2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Žurnalo “IQ” redaktorius neįtiko savininkams. Kodėl?

2010-11-02
 
Mėnraščio „IQ

Mėnraščio „IQ

 
Šiandien iš mėnraščio „IQ" vyriausiojo redaktoriaus pareigų atleistas Vladimiras Laučius.
 

Apie tai šiandien sužinojau iš savų šaltinių. Kiek vėliau apie tai pranešė ir lrytas.lt. Todėl galime jau viešai kalbėti ne tik apie tokio sprendimo pasekmes leidiniui, bet, visų pirma, apie priežastis, kuriuos ir nulėmė tokį akcininkų sprendimą.

 

Prisiminkime šių metų vasarį - tada viešai buvo paskelbta, jog žiniasklaidos bendrovei „Intelligent Media" pasirašius naują bendradarbiavimo sutartį su Didžiosios Britanijos prestižinio savaitraščio „The Economist" leidėjais, kultūros žurnalas „Miesto IQ" tapo politikos, ekonomikos ir kultūros žurnalu „IQ. The Economist". Žurnalo vyriausiuoju redaktoriumi buvo pakviestas dirbti politologas Vladimiras Laučius.

 

Su malonumu skaičiau Vlado viešai žarstomus pažadus dėl šio leidinio perspektyvų:

 

„Drįsčiau teigti, kad žurnalas „IQ. The Economist" išsiskiria skaitytojui patraukliai pateiktomis analitinėmis temomis, jų įvairove ir publikacijų skaičiumi. Žurnalo medžiaga pateikiama gyva ir nesudėtinga kalba, nevengiant ironijos bei satyros, tačiau nepataikaujant bulvariniam skoniui ir orientuojantis į skaitytoją, kuris skaityti moka ir mėgsta. Analitinius straipsnius papildo išsami infografika, o subtilaus humoro prieskonio suteikia karikatūristų piešiniai."

 

Atkreipiu dėmesį, kad šioje citatoje nėra nė žodžio apie politiką ir verslą bei vertybines leidinio nuostatas. Viskas tik apie formą ir šiek tiek apie turinį.

 

Na, o pasak lrytas.lt, redakciją paliekantis kolega Vladas "teigia esąs labai nustebęs dėl tokio sprendimo, nes jokių profesinių priekaištų nebuvo sulaukęs, todėl galįs tik spėlioti, kad tam įtakos galėjo turėti jo kritiški tekstai apie valdžią".

 

Pabandžiau paskaityti keletą paskutinių Vlado Laučiaus tekstų apie valdžią. Vien naujienų portale tokių tekstų šį rudenį buvo ne vienas. Štai pateikiu bent keleto jų pavadinimus.

 

V. Laučius. Spalio revoliucija, žvaigždės, politika, amžinybė
2010 spalio mėn. 15 d.
V. Laučius. A. Kubiliaus valdžios saulėlydis
2010 spalio mėn. 11 d.
V. Laučius. Kremliaus žvaigždė ant Gediminaičių stulpų
2010 rugsėjo mėn. 20 d. 10:49
V. Laučius. Ištroškę pozityvo
2010 rugsėjo mėn. 16 d.
V. Laučius. Devyniolika metų be rusiško komunizmo
2010 rugpjūčio mėn. 19 d.
V. Laučius. Kodėl R. Gudaičiui užkliuvo T. Venclovos mintys?
2010 liepos mėn. 29 d.
V. Laučius. Kodėl blankaus veido LSDP kopia reitingais?
2010 liepos mėn. 22 d.


Iš visų minėtų publikacijų man asmeniškai kritiškiausia dabartinės valdžios atžvilgiu buvo publikacija apie A. Kubiliaus valdžios saulėlydį. Negi tai pasaktino leidinio savininkus kaip nors išsigąsti ir pabijoti sugadinti santykius su valdžia? nenoriu tikėti. O aš dar šiandien citavau Vladą ir jo įžvalgas apie vertybes ir moralę.

 

Man asmeniškai keistas šis atleidimas atrodo ir dėl to, kad būtent naujausiame "IQ" žurnale buvo išspausdintas mano laiškas redakcijai. Laiške nerimavau dėl žiniasklaidos savininkų savivalės ir noro savo leidinius naudoti ne viešiesiems interesams, o tik savo asmeniniams interesams tenkinti.

 

Gali būti, kad šis atvejis irgi toks. Tuomet sutapimas žiaurus. Toks pat kaip ir visas gyvenimas.

 

Bet kuriuo atveju labai tikiuosi, kad Vlado viešas kalbėjimas apie atleidimą ir viešas savininkų  sprendimo paaiškinimas išsklaidys bet kokias abejones dėl žurnalo leidėjų netinkamų sąsajų su verslu ar politika.

 

Beje, "IQ" savininkų argumentai turi būti įtikinami. Jei tokių nebus, tuomet viskas aišku - šis žurnalas yra socialiai neatsakingas. Tikrai jo nebeskaitysiu ir jam savo laiškų bei straipsnių daugiau nebesiųsiu.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-11-02 17:35
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media