2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Visosnaujienos.lt – gyvas naujienų stebėjimas

2010-06-21
 
Erikos Straigytės nuotraukoje: Džiugas Paršonis

Erikos Straigytės nuotraukoje: Džiugas Paršonis

Džiugas Paršonis

 

Visosnaujienos.lt yra nuostabus dalykas. Beveik magiškas. Bet neklausykite manęs – atverkite svetainę naršyklės lange ir palikite kokiam pusvalandžiui. Galite tuo metu dirbti dienos darbus, gurkšnoti kavą, šnekučiuotis su kolegomis ar namiškiais. Tai, ką jūs akies krašteliu matysite ekrane, yra šalies pulsas – gyvas naujienų srautas. Tai yra žiniasklaidos ateitis ar bent vienas jos modelis.

 

Visosnaujienos nuolat renka informaciją iš Lietuvos portalų bei tinklaraščių ir pateikia ją viename paprastame gyvai atsinaujinančiame lange: naujausi pranešimai „įkrenta“ į patį srauto viršų, senesni dingsta iš paskutinių eilučių. Vienu metu pagrindiniame lange galite matyti maždaug valandos šalies žinių pjūvį.

 

Portalas neturi archyvo ir papildomų „daugiau“ puslapių apačioje. Tai labai svarbi detalė, nes Visosnaujienos nėra įprastas naujienų agregatorius – veikiau jau ji yra langas į gyvas žinias, nenutrūkstamo informacijos srauto atkarpa.

 

Jis man šiek tiek primena televiziją. Žmogus stebi žinias, jis yra įvykių liudininkas, gaunantis galimybę justi jų dinamiką. Skirtingai nuo TV jis bet kuriuo metu gali paspausti antraštę ir perskaityti straipsnį, pažiūrėti nuotraukas ar reportažus. Portalo formatas neįpareigoja skaityti viską ar primygtinai spręsti, ką skaityti (kaip tradiciniame portale), palikdamas, tačiau, galimybę gilinti žinias. Jis suderina pasyvų televizinį žinių stebėjimą su pasirinkimo laisve. O ir „kanalų“ pasirinkimas yra didžiulis: nuo pagrindinių Lietuvos ir pasaulio įvykių iki siauresnių kaimo ar teatro naujienų.

 

Praleidęs kelias valandas su Visosnaujienos portalu likau sužavėtas. Jis yra idealus turinys antram monitoriui. Viename dirbi kasdienius darbus, kitame stebi dienos naujienų srautą. Man realaus laiko srautas įprasmina žiniasklaidos misiją ir vertę. Jame slenkančios žinios tarsi įgauna didesnę svarbą – kaip nesustabdomi akcijų kursų skaičiukai, bėgantys biržų ekranuose ir žymintys ar netgi lemiantys šalies ekonomikos būklę.

 

Visosnaujienos.lt nėra „galutinis sprendimas“ – jis ne visiems ir ne viskam tinka. Portalas atlieka labai specifinę funkciją, bet man atrodo, kad labai svarbią. Pasak tyrimų 42% visų skaitančių žinias portale Google News pasitenkina tik antraštėmis, nespausdami straipsnių nuorodų. Tie žmonės yra naujienų stebėtojai, o ne jų skaitytojai. Taip yra ne tik dėl laiko stokos ar didėjančio nenoro skaityti ilgus tekstus. Tiesiog žmonės stengiasi gilintis į tam tikras sferas, kuriose renka daug informacijos, o bendram naujienų srautui yra linkę skirti vakarinę „Panoramos“ per TV ar žinias per radiją pakeliui į darbą. Gyvas naujienų srautas naršyklėje yra „neįpareigojantis“, bet savaip informatyvus. Net nesigilinant ir neskaitant kiekvienos žinutės atskirai, vien iš antraščių galima jausti, kas šiandien vyksta.

 

Visosnaujienos idealiai dera su tokiais sprendimais kaip Instapaper. Stebint srautą galima sudominusius straipsnius sumesti į „vakarinių skaitinių krepšį“, kurį galima ištuštinti tiek prie kompiuterio, tiek ir telefono (na gerai, išmaniojo telefono) ekrane. Švarus, tvarkingas „išgliaudytas“ Instapaper tekstas – papildomas privalumas reklamos mirgėjimo išvargintoms akims.

 

Žinoma, Visosnaujienos nėra visiškai naujas dalykas. Su realaus laiko srautu yra eksperimentuota nemažai. Apie giminingą tarnybą Collecta rašiau prieš pusmetį. Visosnaujienos.lt neturi tiek funkcijų, kiek turi Collecta, tačiau kol kas jų paprastumas man atrodo labai patrauklus. Toks patrauklus ir užkrečiantis, kad nesinori uždaryti naršyklės. Juk tada niekas nebevyks… 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-06-21 17:12
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media