2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Žurnalistai kviečiami į diskusiją "Informacijos apie savižudybes žiniasklaidoje reglamentavimas – cenzūra ar prevencijos priemonė?"

2018-11-22
 
Lietuvoje kasmet savo valia iš gyvenimo pasitraukia 700-900 žmonių, 2017 m. šalyje statistiškai per dieną nusižudė daugiau nei du asmenys. Pagal statistinius vidurkius šiuo klausimu Lietuva lenkia visas Europos valstybes, kasmet patenka tarp 10 didžiausią savižudybių indeksą turinčių valstybių pasaulyje. Šalyje savižudybė yra dažniausia išorinė mirties priežastis, pareikalaujanti daugiau aukų nei eismo įvykiai ar žmogžudystės. Suicidologų teigimu, viena to priežasčių gali būti neetiškas ir šį veiksmą imituoti skatinantis informacijos savižudybių tema pateikimas viešojoje erdvėje.
2018 m. rugsėjo 20 d. įsigaliojo Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimas, griežčiau nei iki šiol reglamentuojantis informacijos apie savižudybes pateikimą žiniasklaidos priemonėse. 22 straipsnio 11 dalis papildyta 10 punktu: 
Skelbdami žinias apie savižudybes ar bandymus nusižudyti, [viešosios informacijos rengėjai ir (ar) skleidėjai] neturi skelbti savižudybės ar bandymo nusižudyti motyvų, priemonių ir būdų, traktuoti savižudybės kaip tinkamo kokios nors problemos sprendimo būdo ar kaip savaime suprantamo, kasdienio fakto, vartoti savižudybes romantizuojančių apibūdinimų, rodyti savižudybės proceso ar bandančio nusižudyti, nusižudžiusio žmogaus. Informacijoje apie savižudybes ar bandymus nusižudyti privalu pranešti apie esamas emocinės ir psichologinės pagalbos galimybes bei pagalbos sau grupes nusižudžiusiųjų artimiesiems. 
Šiandien, Lietuvos valdžiai įvedant ar svarstant vis naujus ribojimus įvairiose viešo ir privataus gyvenimo sferose, kviečiame diskutuoti, ar sugriežtintas informacijos pateikimas apie savavališkas mirtis žiniasklaidoje yra būdas cenzūruoti viešąją informaciją, ar prevencijos galimybė, padėsianti sumažinti kritinį savižudybių skaičių šalyje.
Diskusijos dalyviai:
Aistė Žilinskienė - Interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkė, Visuomenės informavimo etikos komisijos narė; 
Robertas Šarknickas - Seimo savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas;
Doc. dr. Deimantas Jastramskis - žiniasklaidos ekspertas;
Dr. Said Dadašev - psichologas, Suicidologijos tyrimų centro mokslininkas;
Edvardas Kubilius - LRT radijo žurnalistas;
Darius Lukoševičius - Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko pavaduotojas.
Moderatorius: mokslo žurnalo „Žurnalistikos tyrimai" redaktorius dr. Mantas Bražiūnas.
Renginio vieta: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka (Valstybingumo erdvė, II a.).
Laikas: lapkričio 28 d., 17 val. 
Diskusija skirta žiniasklaidos atstovams, viešosios informacijos rengėjams, psichikos sveikatos specialistams ir visiems, kuriuos domina savižudybių problema Lietuvoje.
Organizatoriai: VU KF Ryšių su visuomene studentai ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.
Rėmėjas: mineralinis vanduo „Tichė".
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-11-22 11:12
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media