2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: LRT klausytojai mėgausis vienintelės Baltijos šalyse Kilnojamosios radijo stoties transliacijomis

2016-12-12
 
LRT nuotrauka

LRT nuotrauka

 

Ar norėtumėte būti simfoninio orkestro koncerte ar futbolo varžybose... neišeidami iš namų? Nuo šiol tokią galimybę klausytojams suteiks LRT, pirmoji Baltijos šalyse įsigijusi Kilnojamąją radijo stotį (KRS). Tai technologija, garso galimybes pakelianti į naują lygmenį. 

 Iš išorės tai - didžiulis, maždaug trijų metrų mikroautobusas. Viduje  daugybė vaizdo ekranų, svirtelių, mygtukų bei kitokios technikos. Ji skirta tam, kad radijo klausytojai galėtų mėgautis erdviniu garsu - t.y. tokiu, kuris leidžia pasijusti tartum būtumėte koncertų salėje ar futbolo stadione. Tiesa, kad tokį garsą girdėtumėte, namuose reikės geresnės garso aparatūros, pavyzdžiui, su penkiomis ar daugiau kolonėlių. Tačiau, pasak LRT radijo vyresniojo inžinieriaus Mariaus Dundulio, investuoti į tai verta, nes tokių garso galimybių iki šiol dar neturi nė viena radijo stotis Baltijos šalyse.

Praėjusį šeštadienį Kilnojamosios radijo stoties komanda įrašė koncertą iš Nacionalinės filharmonijos, kurioje fortepijono meistras Lukas Geniušas grojo kartu su Nacionaliniu simfoniniu orkestru. LRT KLASIKOS programos klausytojai koncertą „Rapsodija fortepijonui ir orkestrui" galės išgirsti ir pirmieji mėgautis erdviniu radijo garsu.

LRT radijo technikai pasakoja, kad naujoji KRS suteikia galimybę įrašyti ir transliuoti didžiulio masto koncertus ir kitokio tipo renginius su nauju 49 mikrofonų, jų stovų, įėjimų ir išėjimų sąsajų blokų (Stage Box) komplektu. Signalo priėmimas ir atidavimas vyksta beveik visomis įmanomomis jungtimis. Stotyje įrengta naujausia programinė garso įrašymo ir redagavimo įranga. Įrengta speciali mini studija stoties priekinėje dalyje. Garso izoliacija - mažinanti išorės garsus viduje net iki 40 decibelų. Kiti pranašumai: lietaus uždangos ir apšvietimas aplinkui garso stotį; sulankstomas diktorių stalas tiesioginėms transliacijomis su įrengtais mikrofonais ir kita įranga; elektros generatorius, skirtas darbui ypatingose vietose, kuriose nėra elektros; vaizdo priėmimas garso sinchronizavimo tikslams; šildomos grindys ir oro kondicionierius; hidraulika, skirta stoties stabilizavimui esant nelygiems paviršiams; per 3 km įvairių kabelių...

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt www.lrt.lt

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-12-12 12:35
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media