 27 4-OJO POSKYRIO OPERATYVINIS ĮGALIOTINIS 1954 04 07−1955 05 10
5-OJO SKYRIAUS OPERATYVINIS ĮGALIOTINIS
1955 05 10−1955 10 26
http://www.kgbveikla.lt/uploads/sarasai/miestai/kaunas.pdf LGGRTC Kaunas www.kgbveikla.lt

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media