2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: LRT RADIJAS atsigręš į pamirštą Lietuvos žydų praeitį

2016-09-22
 
 

Rugsėjo 25 d. LRT RADIJAS pradeda dokumentinių pasakojimų ciklą apie Lietuvos žydų miestelius, vadinamuosius štetlus. Klausytojų dėmesio laukia pasakojimai iš devynių Lietuvos miestelių, kuriuose šiandien apie žydų gyvenimą byloja tik keletas išlikusių pastatų ir aštuntą dešimtį perkopusių miestelėnų vaikystės prisiminimai.

Štetluose iki Antrojo pasaulinio karo žydai ir lietuviai sugyveno, kūrė ne tik savo gyvenimą, bet ir ženkliai prisidėjo prie Lietuvos valstybės kūrimo, miestelių iškilimo ir ekonominės gerovės bei kultūros. Tačiau karas, holokaustas, kurio metu buvo sunaikintos iš esmės visų miestelių žydų bendruomenės, nevienareikšmiškas greta gyvenusių lietuvių vaidmuo, o vėliau ilgus dešimtmečius trukusi okupacija, pastūmėjo šią istorijos dalį užmarštin.

Deja, ne visi prisimenantieji žydų klestėjimo laikus nori apie tai kalbėti. Žmones vis dar kausto baimės, kaltės ar gėdos jausmas. Tuo metu holokaustą išgyvenusiųjų palikuonys vis dažniau sugrįžta į jų tėvų, senelių ar prosenelių gimtąsias vietas ir iš naujo bando prisijaukinti daugelį metų tik blogus jausmus kėlusį kraštą. Kai kurie jų prisideda prie žydų-lietuvių santykių stiprinimo, kiti stengiasi išsaugoti savo protėvių atminimą.

LRT RADIJO dokumentiniame cikle apie pamirštą žydų praeitį nebus patogių klausyti istorijų. Net ir po 75-erių metų žydų tragediją matę liudininkai nesulaiko ašarų arba iki šiol nesupranta ar nenori suprasti vieno juodžiausių Lietuvos istorijos laikotarpių. Tačiau taip pat jie prisimena ir šviesų žydų ir lietuvių gyvenimą iki karo - vaikystės draugus, daugybę žydų parduotuvėlių, šviežių beigelių skonį.

Pasakojimai per LRT RADIJĄ bus transliuojami kas antrą sekmadienį po 11 valandos žinių ir „Ryto garsuose" antradieniais, 9.30 val. Pirmasis pasakojimas apie Molėtų štetlą - jau šį sekmadienį, rugsėjo 25-ąją.

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt www.lrt.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-09-22 10:20
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media