2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: LRT RADIJAS pasakos apie naujuosius Lietuvos rusus

2017-06-30
 
Viena iš dokumentikos ciklo herojų Nadia Kovaliova (BNS nuotr.)

Viena iš dokumentikos ciklo herojų Nadia Kovaliova (BNS nuotr.)

 

Jų daugėja, jie tampa pastebimi - politikoje, visuomeniniame gyvenime, kultūroje.  Vieni atvyko čia, bijodami represijų, kiti manydami, kad Lietuva - puiki vieta plėtoti savo verslą, treti  - kaip meilės  emigrantai. Tai naujieji Lietuvos rusai, apie kuriuos nuo šiol pasakos LRT RADIJO laida rusų kalba.

Pirmoji radijo pasakojimų ciklo „Naujieji rusai" dalis - jau šį sekmadienį, liepos 2 d., 16.30 val. „Ciklą pavadinome „Naujieji rusai", kadangi jie skiriasi nuo mūsų, „senųjų" rusų, kalbančių su lietuvišku akcentu ir priklausančių tradicinėms Lietuvos bendruomenėms", - pasakoja laidos rusų kalba prodiuserė Nina Mackevič ir žurnalistas Aleksandras Dvojeglazovas.

Pasak „Naujųjų rusų" kūrėjų, jų herojai - atvykėliai, ir jų daugėja: „Juos  matome ne tik per akcijas Katedros aikštėje B. Nemcovo nužudymo dieną, bet ir kasdieniame gyvenime - jų atidarytose įmonėse, kavinėse, kalbų kursuose, vaikų darželiuose. Taigi  susidarius šių žmonių „kritinei masei",  nutarėme pažvelgti į juos iš arčiau, pasidomėti, kokiais keliais jie atvyko į mūsų šalį, kaip vertina gyvenimą čia. Tuo labiau kad jų gyvenimo vingiai ir likimai būna dramatiški, dažnai neįtikėtini."

Viena pirmųjų dokumentikos ciklo herojų -  Vilniaus centre gyvenanti rusų rašytoja, rašanti slapyvardžiu Maks Frai. „Savo knygas (kai kurios jau išverstos į lietuvių kalbą) ji taip ir vadina  -„Senojo Vilniaus pasakos". Jos yra tokios populiarios, kad tapo savotiškais vadovais po Lietuvos sostinę: žmonės atvyksta aplankyti knygose aprašytas vietas. Maks Frai - tik viena pašnekovė iš daugelio, kurių pasakojimai, tikiuosi, ne tik sudomins klausytojus, bet ir prisidės prie tarpusavio supratimo ir platesnio dialogo tarp senųjų ir naujųjų rusų ir lietuvių", - svarsto projekto prodiuserė N. Mackevič.

Žiūrint į ramų, korektišką, 31-ių inteligentišką žmogų, diplomuotą psichologą, publicistą, sunku patikėti kad jis, Vsevolodas Černozubas, politinėje veikloje dalyvauja nuo 19 metų. Jis iniciavo ir  organizavo  daugelį protestų akcijų ir mitingų prieš Kremliaus politiką, apie 50 kartų buvo sulaikytas policijos, 2 kartus suimtas. Prieš 3 metus pasiprašė politinio prieglobsčio Lietuvoje. Jam čia gera, nes yra bendraminčiai, su kurias jis kasmet organizuoja „Laisvosios Rusijos forumus", čia gimė jo sūnus, kuris lanko lietuvių darželį ir puikiai bendrauja su kitais vaikais, čia daug jo pamėgtų vietų. Jis juokauja, kad norėjo paprašyti Užupyje ne „politinio", o „poetinio" prieglobsčio. Taip ir atsitiko - vis dažniau Vsevolodas vedžioja po šį rajoną ir kitus savo tėvynainius. Vis daugiau nesutinkančių su Putino politika palieka Rusiją, nes ten jiems ir jų vaikams nesaugu. Pasaulis pripažįsta, kad Lietuva, kaip ir Ivano Rūsčiojo ir tarpukario laikais, tampa rusų opozicijos centru.

O Vsevolodo  bendraamžė, graži liekna šviesiaplaukė klaipėdietė  Nadia Kovaliova su niekuo nekovoja. Ji piešia ir kuria pasakas. Jos herojus Meškį ir Žąsį pirmiausiai  pamilo leidykloje „Nieko rimto", o po to ir maži skaitytojai, kurie balsavo už Nadios knygą „Meškis ir žąsis" gražiausios Lietuvos knygos rinkimuose. Kodėl talentinga dailininkė  ir rašytoja paliko svajonių šalį - Didžiąją Britaniją - ir apsigyveno prie Baltijos jūros? Kodėl jos tinklaraštis rašomas angliškai? 

Įvairus likimai, įvairios biografijos, savas požiūris į Lietuvą ir mūsų gyvenimą - rubrikoje  „Naujieji rusai" kas antrą sekmadienį 16.30 val. per LRT RADIJĄ.

 

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt www.lrt.lt

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-06-30 10:31
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media