2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Pasijuokime kartu

*print*

Archyvas :: Virgilijus Juodakis: Dovanėlė ypatingai bukiems

2014-04-30
 
Virgilijaus Juodakio portretas. Dailininkas Albertas Vaidila

Virgilijaus Juodakio portretas. Dailininkas Albertas Vaidila

 

Virgilijus Juodakis

Tai buvo tarsi vakar. Tai buvo tarsi senai. Tai buvo metas, kai Kaune skaisčiai sužibo dvi jaunos mūsų krepšinio žvaigždės. Vieną jų kauniečiai pasiliko sau, o antrąją pastūmėjo link Vilniaus. Čia Šarūnas Marčiulionis buvo įrašytas į Vilniaus universiteto studentų sąrašus ir psirinko studijuoti žurnalistikos specialybę. O po kurio laiko jis pasiprašė į fotožurnalistikos specializaciją. Taip jis atsirado mano kuruojamoje sferoje. Jam magėjo fotoaparatais ir plunksna fiksuoti krepšinio pasaulį Lietuvoje ir užsienio kelionėse, nes visa galva ir širdis buvo užimta krepšiniu, na, o žurnalistika tebuvo kaip antraeilis dalykas, kaip atsarginis variantas sportui pašvęstame gyvenime.

Kaip studentas jis buvo visai padorus bernas. Niekada nesiskundė kad sunku per dvi vietas plušėti. Kad dienos tvarkaraščiai neretai vienas kitą užkloja. Kad sportinės stovyklos, kelionės, varžybos reikalauja daug spėko ir laiko. Visada stengėsi kiek suskubdamas perskaityti kas reikia, atlikti mokomąsias užduotis, nė karto neprašė parašo studijų knygelėje "iš gailesčio".

Kuriais ten metais Tokijuje buvo surengta pasaulinė studentų universiada. Į TSRS studentų rinktinę buvo pakviestas ir Šarūnas Marčiulionis. Ten jo komanda laimėjo medalius. Ta proga „kažkoks dėdė" atėjęs padalino krepšininkams po vokelį ir pasakė, kad jie gali drąsiai bet ką pirkti, nes niekas niekur pakeliui į namus jų netikrins, niekas nieko neatims.

Prisiminęs, kd yra fotožurnalistikos specializantas, Šarūnas susirado fotoprekių parduotuvę ir paprašė kokio nors įdomesnio fotoaparato. Norėjo mūsų mokomajai fotolaboratorijai parvežti lauktuvių ką nors įdomaus. Teirautis padėjo komados vertėjas. Brangaus? Ne. Švediško? Ne. Vienkartinio? Ne. Japoniško? Ne. ? Ne. ? Ne. ? Ne.

Pagaliau pardavėjas suprato, ko ieško Šarūnas. Pigaus ir mandraus? Aha. Tada tiks štai šita naujiena. Skaitmeninis. Visiška naujovė. Labai pigi ir paprasta. Mes ją vadiname „Ypatingai visiškai bukiems. Net fotojuostos nereikia".

Parvežė. Padovanojo. Su ilga instrukcija. Tik visa bėda buvo ta, kad ji parašyta japonų rašmenimis. Su laboratorijos vedėju Jonu Jakimavičiumi ir taip vartėme, ir kitaip - anei bum bum. Objektyvas yra. Daug mygtukų yra. O kam visa tai - neaišku.

... Šiandien dažnas  be vargo fotografuoja „mobiliake" įtaisytu skaitmeniniu fotoaparatėliu. Išeitų, kad dažnas šiandien yra „Ypatingai visiškai bukas". Atsiprašau visų ypatingai bukų. Ne aš taip juos pavadinau. Tokį verdiktą iš Tokijo parvežė Šarūnas.

 

Pagarbiai

Buvęs Š.M. kuratorius doc. Virgilijus Juodakis

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-04-30 07:09
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media